Haberler

Köprü değil yaşam için...

Tarih: 20 Temmuz 2009 Kaynak: Evrensel
Uzmanların bütün karşı çıkışlarına rağmen İstanbul'un kuzeyine yapılması planlan 3. köprü, ‘3. Köprüye Karşı Yaşam Platformu' tarafından yapılan yürüyüşle protesto edildi.

Aralarında TMMOB'a bağlı odalar, kitle örgütleri, çevre örgütleri ve siyasi partilerin de bulunduğu yaklaşık 1500 kişi, köprü projesini, gerçekleştirdikleri yürüyüş ve mitingle protesto etti. Yürüyüş öncesi Arnavutköy'de bir araya gelen Arnavutköy Girişim ve Barışa Pedal Çevirenler Grubu, Sarıyer-Çayırbaşı otobüs durağına kadar pedal çevirdi.

‘3. köprü cinayettir', ‘Köprü değil yaşam', ‘3. köprü gürültü ve yıkım demektir' pankartlarıyla yürüyüşe geçen halk, ‘Köprü değil orman', ‘Köprü değil su' yazılı lolipoplar taşıdı. Yürüyüş sırasında sık sık ‘Köprüyü yapanlar memleketi satanlar', ‘Köprü yıkılsın, Tayyip altında kalsın' sloganları atıldı.
Yürüyüşün ardından yapılan mitingde ortak metni, Orman Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Besim Sertok okudu.

3. Köprü gerekli değil
1995 yılında belediye başkanı iken planlanan 3. köprü için Başbakan Tayyip Erdoğan'ın "3. köprü cinayettir" açıklamalarına dikkat çeken Sertok, köprünün Marmaray'ın fizibilite raporlarında da ‘gereksiz' görüldüğünü vurguladı. "Çünkü Marmaray'ın işletmeye geçmesiyle birlikte Boğaziçi'ne artık yeni bir köprü ihtiyacının da ortadan kalkacağı belirtiliyor. Bu bilgiler, devletin resmi raporlarında da yer almasına rağmen 3. köprünün yeniden gündeme gelmesi ise yap-işlet-devret yöntemiyle ‘köprü rantı'nı bekleyenlerin ‘Marmaray'dan önce' amaçlarına ulaşmak istediklerinin gösteriyor" diyen Sertok, Beykoz, Sarıyer ve tüm İstanbul olarak, egzoz gazıyla yaşamak yerine yaşamı savunduklarını söyledi. Sertok, "İstanbul için raylı sistem ağrılıklı, deniz yolunu en etkin biçimde kullanan ve otobüslerle desteklenmiş bir toplu taşıma sisteminin oluşturması gerekmektedir" diye konuştu.

Kimler katıldı?
Mitinge, kentsel dönüşüme karşı mücadele eden Maltepe Başıbüyük Mahalle Derneği, Gülsuyu-Gülensu Güzelleştirme ve Kültür Derneği, Tozkoparanlılar Derneği üyeleri ile TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Tores Dinçöz, TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Şube Başkanı Erhan Karaçay, TMMOB Orman Mühendisleri Odası Şube Başkanı Besim Sertok, Prof. Dr. Beyza Üstün ve Doç. Dr. Murat Cemal Yalçıntan da katıldı.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.