Haberler

Bursa'ya butik kültür merkezi

Tarih: 15 Temmuz 2009 Kaynak: Olay Yazan: İhsan Aydın
Butik otel olur da, butik kültür merkezi yapılamaz mı?

Yani, dev salonları olmayan birkaç yüz kişiyi değişik kat ve odalarda barındıracak üç katlı bir konak da, önündeki büyük bahçesiyle birlikte kültür merkezi olarak kullanılabilir.

Öyle Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde olduğu gibi, sadece sahnesi 18 milyon TL'ye mal olacak bir kültür merkezi değil burası. Belki de bu rakamın 18'de birini bile bulmayacak maliyetle tümü restore edilecek.

Nereden mi bahsediyorum?

Dağ-Der'in Tahtakale Fışkırık Caddesi'nde yıllar önce satın alarak Bursa'ya kazandırmak istediği ama maddi imkânsızlıklar ve bürokratik süreç nedeniyle bugüne kadar restorasyonuna başlanamayan Dağ-Der Kültür Merkezi (DKM) Konağı'ndan...
Dün, yurtdışından gelen konuklarımızla ilgilenirken onarımın başlatıldığı törene katılamadık. Ama gördük ki, Bursa gerçekten yepyeni, içinde tarih ve bir büyük coğrafyanın kültürünün yaşatılacağı, gelecek kuşaklara taşınacağı güzel bir mekân daha kazanıyor.

Yıllar önce SİT bölgesinde kalan 150 yıllık 3 katlı tescilli konağı satın alarak Dağ-Der'in envanterine katanların bugün ne kadar doğru bir iş yaptıklarını görüyoruz.

Dağ-Der'in genç Başkanı Erkan Aydın'ın yaşadığı sıkıntılı günlere rağmen yöre kültürüne ışık tutacak bir kültür mekânı için kolları sıvadığını görmek bölge insanına yeni bir heyecan getirecektir.

Erkan Başkan ve yönetiminin dernek envanterine ve Bursa'ya katacakları bu güzel eser tamamlandığında kentimizin önemli ve büyük bir parçası olan Dağ yöresi tüm yönleriyle burada yerli yabancı turiste tanıtılacaktır.

Dağ-Der'den gelen haber ve fotoğraflardan anladığımız kadarıyla kültür merkezi için yörenin tek yürek olduğunu görmek ayrı bir mutluluk.

Dağ ilçelerinin belediye başkanlarıyla Bursa merkezin sahibi olan Büyükşehir ve Osmangazi Belediye başkanlarının törende Dağ-Der'e omuz vermeleri çok anlamlıdır. Bu omuz, fotoğraf karelerinde ve sözde kalmamalıdır. Onarımın kısa sürede bitirilerek kültür merkezinin faaliyete geçmesi konusunda gerek Büyükşehir gerekse merkezdeki ilçe belediyelerinin buraya katkı koymaları kaçınılmaz olacaktır. Zaten başkanların da bunu dillendirdiklerini görüyoruz.

Zira bugün işbaşında bulunan belediye başkanlarına yörenin sessiz yığınları son seçimlerde büyük bir destek vermişlerdir. Şimdi borç ödeme sırasının AK Partili belediye başkanlarında olduğunu düşünüyoruz. Bir buçuk asırlık yapının, kentin merkezinde restore edilerek yörenin kültürel ve folklorik zenginliğine ışık tutma amaçlı kullanılmasına sadece belediyeler değil, siyasetin ve bürokrasinin merkezi olan Ankara'dan da destek şarttır. Bu konuda Milletvekili Sedat Kızılcıklı'nın çaba sarf ettiğini biliyoruz. TOKİ'den sağlanan küçük kredi tabii ki onarıma yetmeyecektir. Kültür ve Turizm Bakanlığı fonlarının da devreye sokulması gerekecektir. Kırsaldan Bursa'ya göç etmiş hemşerilerimizin yeni buluşma mekânı olacak bu güzel eser için yöreye sıcak duran Vali Şahabettin Harput'un desteği de şarttır. Bölge için kalkınma projelerine ağırlık veren Vali Harput'un böylesi bir eserin ayağa kaldırılmasına da gerekli hassasiyeti göstereceğini düşünüyoruz.

Bu arada kültür merkezi kadar, kısa bir süre önce Bursa yazı dünyasına ‘Güney Bursa' ismiyle yeni bir dergi katan Dağ-Der bir bakıma 2009'da kültürel atağa geçti.
Bunu, yöre dernekçiliğinden öte, bölgesel fayda kurumu haline gelen Dağ-Der'in kentimizin büyük sivil toplum örgütleri arasında daha sağlam bir yer etmesi açısından önemsiyoruz.

Bu vesileyle DKM'nin kısa sürede kentimize kazandırılması ve bölge için gerçekten ayrı bir önemi olan Tahtakale semtinin yeniden ‘dağlıların buluşma mekânı' olmasını diliyoruz.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.