Haberler

Asi Nehri, Türkiye'nin projesi ile kurtulacak

Tarih: 10 Ağustos 2009
Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, Asi Nehri'nin çevresel kirlilikten kurtarılması için harekete geçti. Kendi kendini temizleme özelliğini yitiren Asi Nehri için havza kurtarma eylem planı hazırlanması çalışmalarını başlatan Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, kirliliğin büyük bölümünün kaynaklandığı Suriye ile bağlantı kurarak nehrin Türkiye girişi öncesindeki kirlenme sorununun da çözülmesi için girişimde bulunacak.

Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü'nden edinilen bilgiye göre, Lübnan'dan doğup Suriye üzerinden devam ederek Türkiye'den Akdeniz'e döküldüğü için Nehr-il Maktup (Tersine Akan Irmak) olarak da adlandırılan Asi Nehri'nin çevre kirliğinden kurtarılması için çalışma başlatıldı. Bu kapsamda Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, İller Bankası ve bölge belediyelerinin temsilcilerini bir araya getiren Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, Ekim ayına kadar Asi Nehri'nin kurtarılmasını içeren planı hazırladıktan sonra hemen uygulamaya geçecek.

Asi Nehri kendi Kendini Temizleyemiyor

Asi Nehri ile ilgili olarak yapılan ön çalışmada, nehrin artık kendi kendisini temizleme özelliğini yitirdiği ortaya konuldu. Çalışmada, kirliliğin büyük oranda Suriye tarafından kaynaklandığı belirtildi.

Asi'nin Suriye sınırları içinde kalan güzergahında bulunan Hama ve Humus illerinin genellikle şeker ve yoğurt gibi tarımsal; gübre, demir, lastik, petrol ve enerji üretimi gibi endüstriyel faaliyet alanlarıyla yoğunlaşmış iktisadi bir yapıya sahip olduğu anlatılan çalışmada, bu bölgeye has zeytinyağı üretimi, şeker ve petrol sanayinden dolayı sorun yaşandığı saptandı.

Türkiye tarafından ise özellikle Antakya'da bulunan atıksu arıtma tesisinin kapasitesinin yeterli olmaması nedeniyle sorun yaşandığı ifade edilen çalışmada, Suriye kaynaklı evsel ve endüstriyel nitelikli atıksuların Asi Nehri aracılığıyla Akdeniz'e taşınmasının söz konusu olduğu belirlendi.

Suriye'nin Katı Atıkları Hava Sirkülasyonu İle de Kirletiyor

Ayrıca Suriye'nin Laskiye ilinden denize atılan çöp ve benzeri evsel ve endüstriyel nitelikli katı atıkların, hava sirkülasyonu nedeniyle Türkiye'nin Samandağ, İskenderun, Dörtyol ve Erzin sahillerine kadar ulaşması neticesinde kirliliğin meydana geldiği de saptandı. Konuyla ilgili olarak Suriye tarafı ile de bilgilendirme çalışmalarının devam ettiği öğrenildi.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.