Haberler

Mimar İmzası Taşıyan Kampüsler

Tarih: 23 Temmuz 2009 Kaynak: Dwell Derleyen: Zeynep Güney
Günümüzde tek işlevli üniversite kampüsleri yerine, bir kamusal alan yaratan kampüs tasarımları daha doğru bir uygulama olarak görülüyor. Tabii ki bununla birlikte sürdürülebilirliğin de kampüs tasarımında önemli bir faktör olarak değerlendirilmesi gerekiyor. Bulunduğu çevreyi de büyük ölçüde etkileyen üniversite kampüslerinin tasarımı mimarlar için çoğunlukla önemli birer prestij projesi haline geliyor.

Yale'in Mimari Gelişimi
Yale Üniversitesi tasarımla, Louis Kahn, Paul Rudolph, Eero Saarinen, Gordon Bunshaft, Phillip Johnson ve daha birçok değerli mimarın çalışmalarıyla tanıştı. Hatta okul yaşayan bir mimarlık müzesi olarak görülüyordü. Günümüzde de bu gelenek sürüyor. Üniversite, sadece yeni proje anlaşmaları yapmakla kalmıyor, üstelik tarihine sahip çıkarak mimari dokusunu korumak için de sürekli çalışıyor. Bir yandan geçmişini gözetirken, bir yandan da geleceğini planlayan Yale Üniversitesi, sürdürülebilir restorasyon çalışmalarına ve inşa pratiklerine büyük önem veriyor. Bu aralar kampüste, bu yaklaşımı sürdüren, farklı aşamalardaki 4 projenin çalışmaları sürüyor: David S. Ingalls Rink ve Stoeckel Hall'un restorasyon çalışmaları, yeni inşa edilen Kroon Hall ile yeni heykel stüdyosu ve sanat galerisi.



1956 yılında Eero Saarinen tarafından tasarlanan, yapının üzerini tümüyle kaplayan beton çatısıyla Ingalls Rink, "Yale Balinası" olarak adlandırılıyor. Yapıda, Kevin Roche John Dinkeloo and Associates tarafından gerçekleştirilen, Low-E izolasyon camları gibi çevreye duyarlı malzemelerin kullanıldığı, multimilyon Dolarlık restorasyon çalışmasının sonuna gelindi.

1897 yılında inşa edilen Stoeckel Hall, Gotik'ten Federal'e uzanan çeşitlilikte, mimari akımların eklektik bir karışımıyla tasarlanmıştı. Renovasyon ve geliştirme projeleri sayesinde, Müzik Okulu için genişletilmiş ve güncel bir mekan sağlandı.

Kesin bir sürdürülebilirlik ölçümü yapılmamış olmasına rağmen yeni Stoeckel Hall'un Altın LEED Sertifikası alması öngörülüyor. Yeni demirbaşlar, yeni havalandırma stratejileri, olabildiğince var olan malzemelerin yeniden kullanımı ve akıllıca yönetilen yapım yöntemleri yapının sürdürülebilirlik değerini artırdı. Mimar Richar Charney, "Bu projede çalışmak, New Haven şehrinin 19. yüzyıldan kalan nadide cephelerinden birine sahip, tarihi bir yapıyı korumak ve tamamen yeni ve güncel bir mekan ortaya çıkarmak açısından hem zorlu hem de heyecan vericiydi," diyor.

"Ultra Yeşil" yeni bina ise, strüktürel olarak benzer yapılara göre %50 daha az enerji kullanıyor ve Platin LEED sertifikası alması bekleniyor. Okulun yerleşim düzeni ve mimari projesini İngiliz mimarlık Ofisi Hopkins Architects üstlendi. Projede doğal ısınma ve soğutma yöntemleri ve gereken yerlerde sürdürülebilir çevresel sistemler kullanıldı. Ayrıca 100 kilowattlık fotovoltaik paneller, güneş enerjili su ısıtma ve yağmur suyu toplama sistemleri, yerel ormanlardan toplanarak sürdürülebilir yöntemlerle kullanılan ahşap ve sanayi sonrası dönüştürülmüş beton karışımlar kullanıldı.

Kampüse yeni eklenen bir diğer sürdürülebilir yapı da Yale Üniversitesi Sanat Okulu. 5.000 metrekarelik alanı kaplayan heykel stüdyosu ve 260 metrekarelik galerisiyle okul, estetik, fonksiyon ve sürdürülebilirliğin başarılı bir entegrasyonunu sunuyor. Bu üç özelliğe -Platin LEED Sertifikası da buna dahil- ek olarak, üç kat cam kaplı perde duvarları ve bu kaplamalara eşlik eden güneş kırıcıları bulunuyor. Doğal yerleşim düzeni ve Kieran Timberlake tasarımı yeşil çatı örtüsü boşluklu yapısıyla konforlu bir havalandırma sağlıyor. Heykel stüdyosu da Sanat Okulu için yeni bir faaliyet merkezi haline geldi.

Bütün bu projeler Yale Üniversitesi'nin tamamen "sürdürülebilir kampüs" (bugünlerde bu her ne anlama geliyorsa) yaratmak ve 2020 yılına kadar üniversitenin salımını %43 azaltmak konusundaki iddialı hedeflerinin bir parçası. Kesinlikle takdire değer bir hedef, fakat bundan daha da önemlisi, bu yapılar Yale'in geleneksel mimari yapısını sürdürüyor. Değişimlere ayak uyduran, derin bir tarihi değere ve sürekli gelişen bir mimari profile sahip bir kampüs.

Türkiye'de de çok sayıda olmasa da tanınmış mimarlar tarafından tasarlanan üniversite yapıları ve kampüs yerleşimleri bulunuyor. Bunların arasında en bilinenlerden bazıları şunlar:

Orta Doğu Teknik Üniversitesi


Mimarlık Fakültesi

Türkiye'nin tartışmasız en önemli eğitim kurumlarından, yarım asırlık bir geçmişe sahip Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) aynı zamanda Türkiye'nin ilk kampüs üniversitesi. 1956 yılında Kızılay'da Müdafaa Caddesi'nde Emekli Sandığı'na ait küçük bir bina ile eğitime başlayan ODTÜ 1963 yılında bugünkü yerine taşındı. 1961'den bu yana yapılaşmaya devam eden ODTÜ Ankara Kampüsü ve binalarının en önemli özelliklerinden biri de, kampüs planlaması da dahil olmak üzere çok sayıda projenin mimari yarışmalar yoluyla elde edilmiş olması. ODTÜ Mimarlık Fakültesi, İdari İlimler Fakültesi, Kapalı Spor Salonu, Lojmanlar ile Mühendislik Fakültesi Laboratuvarları Behruz Çinici ve Altuğ Çinici tarafından tasarlanan kampüste, Spor Salonu'nun mimari projesi ise Atabaş Mimarlık şirketi tarafından hazırlandı.

ODTÜ Ankara Kampüsü, Temmuz 2008'de Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından, kampüsteki 45 binaya "uygulama imar planı, yapı ruhsatı ve iskan belgesi bulunmadığı" öne sürülerek 1 milyon 800 bin YTL'lik para cezası kesilmesi, dahası yasayla belirtilen koşulların sağlanmaması halinde yıkılacağının dile getirilmesiyle gündeme oturmuştu.

İstanbul Teknik Üniversitesi


Ayazağa Kampüsü

Prof. Kemal Ahmet Aru tarafından ön proje olarak hazırlanan, İstanbul Teknik Üniversitesi Ayazağa Kampüsü, ayrıca Oya Bekiroğlu, Erdur Bekiroğlu, Sevgi Özgökmen, Gülsen Koçer, Erdem Bilcan, Ömür Candaş, Abdullah Yılmaz, Nevzat Önal, Levent Aksüt ve Yaşar Marulyalı'nın imzalarını taşıyor. Kampüsün aşağıdaki projeleri, UMO Mimarlık Ofisi (Levent Aksüt - Yaşar Marulyalı) tarafından Teknik Üniversite Yapı İşleri'nde büro kurularak 1974 - 1977 yılları arasında hazırlandı ve yerinde uygulandı.

Temel Bilimler Fakültesi
Nükleer Enerji Enstitüsü
Geodezi ve Fotogrametri Bölümü
Yabancı Diller Okulu
Yüksek Frekans Tekniği Bölümü
Elektrik Fakültesi
Telekominikasyon Bölümü

İstanbul Teknik Üniversitesi'nin diğer tasarlanmış yapıları ve mekanları ile mimarları şöyle:

Gölet Yurtları - Nurbin Paker Kahvecioğlu, Hüseyin Kahvecioğlu
75.Yıl Öğrenci Sosyal Merkezi - Cafer Bozkurt, Hasan Şener
Mimarlık Fakültesi Taşkışla 109 No'lu Konferans Salonu - Nezih Eldem
Mustafa İnan Kütüphanesi - Mine İnceoğlu, Hüseyin Kahvecioğlu
Rektörlük Binası - Arda İnceoğlu, Mine İnceoğlu
Maden Fakültesi Ağır Laboratuvar Ek Binası - Nurbin Paker Kahvecioğlu

Bilgi Üniversitesi


Dolapdere Kampüsü 2. Bina

Eyüp'te yer alan, Osmanlı döneminde İstanbul'da kurulan ilk enerji tesisi olan Silahtarağa Elektrik Santralı'nın korunarak santralistanbul adıyla bir kültür ve eğitim merkezine dönüştürülme projesi ile uzun süre konuşulan Bilgi Üniversitesi, Dolapdere Kampüsü'ndeki Elif Özdemir ve Ahmet Yılaz tarafından tasarlanan 2. Bina ile de 8. Uluslararası Mimarlık Sergisi'nde 2002 yılı "Yapı ve Yaşam Çevresi" ve Avrupa Çelik Birliği'nin (ECCS) 2005 yılı tasarım ödülünün sahibi olmuştu.

Dolapdere Kampüsü 1. Bina - Elif Özdemir, Ahmet Yılmaz
Dolapdere Kampüsü 2. Bina - Elif Özdemir, Ahmet Yılmaz
Kuştepe Kampüsü 1. Bina - Necati İnceoğlu, Mine İnceoğlu, Elif Özdemir, Ahmet Yılmaz
Kuştepe Kampüsü 2. Bina - Elif Özdemir, Ahmet Yılmaz
Kuştepe Kampüsü Spor Salonu - Elif Özdemir, Ahmet Yılmaz
santralistanbul Eğitim Yapıları - Nevzat Sayın, Emre Arolat
santralistanbul Kütüphane - Nevzat Sayın, Emre Arolat
santralistanbul Kafeterya - Nevzat Sayın, Sibel Özdoğan, Özlem Özdemir

Bilkent Üniversitesi


Müzik ve Gösteri Sanatları Fakültesi

1984 yılında Ankara'da kurulan Türkiye'nin ilk vakıf üniversitesi olan, Bilkent Üniversitesi'nin Kütüphane Ek Binası, Müzik ve Gösteri Sanatları Fakültesi, Öğretim Üyesi Lojmanları, Rektörlük Konutu, Bilgisayar Teknolojisi Meslek Yüksek Okulu ve İngiliz Dili Meslek Yüksek Okulu'nun da aralarında bulunduğu birçok yapının tasarımları İlhan Selim Kural ve Erkut Şahinbaş tarafından hazırlandı.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.