Haberler

"Fırtına" geri dönüyor

Tarih: 9 Ağustos 2009
Milattan önce (M.Ö.) 1242 yıllarında, şimdiki zamanda Balıkesir'in Edremit ilçesine bağlı olan Altınoluk (Antandros) beldesinden hareket ederek Büyük Roma İmparatorluğu'nun kurulmasına vesile olan 'Fırtına' adlı gemi yeniden inşa edilecek ve Kaz Dağları bölgesi dış turizmde atılım yapacak.

Büyük Roma İmparatorluğu'nun kurucucu Aneas'ın Kaz Dağları kerestesinden yaptığı gemiler ile tarihi Antandros şehrinden hareket ederek, Büyük Roma İmparatorluğu'nu kurulmasına yardımcı olarak, günümüze dek İtalyanların ders kitaplarında bile yer alan büyük yolculuk yeniden canlandırılacak. Altınoluk beldesindeki ‘Antandros' adlı antik şehir kazı alanında ekibi ile birlikte devlet desteği ile kazı çalışmaları yapan Ege Üniversitesi Klasik Arkeoloji Anabilim Dalı Başkanlığı görevlisi Heyet Başkanı Doç. Dr. Gürcan Polat ve İtalya'nın Castro Şehrinde kazı yapan meslektaşı Salento Üniversitesi Ord. Prof. Dr. Francesco D'andria, iş birliği yaptı ve tarihi yolculuğun yeniden yaşatılması için çalışma başlattı.

İtalyanlar tarafından büyük önem taşıyan mitolojik yolculuğun, Altınoluk Belediye Başkanı Hasan Özpolat'ın öncülüğünde hayat bulması için ortak bir proje geliştirildi ve projeye AK Parti Balıkesir Milletvekili İsmail Özgün de destek oldu. Salento Üniversitesi Ord. Prof. Dr. Francesco D'andria ve Ege Üniversitesi Klasik Arkeoloji Heyet Başkanı Doç. Dr. Gürcan Polat öncülüğünde hazırlanan proje, Avrupa Birliği'ne de (AB) sunulacak. Projenin hayata geçmesiyle birlikte, İtalya'nın Castro şehrinde Roma İmparatorluğu'nun temelini atan Aneas'ın, Kaz Dağları'nda yapılan gemisi ‘The Tempest' yeniden yapıldıktan sonra suya bırakılıp yolculuğun canlandırılması gerçekleşecek.

Avrupa basınında büyük yankı yarattı

Pamukkale'deki ‘Hierapolis' adlı antik şehrin kazı çalışmaları da ekibiyle birlikte yürüten heyet başkanı Ord. Prof. Dr. Francesco D'andria, Altınoluk'a gelerek, Milletvekili İsmail Özgün, Altınoluk Belediye Başkanı Hasan Özpolat ile birlikte, görevli Heyet Başkanı Doç. Dr. Gürcan Polat ve ekibini Kazı evi ve kazı alanında ziyaret etti. İtalyan arkeoloji ekibinde Araştırmacı Piere Goggia, Gıuseppe Scardozzi, Tommosso İsmaelli ve doktora öğrencisi Güven Gümgüm'ün de hazır bulunduğu inceleme sonrası işbirliği için harekete geçildi.

Ord. Prof. Dr. Francesco D'andria, yaptığı kısa konuşmasında, tarihe ışık tutacak bir çalışma için adım büyük bir adım atıldığını vurgulayarak, "Ben ve ekibim, Antandros'tan gelen ve Kaz Dağı'ndaki kerestelerden yapılan gemilerle İtalya'nın Castro şehrine ulaşan, Büyük Roma İmparatorluğu'nun babası olarak bilinen Aneas'ın yolculuğunu yeniden canlandıracağız. Bu fikir Avrupa'da gazete manşetlerine kadar taşındı. Bu yolculuğun Castro ayağını ve kazılarını biz yürüteceğiz. Ege Üniversitesi de Türkiye ayağını yürütecek" dedi.

Milletvekili İsmail Özgün ise, projenin geliştirilerek hayata geçirilmesi için elinden gelen çabayı gösterme sözü vererek, "Antik Antantros şehrinden turizm ve tarih adına büyük bir adım atılmaktadır. Bölgemizin tarihi önemini göstermek ve dünyaya tanıtmak için güzel bir fırsat olacaktır. Bu konuyu Kültür ve Turizm Bakanım Ertuğrul Günay'a, Balıkesir Kültür ve Turizm Müdürümüze ve Valimize aktaracağım. Gerekli destekler verilecektir. Antandros'u, Altınoluk'u bu mitolojik yolculuk ile dünya tanıyacaktır ve Kaz Dağları'nın kerestesi ile mitolojik dönemde yapılan geminin yeniden hayat bulması önemli bir adımdır" diye konuştu.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çaltı ise, projenin göz kamaştırıcı olduğunu belirterek, bakanlığın destekleri ile kısa zamanda ortak çalışmaların hızlandırılacağını söyleyerek, "Altınoluk ile kardeş şehir olma çalışmaları süren İtalya'nın, geçmişine sahip çıkması güzel bir durumdur. Bu durum ise, ülkemize yeni bir dış turizm alanı doğuracaktır. Ülkemizdeki diğer mitolojik turizm alanları gibi Altınoluk beldesi de önemini ortaya koyarak, yapılan çalışmalar neticesinde İtalyanların her yıl geldiği kutsal alanı haline gelecektir. Bu çalışmaların en kısa zamanda tamamlanabilmesi için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz" dedi.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.