Haberler

Giresun’daki karayolu bir mühendislik faciası

Tarih: 22 Temmuz 2009 Kaynak: Hürriyet Yazan: Hakan Kabahasanoğlu
Artvin'de yaşanan ve beş kişinin ölümüyle sonuçlanan sel felaketinden sonra Giresun sular altında.

Gece başlayan sağanak yağış nedeniyle dere yatağındaki evler sulara gömüldü, araçlar Karadeniz'e doğru aktı, hastane morglarını bile su bastı. Belediye Başkanı Aksu isyan etti: "Yüzlerce mühendis gelsin baksın. Giresun'daki karayolu bir mühendislik faciası."

Giresun, dün sabaha karşı 03.00 sıralarında başlayan sağanak yağışa teslim oldu. Dereler taştı, dere yataklarına inşa edilen evler sulara gömüldü. Karadeniz Sahil Yolu, yağış yüzünden bir süre trafiğe kapandı. İlk belirlemelere göre 1000 araç ile 2-3 bin ev sular altında kaldı. Onlarca araç sel sularıyla sürüklenip denizde kayboldu. Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu, yaşananlara isyan etti: "Bu bir doğal afettir, bunlar zaman zaman olur. Buna göre planlama yapmamız lazım, dere yataklarına ev yapmamamız lazım. Giresun'daki karayolu bir mühendislik faciasıdır. Yüzlerce mühendis getirin bir tanesi ‘Bu yol düzgün olmuş' demez."

Aksu, deniz seviyesinin altında yapıldığı için sularla doldukları öne sürülen alt geçitlere ilişkin de, "Deniz kenarı, yağmur alan bölgelerdeki altyapı ile İç Anadolu Bölgesi farklı olur. Bunları iyi analiz etmek lazım. Altyapıyı yapmış olmak için iş yapmamak lazım" dedi.

Aksu, zararla ilgili Afet İşleri Genel Müdürlüğü'yle görüştüğünü de sözlerine ekledi. Kentin batısındaki Büyük Güre, Küçük Güre, Bulancak, Karadere ve Pazarsuyu derelerinin da aralarında bulunduğu birçok dere taştı. Dere yataklarına kurulan evleri su bastı. Giresun Devlet Hastanesi'nin arşiv ve morg bölümlerine su doldu, banka ve okulların giriş katları su altında kaldı. Özellikle kentin Bulancak İlçesi'nde etkili olan sel nedeniyle Karasu Deresi kenarında Eyüp Beyaz'a ait iki katlı ev yıkıldı. Başbakanlık Türkiye Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü, Bulancak Pazarsuyu mevkiinde mahsur kalan 3 kişi Genelkurmay Başkanlığı'na ait kurtarma helikopteriyle kurtarıldı. Giresun Prof. Dr. İlhan Özdemir Devlet Hastanesi'nin alt katındaki teknik servisi de su bastı. Hastanenin ek binalarındaki kreşin alt katı ile arşiv bölümünün önü de suyla doldu.

Bir kişi sulara kapılıp kayboldu
Giresun Meteoroloji İstasyon Müdürlüğü yetkilileri, il merkezine 03.00 ile 07.00 saatleri arasında metrekareye 132.2 kilogram yağış düştüğünü, yağışların bugün de aynı şekilde devam edeceğini belirttiler.

Giresun'un Bulancak İlçesi Adaköy'de mahsur kalan iki kişi de askeri helikopterle kurtarıldı. Hisarkaya Köyü'nde ise Secaettin Gündoğdu adında bir kişi sel sularına kapılarak kayboldu.

Ordu'da da etkili olan sağanak yağış nedeniyle şehrin içinden geçen Bülbül Deresi'ndeki su seviyesi yükseldi. Kentte, bir haftaki sel ve heyelanda iki kişi ölmüştü.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.