Haberler

Yeni Coğrafyalar No.1: Sıfırdan Sonra

Tarih: 15 Temmuz 2009 Derleyen: Serzan Gök
"Yeni Coğrafyalar No.1: Sıfırdan Sonra" adlı kitap Harvard University Press tarafından 31 Mart 2009 tarihinde piyasaya sunuldu. Bu sunuştan sonraki ilk tanıtım toplantısı 7 Temmuz 2009 günü kitaba katkıda bulunan yazarların çoğunun da katılımı ile New York City'de Storefront for Art and Architecture adlı bir sanat ve mimarlık kuruluşunun genel merkezinde gerçekleştirildi.

Tanıtım toplantısında Neyran Turan, Stephen Ramos ve Hashim Sarkis şunları söylediler:

"Tasarım disiplinleri sıfır noktasının şartlarından dolayı sorunları çözmekte zorlanabilirler. 'Sıfır içerik', 'şehirlerin yoktan var edilmesi' ve 'sıfır-karbon' gibi gelişmeler tasarımcıları 'tasarım müdahalesinin' stratejik ilişki ve etkisinin hakkında önemli sorulara cevap verebilmek için çözümler aramaya zorlar. Her ne kadar sıfır noktası son derece saf bir masumiyeti sembolize etse ve de krize karşı refah veya içeriğe karşı model gibi kavramları içerse de, aynı zamanda mimarlık ve şehir planlama için şüphelenme, kendini eleştirme ve kendini yenileme için fırsatlar yaratıyor.

Tıpkı inşaat projeleri gibi tamamen 'yeni' şehirler de hayal edilmeden inşa edilebilir, sonra da herhangi bir başka amaç için tekrar paketlenerek taklidi yaratılabilir. Bu projelerin tasarım disiplinleri için anlamı nedir? Bu projelerin çok geniş alana yayılmış ölçekleri ve hırslarının da ötesine bakılacak olursa, görülmesi gereken esas önemli unsur onların çağdaş mimarlık ve şehir planlama bağlamından çok daha kapsamlı içeriklerini farketmektir.

Sıfır noktasına özgü problemlerin yanı sıra belki de daha da anlamlı olan 'sıfır' durumundan 'sonra' oluşan provakasyonlardır. 'Sıfırdan Sonraki' durum bizim için çok önemli, amacımız sadece sıfır noktasından sonraki geleceği ifade etmek ihtiyacını beyan etmek değil de aynı zamanda da bir önceki baskımız olan Sayı No.0'dan sonra bu kitabın da varlığını bildirmek.

Eğer sıfır durumu mimarlık ve şehir planlamanın şekilleri, içerikleri ve sosyal ilişkileri bağlamında yaşadıkları krizleri ortaya çıkarıyorsa, belki de bu duruma çözüm getirmenin yollarından birisi bu kitaba katkıda bulunanlardan Albert Pope'in belirttiği gibi 'krizi yeniden tanımlamak ama kriz olarak değil de geniş alanlara yayılmış şehircilik anlayışının belirtileri olarak nitelendirmektir, böylece bu anlayışın mantığı ortaya çıktığı zaman önyargıları da yok olacaktır.'

Eğer şu anda yaşanan krizi sıfır noktası olarak görürsek, her şeyin yıkılıp gideceği dönemden sonraki tasarımın sosyal, politik ve de biçimsel önemi hakkında nasıl kafa yorabiliriz? Gerçeklerin haritalara aktarılması veya sembolik biçimcilikten sonra bu kitabın amacı krizlerden 'sonra', haritalandırmadan 'sonra' ve de ünlü mimarların tasarladığı mimariden 'sonra' ortaya çıkabilecek olasılıkları araştırmaktır. 'Sıfırdan Sonra', özet anlatımlar ve saf ahlakçılığa dayanmadan ve de gerçeklerden kaçmadan, alternatif gelecek ve şehirlerin yeniden düşünülebilmesi için bir fırsat."

"Yeni Coğrafyalar No.1" kitabına katkıda bulunanlar: Albert Pope, Ulrich Beck, Pier Vittorio Aureli, Martino Tattara, Erik Swyngedouw, Keller Easterling, Thomas J. Campanella, Francois Blanciak, Yasser Elsheshtawy, Matthew Gandy, Behrang Behin, Lola Sheppard, Mason White, Joseph Grima ve Peter Hall.

Neyran Turan
Şu anda Rice Üniversitesi, Mimarlık Bölümü'nde yardımcı doçent olarak akademik çalışmalarına devam ediyor. Yirminci yüzyıl İstanbul'undaki coğrafya ve şehir planlama arasında diyalogların tarihini inceleyen tez çalışmasını Harvard Üniversitesi, Tasarım Yüksek Lisans Enstitüsü'nde yakın zamanda tamamladı. Yale Üniversitesi'nde yüksek lisans eğitimi ve İstanbul Teknik Üniversitesi'nde de mimarlık eğitimi aldı. Neyran Turan'ın çalışmaları daha çok ölçeklerin, altyapının ve çevrenin çağdaş yorumalarına ve de bunların mimarlık ve şehir planlama için potensiyellerine odaklanır. Houston ve Boston'da yer alan bir araştırma ve tasarım işbirliği grubu olan NEMEstudio'nun da kurucuları arasındadır.

Stephen Ramos
Belfer Fen ve Uluslararası İlişkiler Merkezi'nde ve Harvard Üniversitesi, JFK Devlet Okulu, Uluslararası İlişkiler bölümlerinde misafir öğretim görevlisi olarak akademik çalışmalarına devam ediyor. Şehir planlama ve tasarım ile ilgili doktora çalışmasını 2009 yılında Harvard Üniversitesi, Tasarım Yüksek Lisans Enstitüsü'de tamamladı. "Dubai'yi Detaylı Olarak İncelemek: Aşağı Körfez Coğrafyasında Geniş Alanlara Yayılmış Ticaretin Bölgenin Altyapısına Katkısının İncelenmesi" konulu doktora çalışması altyapının hızlı şehirleşen bir ortamda farklı bağlamlardaki rollerini ve anlamlarını, Dubai şehirini odak yaparak, araştırıyor. Akademik çalışmalarına ek olarak Madrid'deki Fundacion Metropoli'de, Lahey'deki Uluslararası Şehir ve Bölge Planlamaları Derneği'nde ve Orta Amerika'da yer alan birçok sivil toplum kuruluşlarında birçok çalışmalar gerçekleştirdi. Stephen Ramos Gettysburg Koleji'nde Edebiyat Ana Bilim Dalı'da lisans, Toplum ve Bölgesel Planlama alanında master eğitimi aldı. Teksas Üniversitesi'nde de Latin Amerikan Kültürü Araştırmaları üzerine yüksek lisansını tamamladı.

Hashim Sarkis
Harvard Üniversitesi, Tasarım Yüksek Lisans Enstitüsü'nde Aga Khan Peyzaj Mimarlığı ve Şehir Planlama Bölümü'de profesör olarak akademik çalışmalarına devam ediyor. Tasarım stüdyosu, mimarlık tarihi ve teorisi konusunda dersler veren Hashim Sarkis aynı zamanda Harvard Üniversitesi'ndeki Aga Khan Programı'nın da idaresinden sorumlu. Akademik çalışmaların yanı sıra mimarlık uygulamalarına da Lübnan ve Cambridge devam ediyor. İnşa edilen projeleri arasında ödül kazanan Lübnan'ın Sur şehirindeki balıkçılar için toplu konut inşaatı, Beyrut şehir merkezindeki bir park alanı, Kuzey Lübnan'da iki okul ve birçok şehir planlama ve peyzaj projeleri de yer alıyor. Birçok kitabın da yazarı olan Hashim Sarkis'in basılan kitaplarından bazıları şunlar: Circa 1958: Resimlerle Lübnan ve Constantinos Doxiadis'ın Planları (Beyrut: Dar Annahar, 2003), CASE'in Yazarı: Le Corbusier'in Venedik Hastanesi (Münih: Prestel, 2001), Beyrut'u İnşa Etmek (Peter G. Rowe ile ortak çalışması, Münih: Prestel, 1998), ve CASE serisinde baş yazar (GSD/Prestel).

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.