Haberler

Apartman ve sitelere 50 milyon TL EKOkredi

Tarih: 24 Temmuz 2009 Kaynak: Akşam Yazan: Ayfer Arslan
Şekerbank, ekonomik kriz ortamında apartman ve site yönetimlerine, enerji tasarrufu sağlayacak 'EKOkredi Yalıtım' kredisi veriyor. İlk etapta 50 milyon TL kaynak ayrılacak.

Şekerbank, enerji verimliliğini sağlamak amacıyla bankacılık sektöründe ilk defa apartman ve site yönetimlerini kredilendirecek. İZODER (Isı, Su, Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği) ile ortaklaşa 'EKOkredi Yalıtım' projesini geliştiren Şekerbank, çatı, duvar, pencere gibi binaların dış cephelerindeki yalıtımına yönelik kredi ihtiyaçlarını karşılayacak. İlk etapta 50 milyon TL'lik kaynak ayırdıklarını açıklayan Şekerbank Genel Müdürü Meriç Uluşahin, bin 500 ile 2 bin binayı kredilendirmeyi hedeflediklerini söyledi. İZODER yöneticileri ile ortaklaşa İstanbul'da bir basın toplantısı düzenleyen Şekerbank Genel Müdürü Meriç Uluşahin, hem projenin detayları hem de gündemdeki konulara ilişkin görüşlerini aktardı.

Binalar yalıtımsız
'Tasarrufa uzat elini Türkiye' sloganı ile iki ay önce EKOkredi ürününü çıkardıklarını hatırlatan Uluşahin, iki aylık sürede bireysel, kurumsal-ticari ve işletme-tarım alanında toplam 15 milyon liraya yakın kredi kullandırdıklarını dile getirdi. Uluşahin, EKOkredi'ye Türkiye çapında gelen talebin de itici gücüyle yeni bir açılım ekleyerek EKOkredi Yalıtım'ı geliştirdiklerini belirterek, 'Türkiye genelindeki binaların yüzde 80'i yalıtımsız. Yalıtım ile her yıl 10 milyar lira tasarruf sağlanabilir' dedi.

Kredinin koşullarını da aktaran Uluşahin, söz konusu kredinin 12 aya kadar sıfır faiz, 48 ay vadede yüzde 0.99 faiz oranı ve komisyonsuz olarak müşterilerine sunulacağını ifade etti. Uluşahin, ısı yalıtımı ile elektrik faturalarında ve yakıt giderlerinde en az yüzde 50 oranında tasarruf sağlanabileceğini belirtirken, müşterilerine mali desteğin yanı sıra yalıtım konusunda İZODER'in desteğiyle danışmanlık hizmeti de vereceklerini söyledi.

2010'dan önce toparlanma çok zor görünüyor
Şekerbank Genel Müdürü Meriç Uluşahin, dış ve iç piyasalarda banka karlarının yüksek gelmesiyle başlayan iyimser havayı, küresel krizin seyri açısından şöyle yorumladı: 'Kıpırdanma var ama geriye dönüşün çok hızlı olacağını beklemek iyimserlik olur. 2010 yılının ikinci çeyreğinden önce biraz daha iyi ve güzel şeyleri konuşmuyor olacağız. Bu tarihten önce toparlanma zor görünüyor.'

MB faizleri yüzde 8'in altına inmez
UluŞahİn, yıl sonunda enflasyonun yüzde 6 seviyelerinde gerçekleşeceğini, ekonominin ise yüzde 5-5.5 oranında küçüleceğini öngördü. Ağustos ayında Merkez Bankası'ndan (MB) bir faiz indirimi daha gelebileceğini belirten Meriç Uluşahin, ancak yıl sonu itibarıyla gecelik faizlerin yüzde 8'in altına inmesini beklemediklerini dile getirdi.

Yüzde 50 tasarruf sağlayacak
Merİç Uluşahin, yalıtımla binalarda sağlanacak tasarrufu bir örnekle açıkladı: 'Örneğin, bir apartman dairesinin aylık ortalama 250 lira elektrik ve yakıt gideri bulunduğunu düşünürsek, EKOkredi Yalıtım ile yapılacak ısı yalıtımı sonucunda, yakıt ve elektrik faturalarını yüzde 50 oranında azaltarak 125 TL tasarruf sağlamak mümkün. Buna karşılık 48 ay vadeli kredide ayda 109 lira ödeyerek her ay 16 lira tasarruf sağlanıyor. Sonuç olarak 48 ayda toplam 768 lira nakit, 49. aydan itibaren ise her ay 125 lira tasarruf sağlamak mümkün.'

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.