Haberler

Baz istasyonları 9'a katlanacak

Tarih: 30 Temmuz 2009 Yazan: Özgür Gürbüz
Bugün itibariyle ülkemizde de cep telefonları aracılığıyla görüntülü konuşmalara izin veren 3G teknolojisi kullanıma sunuluyor. 3G ile beraber zaten tartışmalı olan baz istasyonları konusu da giderek daha da yoğunluk kazanmaya başlıyor.

Boğaziçi Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Selim Şeker, yeni teknolojinin kullanılması için geniş banttan sinyal verecek daha fazla baz istasyonuna ihtiyaç duyulacağına dikkat çekiyor.

Bugün kullanılan her bir baz santrali yerine 9 santral kurulması gerektiğini belirten Şeker, yeni teknolojinin insan sağlığına daha zararlı olduğunu da öne sürdükten sonra "Bugünkü standartlar baz istasyonlarının ısısal etkisine bakıyor. Ancak 3G ile ısısal olmayan etkiler daha da önemli hale geliyor" dedi. Selim Şeker, vatandaşları yeni kurulacak baz istasyonlarının sertifikalarını görmeleri, emniyet mesafelerini kontrol etmeleri konusunda da uyarıyor.

Kentlerin ayak izi

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Yönetim Kurulu Başkanı Musa Çeçen, internet hızının birkaç kat artması ile elektromanyetik kirliliğin o oranda artacağını söylemek zor diyor ancak 3G ile sağlanmak zorunda olan kesintisiz iletişim için çok sayıda baz istasyonunun kurulması gerekliliğini doğruluyor.

Çeçen, her baz istasyonunun kentlerde 'ayak izi' gibi kapsama alanı oluşturduğunu, sorunun da, alan içerisinde konuşmak isteyen sayısının artmasıyla başladığını ifade ederek "Konuşan sayısı arttıkça baz istasyonu sayısı da arttırılmak zorunda kalınıyor. Bu da üst üste binmiş ayak izleriyle bölgedeki elektromanyetik radyasyonu arttırıyor" dedi.

 

 

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.