Haberler

Dünyanın 7 doğa harikası listesinde yokuz

Tarih: 23 Temmuz 2009 Kaynak: CNN Türk
Dünyanın yeni 7 doğa harikasını belirlemek için dünya genelinde yapılan oylama sonucunda 28 finalist belirlendi. Finalist listesinde ve finalist adayları listesinde ise Türkiye'den hiçbir yer bulunmuyor.

Amazon yağmur ormanları, Ölü Deniz, Kilimanjaro Dağı ve Ekvador'daki Galapagos Adaları'nın da bulunduğu 28 doğal güzelliğin finale kaldığı belirtildi.

51 aday elendi
Dünya genelinde 261 doğal güzelliğin önerildiği, uzmanlardan oluşan jürinin ilk aşamada öne çıkan 77 aday arasından 26 yeri seçtiği bildirildi.

Finalist doğa harikaları, coğrafi dengesi, farklılığı ve insan yaşamındaki önemi gibi kriterler esas alınarak belirlendi.

Söz konusu yerler arasında, Azerbaycan'ın Çamur Volkanları, Lübnan'daki Jeita Grotto mağarası, İrlanda'daki Moher Uçurumu ve Almanya'nın Kara Ormanları da bulunuyor.

Oylamaya internet ya da telefonla katılınabileceği ve sonuçların 2011 yılında açıklanacağı belirtildi.

Yeni 7 doğa harikasını belirlemeye yönelik oylamaya bir milyardan fazla kişinin katılması bekleniyor.

Oylamaya göre ilk durum 28 Temmuz 2009 tarihinde açıklanacak. Oylamaya http://www.new7wonders.com/ adresinden katılmak mümkün.

İnsan yapımı harikalar
2007 yılında yaklaşık 100 milyon kişinin katıldığı oylama sonucunda, dünyanın 7 insan yapımı harikası olarak İtalya'daki Kolozyum, Çin Seddi, Tac Mahal, Ürdün'deki Petra antik kenti, Brezilya'daki Hz. İsa Heykeli, Peru'daki Maçu Piççu antik kenti ve Meksika'daki Chichen Itza Piramiti seçilmişti.

Dünya Kültür Mirası Listesine karar veren Birleşmiş Milletler'in eğitim, bilim ve kültür örgütü UNESCO yönetimi, oylamayı "demokrasiden ve bilimsellikten yoksun" sözleriyle eleştirdi. İsviçreli Bernard Weber ise eleştirilere, "Maksat zaten bilim değil, doğal güzelliklerin kalıcılığını sağlamak ve turistik cazibe merkezi olabilmelerini mümkün kılmak" diye yanıt veriyor.

Hani Türkiye?
Tarihi güzelliklerinin yanı sıra doğal güzellikleriyle de milyonlarca turistin ziyaret ettiği Türkiye'den ise hiçbir yer aday adayı listesinde dahi yer bulamadı.

Peri Bacaları, Dalyan, Saklıkent, Olimpos, Yanartaş, Sedir Adası, Fırtına Vadisi, Karadeniz yaylaları gibi birçok aday olabilecek güzellikte yere sahip olmasına karşın Türkiye'nin listede göz ardı edilmesinin ardında ne olduğu ise tartışılıyor.

2007 yılında seçimi yapılan dünyanın insan yapımı 7 harikası listesinde de Türkiye'den hiçbir yer bulunmuyor. Ayasofya bu listenin seçiminde finale kalmış ancak listeye seçilememişti.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.