Haberler

Mimar Ayşin İpekçi ile Cem Yurtsever Kudüs'ün merkezine kampüs yapıyor

Tarih: 20 Temmuz 2009 Kaynak: Radikal
Proje, Kudüs'ün ortasında kentle bütünleşmiş bir kültürel merkez yaratmayı hedefliyor.

Kudüs'ün merkezindeki Bezalel Güzel Sanatlar Akademisi kampüsü için açılan uluslararası yarışmayı Türk mimarlar Ayşin İpekçi ve Cem Yurtsever kazandı.

İsrail'in en eski ve en köklü güzel sanatlar okulu Bezalel Academy'nin Küdüs'ün merkezindeki yeni yerleşkesini Türk mimarlar Ayşin İpekçi ve Cem Yurtsever tasarlayacak. Bezalel Academy of Arts and Design'ın yeni kampüsü için iki aşamalı proje yarışmasını İpekçi ve Yurtsever'in kurduğu Köln ve İstanbul'da ortak çalışan Studyo Architect's kazandı.

İsrail'de şimdiye kadar yapılan tek uluslararası proje yarışmasının ilk aşamasına 34 ülkeden 188 proje katıldı. İkinci aşamada ise 188 proje arasından seçilen 5 proje ile 4 davetli ofis yer aldı.

Jürisinde Toshiko Mori, Moshe Safdie, Arnon Zuckerman, Hanoch Gutfreund, Zvi Efrat ve İftah Poran'ın yer aldığı yarışmada Studyo Architect's, FOA-Foreign Office Architects (Britanya), Marazzi Architetti (İtalya), Ada Karmi-Melamede Architects (İsrail) gibi dünya çapında mimarlık ofislerini geride bıraktı.
Bezalel, yaklaşık 100 yıl önce heykeltıraş Boris Schatz tarafından bir zanaat okulu olarak kuruldu, zamanla büyüdü ve şimdi dünya çapında bir güzel sanatlar akademisine dönüştü. Mezunları arasında dünya çapında tasarımcı Ron Arad'ın da bulunduğu Bezalel akademisinin şu an kullandığı yerleşke, Kudüs'ün şehir merkezinin dışında Mount Scopus tepesinde. Kudüs'ün merkezindeki Rus mahallesinde tam belediye binasının yanında konumlanan yeni yerleşkenin amacı ise 3000 öğrenciden doğan taze ve dinamik enerjiyi Kudüs'ün merkezine enjekte ederek, şehirle bütünleşmiş kültürel bir merkez yaratmak; bölgedeki insanlara yeni bir çekim merkezi oluşturup, şehri sanatla buluşturmak.

Ayşin İpekçi ve Cem Yurtsever'in tasarımı iki bölüm ön görüyor: Biri kuzey binası, diğeri güney binası. İki ayrı bina, birbirine farklı mekanların etrafında sıralanmış ortak kullanım alanlarının olduğu ana omurga ile birleştiriliyor. Her iki bina arasında yaratılan meydan sayesinde, şehir ve akademi, yaşam ve sanat birbiriyle buluşturuluyor. Jüri raporunda İpekçi ve Yurtsever'in projesinin parçalı proje alanına en etkin cevabı vererek alanın niteliklerini en iyi şekilde kullandığına vurgu yaparak "Tasarım, tarihsel bağlama incelikle karşılık veriyor ve çevreyle bağlantılar kuruyor; Kudüs'ün avlular, bahçeler, çatı siluetleri ve güneşlikli cepheler gibi geleneksel ögelerini başarılı bir şekilde yorumluyor. Tasarım kampüsteki yapıları, Bezalel'e ve kent halkının kullanımına açarak başarıyla yerleştiriyor. Bezalel'in görevini ve vizyonunu en etkili şekilde yorumluyor" ifadelerine yer veriyor.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.