Haberler

Eski günlerdeki gibi

Tarih: 17 Temmuz 2009 Kaynak: Türkiye
Cami, imaret ve han olmak üzere üç bölümden oluşan Lala Mustafa Paşa Külliyesi, 1574-1584 yılları arasında yaptırıldı. Osmanlı külliyeleri içinde önemli bir yere sahip olan ve cami, sübyan mektebi, imaret, çarşı, iki han, fırın, mutfak, medrese, hamam, kütüphane, dükkanlar, şadırvan sebil, samanlık, odunluk, ve görevli odalarından oluşan külliye, dönemin önemli ilim ve ticaret merkezlerinden biri olarak kullanıldı. Külliyenin arasta denilen çarşı kısmı, 1966 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından tamir edilerek bugün de halen kullanılan kapalı çarşı haline getirildi.

Osmanlı Sadrazamı Lala Mustafa Paşa tarafından 1574 yılında Konya'nın Ilgın ilçesinde yaptırılan ve son yıllarda bakımsız görünümüyle dikkati çeken Mimar Sinan'ın eseri olan külliye, yeniden cazibe merkezi olacak. Osmanlı döneminde, Eskişehir-Ilgın-Konya arasında tüccarların uğrak yeri haline gelen külliyenin son yıllardaki bakımsız ve terk edilmiş görüntüsü üzerine harekete geçen Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü, 3 bin metrekare alana sahip eserde, Kasım 2008'de geniş kapsamlı restorasyon çalışması başlattı. Yaklaşık 3 milyon TL ödenekle yeniden ihtişamlı günlerine kavuşturulmak istenen külliyede, restorasyon çalışmalarının en geç 2010 yılının bahar aylarında tamamlanması hedefleniyor. Konya Vakıflar Bölge Müdürü İbrahim Genç, restorasyon çalışmasıyla, cami, imaret ve han olmak üzere üç bölümden oluşan külliyeyi yeniden ihya edeceklerini belirterek, "Restorasyonun ardından külliyeyi, ticari ve kültürel amaçlı olarak kiraya vereceğiz. Osmanlı döneminde olduğu gibi külliye, yeniden cazibe merkezi olacak. İlk olarak kültürel amaçlı kullanıcılara kiralamayı düşünüyoruz. Bununla birlikte külliyeyi, market, kafeterya, lokanta ve toplantı salonu gibi ticari amaçlı kullanıma da açacağız. Kullanıcının isteğine göre tarihi dokuya bağlı kalarak, bazı tadilatlar da yapabiliriz. Birçok dükkanın faaliyette bulunduğu kapalı ve açık çarşıda da çalışmalar yapıyoruz. Restorasyon tamamlandığında tarihimize yakışır bir görüntü ortaya çıkacak" dedi.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.