Haberler

Stadyumda killi zemin kazığı mı?

Tarih: 24 Temmuz 2009 Kaynak: Olay Yazan: İhsan Aydın
Bugünlerde Atatürk Stadı'nın yenilenmesi kentin en önemli sorunu olarak gündeme oturdu.
İş güç bırakıldı, memleket memleket en iyi stat projesi araştırmasına çıkıldı.

Çıkıldı çıkılmasına ama Bursa'da yürütülen sondajlarda evdeki hesabın çarşıya uymayacağı haberlerinin geldiği konuşuluyor.

Önceki gün İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Necati Şahin'e, statta başlatılan zemin etüdü çalışmalarına ilişkin bilgisi olup olmadığını sorduk.

Olmaz mı?
Kendisi bölgenin zemini hakkında geniş tecrübeye sahip bir isim. Başladı anlatmaya.
Duyduklarımız karşısında şaşkınlığımızı gizleyemedik.

Şahin diyor ki, halen stadyumda sürdürülen sondaj çalışmasının ön bilgilerinde bölge zemininin yumuşak killi ve yeraltı suyu bulunan bir yapıdan oluştuğunu, düşünülen projeye göre en az 13-14 metre derin kazı yapılması gerektiğinden ankrajlı iksa tedbirleri alınarak inmeyi zorunlu kıldığını anlatıyor. Şahin, bu tür bölgelerde ciddi maliyet gerektiren zemin iyileştirmesi ve derin temel projesine ihtiyaç duyulabileceğini de vurguluyor.

Bu demektir ki, bölgede güvenli bir bina yapılabilmesi için bir dönem Bursaray'da çok tartışılan pahalı fore kazık sistemlerinin kullanılmasının zorunlu ve kaçınılmaz olduğunu ortaya koyuyor.

Şahin, yumuşak zemin, dereyatağı ve yeraltı sularının yaygın olduğu bu alanda parça parça inşaat yapmanın çok maliyetli bir kazık sistemi kullanmayı şart koştuğunu da ekliyor.
Bunun da bugün 50 milyon TL'ye mal etmeyi planlayan Belediye yönetimine ek ciddi bir kaynak arayışına zorlayacağını kaydediyor.

Yani meselenin neresinden bakarsanız bakın, kentin merkezinde yenilenmesi planlanan stadın sadece zeminine harcanacak rakam belki tüm projenin üçte birini oluşturacak.
Aksi takdirde, hem yol hem de yüksek yapıların bulunduğu bu alanda can ve mal güvenliğini sağlamanın mümkün olmayacağı ortada. Bir de stat zemininin iki metre daha aşağıya indirilecek olmasıda bölgenin topoğrafik yapısında da değişikliği zorunlu hale getirdiğini gösteriyor.

Atatürk Stadı elbette yenilenecek.

Yenilenirken de yerel yönetimlerin çok değerli mülkleri, kaynakları elden çıkarılmış olacak. Nitekim bugün işbaşında bulunan yönetim Odunluk'ta Şehitler Parkı ile Cha Cha Restoran arasındaki 14 dönümlük taşkın sahası kenarındaki belediye arsasını satarak gelirini stadın yenilenmesinde kullanmayı planlıyor.

Oysa bize göre Gençlik Spor Genel Müdürlüğü bütçesiyle genel bütçeden ayrılacak rakamlarla Ankara'nın yapması gereken böylesi önemli bir proje, tıpkı sağlık ve eğitim yatırımlarında olduğu gibi Bursa ve Bursalıların kaynaklarıyla hayata geçirilmeye zorlanıyor.
Hasılı stat işi kazma vuruluncaya kadar daha çok konuşulacak.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.