Haberler

Kayıp Seneleri Telafi Ediyoruz

Tarih: 22 Temmuz 2009 Kaynak: Türkiye Yazan: Cüneyt Bitikçioğlu, Kurtbay Önür
Gazetemizi ziyaret eden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Yazı İşleri Servisi'nin gündem toplantısına katıldı. Samimi bir ortamda geçen toplantıda, İstanbul'un meselelerinin yanı sıra medya sektörü ve gazetemizin yayın anlayışı da konuşuldu. Son dönemde İstanbul için hazırlanan projeler ve atılımlar hakkında açıklamalarda bulunan Kadir Topbaş, İstanbul'un artık cazibe merkezi haline geldiğini belirterek, "Dünya İstanbul'u yakın takibe aldı. Gelişmelerden anında haberdar oluyorlar. Çok çalışıp geçmişteki hataların izlerini silip, bunları telafi ediyoruz. İstanbulumuz'u geleceğe taşıyoruz" diye konuştu.

2010'da Avrupa'nın Yıldızıyız
İstanbul'un 2010'da Avrupa Kültür başkenti olmasının başlangıç olduğunu dile getiren Başkan Topbaş, şöyle konuştu: "Bu bir milattır ve seçilmek bir başlangıçtır. İstanbul birçok özellik taşımaktadır. Kültürel değerler ise çok önemlidir. Göreve geldiğimizde şehre 2 milyon 800 bin turist geliyordu. Şimdi 8 milyonu konuşuyoruz. İstanbul'da kongre turizmini o kadar çok geliştirdik ki, Avrupa'da 17. sıraya çıktık. 33 bin yabancının katıldığı Dünya Su Kongresi burada yapıldı. UEFA Finali Liverpool-Milan maçı İstanbul'da oynandı. IMF Dünya Bankası'nın 2009'daki büyük kongresi yine burada gerçekleşti. Dünyanın her şehrini Paris, Berlin, New York, Seul gibi şehirleri dolaşarak İstanbul'da neler yapabileceğimizi hesapladık. Bu şehri ancak yaşayanlar idare edebilirler" dedi.

Pırıl Pırıl Bir Şehir
Kültür başkenti projesi çerçevesinde İstanbul'un aydınlatılması için çalışma yaptıklarını belirten Topbaş, "Macaristan'ın Budapeşte şehri güzel bir aydınlatma ile insanlara sunuluyor. İstanbul tabiî ve tarihî görüntüsüyle bu konuda daha avantajlı. Aydınlatma projesi için çalışmalarımız bütün hızıyla devam ediyor" diye konuştu. Sosyal sorumluluk projeleriyle şehirde tam bir dönüşüm sağladıklarını, geleceğin teminatı olan gençlere nefes alanı açtıklarını kaydeden Topbaş, "17 spor tesisinde 500 bin insan hizmet alıyor, 120 okulun bahçesine kapalı spor salonu yapıldı" dedi.

230 Bin Kişiye Kurs
1.5 milyon kişinin sağlık taramasından geçirildiğini de vurgulayan Topbaş, bir soru üzerine, "İstanbul'da fabrikalar ve tekstil şirketlerinin sayesinde bazı evler atölyeye dönmüş durumda. Japonya bütün evlerini atölyeye çevirerek kalkındı. Biz de büyükşehir belediyesi olarak İSMEK'te 230 bin insanımıza kurs veriyoruz. 37 bin 500 üniversiteli öğrenciye burs verdik. Ayrıca ‘kültür bursu' da vereceğiz" diye konuştu.

Engelleyenler Hep Var
"Bu ülkede iş yapanları engellemek isteyenler var" diyen Kadir Topbaş, yaptıkları bütün çalışmaların muhalefet tarafından bilinçsizce eleştirildiğine dikkat çekti. Levent'teki İETT arsasının ihalesinin engellenmesini örnek veren Topbaş şöyle devam etti: "1 milyar 156 milyon lira kasaya girecekti, buna mani oldular. Binlerce gencimiz buradan istihdam edilecekti. Adamlar diyecek ki; ‘Türkiye bir hukuk devleti, ama güvenilmez. Bir yeri aldığınız zaman elinizde kalabilir.' Güven olmazsa bir ülkede kimse yatırım yapmaz."

Tarihe Sahip Çıktık
Göreve geldiklerinden bu yana tarîhi eserlerin restorasyonunu hızlandırdıklarını belirten Topbaş, şöyle devam etti: "Kemeraltı-Salı Pazarı bölgesinde yok edilen tarihî eserleri herkes biliyor. Geçmişte yapılan hataları düzeltmeye çalışıyoruz. Cemil Topuzlu hatıratında yazmış, İstanbul'a neler yaptıklarını. Harap olan tarihî mekânları yeniden ayağa kaldırmaya çalışıyoruz. 30 tarihî eserin restorasyonu sürüyor. Süleymaniye bölgesinde KİPTAŞ tarafından satın alınan 100 binanın restorasyonunu çok kısa zamanda yapacağız. 200 yıl öncesinin tarihî evleri burada görülecek. 5 yıl önce göreve geldiğimde, ‘5 yıl sonra nasıl bir İstanbul bulacaksınız?' diye soruyorlardı. Ben de ‘İstanbul dünyanın sayılı şehirlerinden olacak' diye söylemiştim. 5 yıl sonrasına baktığım zaman İstanbul'da İstanbul kendi katma değerini üreten ve istihdamını üreten bir kent haline geldi."

Başkan esprilerle toplantıya renk kattı
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, gazetemizi ziyaret ederek, gündemin değerlendirildiği yazı işleri toplantımıza katıldı. Toplantıda Genel Yayın Müdürümüz Nuh Albayrak, Yazı İşleri Müdürümüz Bülend Ayanoğlu, Yayın Koordinatörümüz Aydoğan Kaçıra, Haber Koordinatörümüz Mehmet Köşker, Avrupa Baskıları Koordinatörümüz Ali İbrahimoğlu, Ekonomi Servisi Müdürümüz Adil Küçük, yazarlarımız Mustafa Selçuk, Metiner Sezer, Betül Altınbaşak ile editörlerimiz ve muhabirlerimiz de hazır bulundu. İstanbul ile ilgili devam eden ve gündemdeki projeleri anlatan Kadir Topbaş, yaptığı esprilerle toplantıya renk kattı.
Soru yağmuruna tutulan Başkan Topbaş, her soruya ayrıntılı şekilde cevap verdi. Genel Yayın Müdürlüğü görevini merak eden Başkan, günlük haberlerle ilgili verilen bilgileri dikkatli şekilde not edip, gazetenin birinci sayfasında yer alması muhtemel haberler üzerine yorumlar yaptı. "Gazeteciliğe alıştım" diyen Kadir Topbaş, kendi açıklamalarıyla ilgili olarak ise "Herhalde, bu haberi de birinci sayfanın bir yerlerine koymamız lazım" dedi. Metrobüslerle ilgili ortaya atılan ‘Yokuş çıkamadığı için araçlar yolda kalıyor. Vatandaş mecburen metrobüsü itiyor' iddialarına gülerek karşılık veren Başkan Topbaş, "Tabii ki kesinlikle haklılar. Metrobüsleri aldığımız firma sadece düz yolda gitsin diye bu araçları üretmiş. Milyonlarca dolar yatırıp fabrika kurmuş!" esprisini yaptı.

Vatandaş Kendi Yaşadığı Yerde İş Sahibi Olacak
Kentsel dönüşüm sayesinde yeni istihdam kapısı açılacak

Şehrin çeşitli bölgelerinde kentsel dönüşüm çalışmaları planladıklarını anlatan Kadir Topbaş, "Bu projeler tamamlandığında bölge insanlarına yeni iş kapıları açılacak" dedi.

İstanbul'da çeşitli bölgelerde kentsel dönüşüm çalışmalarına başladıklarını söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, söz konusu projeler sayesinde o bölgelerde yaşayan insanlara yeni iş kapıları açılacağını kaydetti. Ancak dönüşüm projelerinin uzun vadeli olduğuna dikkat çeken Topbaş, "Bir bölgede kentsel dönüşüm başladığı zaman, mülkiyet haklarıyla karşı karşıya kalıyorsunuz ki, bu da gayet tabii. İnsanlara kentsel dönüşümü ve projenizi anlatmanız oldukça zor olabiliyor. Muhalif partiler ‘Sizin yerinizi yıkacaklar', ‘Evinizden edecekler' diye yanlış söylentiler yayarak halkı yanıltıyorlar" dedi. "Bir bölgeyi kentsel dönüşüm alanı ilan ediyorsak, o bölgenin halkı orada yaşayacak" diyen Topbaş şöyle devam etti: "Bölge halkına ayrıca projede ve ortaya çıkacak eserlerde iş imkânı sağlayacağız. O yerdeki vatandaşlardan isteyenler öncelikle oradaki inşaatlarda çalışabilecek. Kurulacak dernekler o bölgede işe ihtiyacı olan insanları tespit edecek. Yine o semtte bir hastane, market yapılacaksa öncelikle o bölgenin insanları çalışacak."

Çöpler Gübre Olacak
Belediyeye ait "çöp atık toplama ve arıtma tesislerinin" yerleşim merkezlerinin içinde kalması ile ilgili bir soruya da cevap veren Başkan Topbaş, "İstanbul'un dışına taşıma diye bir şey sözkonusu değil. Günde 15 bin ton çöp toplanıyor. Sistemi tamamen yenilemek gerekiyor. Çöp toplama ve arıtma konusunda yeni çalışmalarımız var. Çöpün içerisindeki organik maddeleri ayrıştırarak Anadolu'da desteklediğimiz organik tarımda gübre olarak kullanmayı hedefliyoruz" diye konuştu. İstanbul'a 5 yılda 25 milyar TL yatırım yaptıklarını dile getiren Topbaş, "Denizin altından doğalgaz getirdik. Adaların artık her noktasında doğalgaz var. Alt yapıyı yüzde 80-90 oranında tamamladık. Yıllarca Adalılar asbest borudan, kanserojen malzemeden su kullandı. Şimdi pırıl pırıl tertemiz su içiliyor. Sahiller kirlenmişti. Denize girilemez hale geldi. Sahilleri kurtardık" diye konuştu.

Metrobüse günde 800 bin kişi biniyor
İstanbul'da 648 km. metro hattının olduğunu söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "Ancak bu çalışmalar zaman ve para gerektiriyor" dedi. Metro çalışmalarının bütün hızıyla sürdüğünü belirten Topbaş şunları söyledi: "Kadıköy- Kartal hattında yer altında 2400 insan çalışıyor. Olimpiyat Stadı hattında yer altında insanlar çalışıyorlar. Bunları kimse görmüyor. Tünel yollardan 4'ünü yapıyoruz. Piyalepaşa-Kağıthane arası açıldı. Diğerleri devam ediyor. Beylikdüzü'ne metrobüs projesini götürmek istiyoruz. Bu meydana sosyal tesisler de yaptıracağız." Metrobüsün İstanbul'da trafiğe nefes aldırdığını ifade eden Topbaş, şöyle devam etti: "274 tane metrobüs aracımız var. Yeterli gelmiyor. 700-800 bin arasında yolcu kapasitemiz var. Çok ciddi bir rakam. Kullanan çok memnun, klimalı tertemiz araçlar. Tenkit edenler izleyenler, kullananlar şikayet etmiyor. Metrobüsü günlük olarak kullananların sayısı 1 milyona ulaşacak gibi görünüyor. Metrobüs sayesinde 80 bin araç trafikten alınmış görülüyor.

Yeşil alanlar İstanbul'a yağmuru da getirdi
İstanbul'daki peyzaj ve çevre düzenlemeleri hakkında da bilgiler veren Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, daha önceleri sadece kaldırımları boyamak için 6 milyon TL harcadıklarını ancak bundan vazgeçtikleri söyledi. Bu parayı çevre düzenlemesi ve lale ekimine ayırdıklarını belirten Kadir Topbaş, "Bizim dönemimizde İstanbul'da yeşil alan arttı. Öyle bir hale geldi ki, İstanbul artık yeşil sayesinde yağış da almaya başladı. Ekolojik denge olumlu yönde değişiyor." dedi. Bütün bu olumlu gelişmelere rağmen "Laleler için milyonlar harcanıyor" şeklinde eleştiriler yapıldığını hatırlatan Topbaş, "Binlerce insana istihdam sağlayıp yeni iş kapıları açtık. Eleştiriler çok haksız" diye konuştu.

Depremi halk unutuyor ama biz unutmadık
1999'daki Marmara depremini halkın yavaş yavaş unuttuğuna dikkat çeken Başkan Kadir Topbaş, şunları söyledi: "Biz depremi unutmadık. Altyapı, halkın bilinçlendirilmesi, güçlendirme, denetleme ve kentsel dönüşüm gibi noktalarda çok dikkatli davranıyoruz. Mesela İstanbul'da zemin etüdleri yaparak, şehrin zayıf bölgelerini belirledik. İstanbul'daki 1 milyon 600 bin binanın önemli bir bölümü deprem riski taşıyor. Türkiye'de ilk deprem dönüşüm alanı projesini Zeytinburnu Sümer Mahallesi'nde hayata geçirdik. 63 bin metrekareyi kapsayan proje kapsamında 1038 konut ve 212 dükkan yapılarak hak sahiplerine bedelsiz veriliyor." Uzun vadede bölüm bölüm kentsel dönüşümün gerçekleştirileceğini söyleyen Topbaş, "İstanbul'da yanlış yapılaşmaya asla müsaade etmeyeceğiz" dedi.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.