Haberler

Battal Gazi'nin kalesi restore ediliyor

Tarih: 20 Temmuz 2009 Kaynak: Yeni Şafak
Battal Gazi'nin kahramanlıklarıyla destanlaşan Malatya Kalesi'nin yıkılmaya yüz tutmuş surlarının restorasyonuna başlandı. Battal Gazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan,"Geçmiş uygarlığımızı, tarihi kimliğimizi bugüne taşımak gibi bir sorumluluğumuz var, onun için çalışıyoruz" dedi.

Malatya'nın Battalgazi ilçesinde, Batı Roma İmparatoru Justinianus döneminde tamamlanan, Battal Gazi'nin kahramanlıklarıyla destanlaşan Malatya Kalesi'nin yaklaşık 2 bin 850 metre uzunluğundaki surlarının restorasyonuna başlandı.

Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, yaptığı açıklamada, surların 550 metrelik kısmının restorasyon projesini hazırladıklarını, kale kapısının restorasyon ihalesini yaptıklarını ve restorasyona başlandığını söyledi.

Restorasyon için Malatya İl Özel İdaresinden 150 bin TL'lik ödenek aldıklarını anlatan Gürkan, 'Kale kapısının restorasyonunun ardından 550 metrelik kısmın restorasyonuna geçilecek. Kültür ve Turizm Bakanlığından da restorasyon için destek bekliyoruz' dedi. Surların 550 metrelik bölümünün müstakil tapu haline getirilmesi için çalışma yaptıklarına belirten Gürkan, özel mülkiyetteki tapuları da alarak surların mülkiyetini Battalgazi Belediyesine geçirdiklerini dile getirdi.

3 Milyon TL Gerekiyor
Tamamı 2 bin 850 metre olan surların restorasyonu için 3 milyon 50 bin TL ödenek gerektiğini ifade eden Gürkan, şöyle konuştu:

'550 metrenin dışındaki bölüm tamamen yıkılmış, yok olmaya yüz tutmuş. Buranın da müstakil tapu haline getirilmesi için çalışma yapacağız ve aslına uygun restore ettirmeye çalışacağız. Bu çalışmayı da yaklaşık 600 metrelik bir kısımda yapacağız. Restorasyona da ödenek geldiği oranda devam edeceğiz.'Surların koruma amaçlı imar planının da hazırlandığını anlatan Gürkan, Kültür ve Turizm Bakanlığından plan için 150 bin TL ödenek geldiğini, bir aya kadar planın tamamlanacağını kaydetti. Battalgazi ilçesinin geçmiş medeniyetlerin merkezi olduğuna dikkati çeken Gürkan, 'Geçmiş uygarlığımızı, tarihi kimliğimizi bugüne taşımak gibi bir sorumluluğumuz var, onun için çalışıyoruz' dedi.

Tarihi Surlar
Malatya'nın ilk yerleşim yeri Battalgazi ilçesindeki kale, tarihi kaynaklara göre, yapıldıktan sonra Roma-Bizans-Sasani ve Bizans-Arap mücadelelerinde önemli tahribata uğradı. Bu surlar her seferinde onarılarak Osmanlı dönemine kadar korundu. Battal Gazi'nin kahramanlıklarıyla destanlaşan Malatya Kalesi, 19. yüzyıla kadar savunmada önemli rol oynadı.

Şehrin her tarafından görülebilen Malatya Kalesi'nin 71 burcu ve 11 kapısı bulunuyor. Kalenin çevresindeki surların büyük kısmı yok oldu, son kalıntılar da yıkılmaya yüz tuttu. Son kalıntıların çevresi de kayısı bahçesine çevrildi.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.