Haberler

Seyyar tavanlı alanda sigara içmek yasaklandı

Tarih: 17 Temmuz 2009 Kaynak: Milliyet

Başbakanlık genelgesine göre, seyyar bir tavanıya da çatısı (çadır, güneşlik vb. dahil) olanyerler de "kapalı alan" olarak değerlendirilecek.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 19 Temmuz'dan itibaren genişleyecek sigara yasağında uygulama birliğinin sağlanması için bir genelge yayımladı. Kahvehane, birahane ve lokanta gibi işletmelerdeki düzenlemeler hakkında detaylı bilgi verilen genelgede, bu gibi yerlerin açık bölümleri ile stadyum gibi toplu halde bulunulan alanlardaki uygulama esasları da anlatıldı.
19 Temmuz'dan itibaren uyulması gereken konular genelgede şöyle sıralandı:
-  İkamete mahsus konutlar hariç, kahvehane, kafeterya, birahane, nargile içilen mekânlar, dernek ve vakıflara ait lokaller gibi eğlence hizmeti verilen işletmeler ile lokantalar dahil, kamu ve özel hukuk kişilerine ait tüm binaların kapalı alanlarında tütün ürünleri tüketilmeyecek.
-  Sabit, seyyar bir tavanı ya da çatısı (çadır, güneşlik vb. dahil) olan, kapıları, pencereleri ve giriş yolları dışında bütün yan yüzeyleri geçici veya kalıcı olarak tamamen kapatılmış alanlar ile aynı şekilde tavanı veya çatısı olup yan yüzeylerinin yarısından fazlası kapalı bulunan yerler "kapalı alan" olarak değerlendirilecek.
-  Taksi hizmeti verenler dahil olmak üzere karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolu toplu taşıma araçlarında tütün ürünleri tüketilmeyecek.
-  Özel eğitim ve öğretim kurumları dahil olmak üzere ilk ve ortaöğrenim kurumları ile okul öncesi eğitim kurumlarının, dershanelerin, kültür ve sosyal hizmet binalarının kapalı alanları ile birlikte açık alanlarında da tütün ürünleri tüketilmeyecek.

Cezaevlerinde sınırlı alan
-  Yaşlı bakım evlerinde, ruh ve sinir hastalarının yatarak tedavi gördüğü birimlerde ve ceza infaz kurumlarında toplam alanın yüzde 10'unu geçmeyecek şekilde tütün ürünleri tüketilmesine mahsus alanlar oluşturulabilecek. Bu alanlar, koku ve duman geçişini önleyecek şekilde tecrit edilmiş ve standartlara uygun havalandırma tertibatı ile donatılmış, tavanı, kapı ve pencereleri dışında dört tarafı sert zemin veya duvarla kaplı olacak.

Stadyumda içilecek bölüm
-  Şehirlerarası veya uluslararası güzergâhlarda yolcu taşıyan denizyolu araçlarının güvertelerinde toplam alanın yüzde 10'unu geçmeyecek şekilde tütün ürünleri tüketilmesine mahsus alanlar oluşturulabilecek.
-  Otellerin, tütün ürünleri tüketen müşterilerin konaklamasına tahsis edilmiş odalarında standartlara uygun havalandırma tertibatı bulunacak. Bu odaların mümkün olduğunca aynı kat ve koridor gibi müstakil bölümlerde yer alması sağlanacak.
-  Açık havada yapılan her türlü spor, kültür, sanat ve eğlence faaliyetlerinin gerçekleştirildiği yerler ile bunların seyir yerlerinde tütün ürünleri kullanılmayacak. Bu tesislerde tütün ürünlerinin tüketilmesine mahsus alanlar oluşturulması halinde bu alanlar toplam seyir alanının yüzde 50'sini geçmeyecek ve ortamda bulunan diğer kişilerin etkilenmesini önleyecek şekilde düzenlenecek.
-  Sağlık, eğitim ve öğretim, kültür ve spor hizmeti verilen yerlerde tütün ürünlerinin satışı kesinlikle yapılmayacak.

Yasağı uygulamayana ceza
-  Kanuna aykırı davrananlar için öngörülen idari yaptırımlar, başta vali ve kaymakamlar olmak üzere tüm ilgililer tarafından adil ve etkili bir şekilde uygulanarak kanunun amacına ulaşılması sağlanacak. Kanunla kendilerine yüklenen görevleri yerine getirmeyen memurlar ve kamu görevlileri hakkında mevzuatta yer alan cezai hükümler ve disiplin hükümleri uygulanacak.

Nargilede evlere servis
Kapalı mekânlarda 19 Temmuz'dan itibaren uygulanacak tütün yasaklarından etkilenmek istemeyen nargile salonları, "evlere servis" uygulamasına geçecek. İzmir'in Tire ilçesindeki 4 nargile salonu, pazar gününden sonra pizzacılar gibi evlere nargile servisi yapmaya hazırlanıyor. Nargileciler "yüzyıllarca Türk kültürüne yerleşmiş önemli bir olguyu yok etmeyelim" görüşünde.

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.