Haberler

İzmir yanıyor.. Peki çözüm?..

Tarih: 15 Temmuz 2009 Kaynak: Sabah Yazan: Hıncal Uluç
İzmir artık liman kenti değil. İzmir artık sanayi kenti de değil.. Buna karşılık İzmir bu ülkenin hâlâ en büyük göç alan kentlerinden biri.

Bu ne demek? İşsizlik. Bu ne demek? Asayişin giderek bozulması. Aç insan ne yapacak?

Şimdi İzmir için bir çözüm gerek. Hükümet. İzmir milletvekilleri. Yerel yöneticiler. İzmirli işadamları. İzmir sivil toplum örgütleri. İzmirliler. Tabii işin zorlukları var.

İzmir muhalif. Yani Ankara, İzmir'e mesela İstanbul'a baktığı gibi sıcak bakmıyor. AKP'lilerin "Madem bize oy vermediler, ne halleri varsa görsünler" dediği dedikoduları İzmir'de yoğun.. Peki İzmir'i kazanan CHP, konuyu ciddi ciddi ele alıyor mu?

Deniz Baykal'ın seçimi kazandığı en büyük kentin sorunları üzerinde edilmiş üç ciddi lafını, yapılmış iki ciddi eylemini duyan var mı?. Seçimden sonra İzmir'e gittiğini, sorunları, çözümleri tartıştığını gören?.

İzmir yanıyor. Yangın büyüyor. Söndürmeye giden yok. İzmir sahipsiz. İzmirliler İzmir'den kaçıyorlar. Özellikle de gençler, bu umutsuz kentte yaşamak istemiyorlar artık. Anadolu İzmir'e göçerken, İzmirliler kapağı İstanbul'a atmanın yollarını arıyorlar.

Oysa İzmir, akılcı bir politika ile hızla kurtulur.. Çünkü alt yapı nerdeyse hazır.. Un, yağ, şeker orda.. Tava da var, ateş de.. Olmayan "Yahu biz niye helva yapmıyoruz" diye düşünen kişi!..

İzmir'e büyük iş gücü sağlayan limanın da, gene büyük iş gücü sağlayan fabrikaların da geri dönüşü mümkün değil.. Ama onların yerini alacak yeni sektörler,orda, oracıkta bekliyor..

Birincisi turizm... İzmir'i Ege turizminin merkezi yapmak.

İkincisi üniversite... İzmir'i üniversite kenti yapmak. Üniversite, sezonun özellikle "Ölü" denen döneminde İzmir'e müthiş bir hareketlilik, yoğun bir yaşam getirir. Genç ve dinamik on binlerce öğrencinin kent yaşamına katkılarını düşünebiliyor musunuz?

Okulların kapandığı aylarda ise turizm devreye girer.. Turizm sezonu, okullar açılana kadar en yoğun dönemini yaşar. Birbirini bu kadar tamamlayan iki sektörün ikisine de açık bir kent olarak İzmir'in aslında ne kadar talihli olduğunu düşünebiliyor musunuz?

Yani akıllı bir organizasyonla İzmir'de boş ay, boş hafta, boş gün kalmaz..
Oysa bugün İzmir içine kapanmış sinek avlıyor.

Geçen yıllarda, temmuz, ağustosta ancak hatır gönülle, ancak torpille yer bulunan İzmir otelleri nerdeyse boş. Hilton en yoğun olması gereken sezonda gecesi 35 dolara oda verecek hallere düşmüş. Efsane Efes'in esamisi okunmuyor.

Neden? Çünkü insanları yaz aylarında İzmir'e çekecek cazibe merkezi kalmamış.
Eskiden Fuar vardı, eğlence vardı. Bitirdiler. Yerine bir şey koymadılar. Millet İzmir'e niye gitsin, niye kalsın?

O zaman o oteller boş kalır. O zaman o oteller masrafı kısmak için işe işçi çıkarmakla başlar. O zaman o oteller 3 otuz paraya yatak satmaya, bir yandan da işi tasfiye edip kaçmaya bakarlar.

Oysa yapacak şey olmalı. Var da.. Yazacağız!

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.