Haberler

Limak 12 bin kişiye iş verdi

Tarih: 10 Ağustos 2009 Kaynak: Vatan Yazan: Necla Dalan
Güneydoğu'ya çimento ve enerji ile giren Limak 12 bin kişiye iş verdi.

Doğu ve Güneydoğu'ya yatırım çekmek için paket üstüne paket açılırken, Kürt Açılımı gibi tartışmalar gündemin ilk sıralarına otururken Limak Holding, bölgede bittiğinde 3 milyar dolarlık değere ulaşacak projeye imza atıyor.

Bölgede 5 çimento fabrikası, 1 hidroelektrik santrali olan Limak, 2012 sonuna kadar fabrika sayısını 6'ya, santral sayısını 5'e çıkaracak. Limak'ın patronu Nihat Özdemir, "20 bin çalışanımız var. Bunun 12 bini Doğu ve Güneydoğu'da" dedi.

Türkiye'de uzun zamandır Doğu ve Güneydoğu'da ekonominin canlandırılması, terörün sona erdirilmesi için hemen hergün yeni bir paket, görüş gündeme geliyor. Son olarak Kürt Açılımı gündemin ilk sırasına yerleşti. Başbakan Erdoğan'ın DTP Lideri Ahmet Türk ile görüşmesiyle tartışmalar alevlenirken Türk özel sektörünün önde gelen temsilcilerinden Limak Holding sessiz sedasız bölgede 12 bin kişiye istihdam sağlayan ve tamamlandığında değeri 3 milyar doları bulacak yatırıma imza atıyor.

Enerji ve çimento dışında turizm, havacılık, inşaat ve gıda sektörlerinde faaliyet gösteren Limak'ın toplam çalışan sayısının 20 bin olduğu düşünüldüğünde grubun bölgeye yaptığı yatırımın önemi ortaya çıkıyor.

Krizde dev kredi aldık
Şanlıurfa, Siirt, Bitlis, Diyarbakır ve Gaziantep'teki çimento fabrikaları tam kapasite çalışan, Mardin Derik'te 6. çimento fabrikasını açmaya hazırlanan Limak, son dönemde hidroelektrik santral yatırımlarına odaklandı. Şirket, geçen yıl açtığı Tunceli-Elazığ sınırındaki Seyrantepe Barajı'nda enerji üretimine başladı. Tunceli'de 2 baraj yapım aşamasına geldi. 2007 sonunda inşaatına başlanan Siirt'teki Alkumru Hidroelektrik Santrali'ne ise 466 milyon dolarlık yatırım yapılacak.

Siirt'teki Botan Çayı üzerine kurulan Alkumru'nun Aralık 2010'da elektrik üretmeye başlayacağını, Mayıs 2011'de ise resmen açılışının yapılacağını söyleyen Limak Holding'in patronu Nihat Özdemir ile Alkumru şantiyesini gezdik. 267 MW'lık barajın yıllık 1 milyar KWh elektrik üreteceğini anlatan Özdemir, proje için iki Türk bankasından krizin göbeğinde 350 milyon dolar kredi aldıklarını belirtti. Özdemir, "Projeye ve bize inandıkları için hiç tereddüt etmediler. En sıkıntılı dönemde bize krediyi verdiler. Bugün ne kadar doğru karar verdiklerini söylüyorlar" dedi.

Yabancılar istiyor
Alkumru projesini aldıktan sonra bölgeye ilginin arttığını kaydeden Nihat Özdemir, özellikle Türkiye'ye büyük yerli gruplarla ortak olan dünya enerji devlerinin ilgisinin bölgeye çevrildiğini vurguladı. Özdemir, sözlerini şöyle sürdürdü: "Botan Çayı üzerinde toplam 4 milyar KWh enerji üretecek 12 santral yapılması gerekiyor. Bizim bu projeyi almamızdan sonra buraya ilgi arttı. Çekler, Avusturyalılar geldi. Daha şimdiden santralı satmamız için çok cazip teklifler alıyoruz. Ama bizim öyle bir niyetimiz yok."

Nihat Özdemir, bölgedeki baraj sayılarını 5'e çıkaracaklarını ve toplam yatırımlarının 1.5 milyar dolara ulaşacağını da belirterek, 2012 sonunda 1 milyar MW kurulu güç, 3 milyar KWh elektrik üretimiyle hidroelektrikte Türkiye'deki en büyük 5 gruptan biri olacaklarını vurguladı.

Santralin sadece güvenliğine 5 milyon dolar ayırdık
40 derecenin üzerindeki sıcakta dağların arasından kıvrılan ve Limak'ın yaptırdığı yollardan indiğimiz şantiyede 1.327 kişi çalışıyor. Bunların içinde çevredeki 23 köyden alınan işçiler de var... Yüzlerce kamyon, dev kule vinçler sürekli hareket halinde... Nihat Özdemir, sıcak havaya rağmen şantiyedeki her detayı inceliyor. Şu ana kadar tatsız bir olay yaşanmamasına rağmen her türlü güvenlik önlemleri alınan şantiyede 100'ün üzerinde özel güvenlik görevlisi, 29 da korucu görev başında.

Nİhat Özdemir, batıda yapılan bir yatırıma göre bölgede güvenliğin büyük bir maliyet kalemi oluşturduğunu belirterek, "Alkumru Barajı'nın güvenliği için 5 milyon dolar ayırdık. 100'ün üzerinde özel güvenlik tuttuk. 29 da korucuyu istihdam ediyoruz. Güvenliğe ayırdığımız parayla küçük bir fabrika kurarsın. Ama mecburuz, ülke için faydalı bir yatırım yapıyoruz. Ailelerini bırakıp burada çalışan ekibimize değer veriyoruz. Bunun için ne kadar gerekirse harcarız" diye konuştu.

Havacılıkta ikinci TAV olacağız
Nihat Özdemir, Sabiha Gökçen Havalimanı'nın 31 Ekim'de açılışını yapacaklarını anlatarak havacılık alanında ciddi büyüme planları yaptıklarını vurguladı. İş dünyasındaki rekabet kurallarını yıkan ve rakibi TAV'dan övgüyle söz eden Özdemir, "Ben hayatım boyunca kimseyi kıskanmadım. Başarlı bir iş gördüğümde kendime örnek aldım. Havacılıkta da TAV benim için kıskançlık değil övgü konusudur. Bizim hedefimiz TAV'dan sonra bu alanda uluslararası çapta bilinen ikinci Türk markası olmak" dedi.

Kürt Açılımı'nı bölgeye yatırım yapan biri olarak gönülden destekliyorum
Özdemir'e son günlerde tartışılan Kürt Açılımı'nı sorduk. İşte cevabı: "Diyaloğun her türlüsünü destekliyorum. Madem bir parti Meclis'e girmiş, elbette onunla görüşeceksin. Başbakan'ın DTP ile görüşmesini canı gönülden destekliyorum. İstediğin kadar teşvik yasası çıkar, bu bölgeye huzur ve güvenlik getirmezsen yatırım da gelmez. Sayın Baykal ve Sayın Bahçeli'nin sırf muhalefet yapmak için bu diyaloğa karşı çıkmalarını bölgeye yatırım yapan bir işadamı olarak çok yadırgıyorum. Tek bayrak, tek sınır için muhalefet de seçim kaygısını bir yana bırakıp hükümetle bu konuda çalışmalı, yol haritasının çizilmesinde rol oynamalı diye düşünüyorum."

Kıbrıs'a Babil'in asma bahçeleri Yalova'ya Atatürk'ün tesisi
Nihat Özdemir, turizm sektöründe büyümeye devam edeceklerini söyledi. Antalya ve Ankara'da otelleri olan grubun Kıbrıs, İstanbul ve Yalova'daki yeni projeleri hakkında bilgi veren Özdemir, şöyle konuştu: "Turizmde büyüyeceğiz. Kıbrıs'ta 100 milyon dolara Babil'in Asma Bahçeleri konseptinde 1.000 yataklı otel yapacağız. İstanbul Kavacık'ta 400 yataklı, 50 milyon dolara 5 yıldızlı şehir oteli kuracağız. Otel 2010 sonunda hizmete girecek. Yalova Termal'i ise 40 milyon dolar harcayarak Atatürk'ün kaldığı tesisleri sadık kalarak yeniden inşa edeceğiz. 40 VIP odalı bu otel Türkiye'nin ilk termal butik oteli olacak."

Ürettiğimiz çimentonun % 40'ı Irak ve Suriye'ye satıldı

Çimentoda bu yıl kapasite artırmak için 100 milyon dolarlık yatırım yapacaklarını da ifade eden Nihat Özdemir, "Çimentoda yurtiçinde de dışında da işler iyi gidiyor. Bu yıl ürettiğimiz çimentonun yüzde 40'ını Irak ve Suriye'ye sattık. Sınır ticareti sayesinde kriz buraya uğramadı" bilgisini verdi.

Fenerbahçe Barajı!
Limak'ın Botan Çayı üzerinde yaptığı santralin 5 kilometre aşağısında Fenerbahçe Barajı kuruluyor. Limak Holding iştiraklerinden Baren Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret Limited şirketi adına 49 yıllık üretim lisansı aldığı hidroelektrik santralini Fenerbahçe Spor Kulübü'nün 5 yöneticisi yapacak. Nihat Özdemir, Aziz Yıldırım, Mahmut Uslu, Ali Yıldırım ve Murat Özaydınlı'nın 60 milyon dolarlık bu yatırımı sonunda Kirazlık Hidroelektrik Santrali 2011'de elektrik üretmeye başlayacak.

Projeyle ilgili bilgi veren Nihat Özdemir, "Dostlarım ne zamandır Doğu ve Güneydoğu için birşeyler yapmak istiyordu. Sonunda bu proje üzerinde karar kıldık. Şu anda projelendirme çalışmaları sürüyor. Eylül'de inşaat başlayacak. 2011 sonunda da bitecek. Kurulu gücü 37.62 MW olarak planlanan hidroelektrik santralinde, yıllık ortalama 140 milyon kWh enerji üretilecek" diye konuştu.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.