Haberler

TOKİ Seyrantepe’de şartları yumuşattı

Tarih: 7 Ağustos 2009 Kaynak: Milliyet Emlak
Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, yaptığı değerlendirmede, firmaları mali yönden rahatlatmak üzere, "firmanın teklif etti idare payı toplam gelirinin (İPTG) yüzde 5'inin sözleşmenin imzalanacağı güne kadar TOKİ hesabına yatırılması" şartını kaldırdıklarını belirtti.

Stadın bir an önce tamamlanmasını sağlamak üzere inşaatın yapım süresinin 540 günden 365 güne indirildiğini bildiren Bayraktar, ayrıca stadın açılır-kapanır çatısının, teslimden 1 yıl sonra yapılmasına imkan sağlayacaklarını kaydetti.

İhaleyi alan firmaya, kredi alabilmesi için temlik verilmesini uygulamasını kolaylaştıracaklarını da belirten Bayraktar, firmanın proje uygulayarak kaynak sağlamasını kolaylaştırmak üzere, Ali Sami Yen'in de daha kısa sürede firmaya teslim edileceğini açıkladı.

Bayraktar, "Galatasaray, bu sezon bitince, Ali Sami Yen'i ihaleyi alan firmaya devretme sözü verdi. Sanıyorum, gelecek yıl haziran sonunda işi alan firma Ali Sami Yen'i devir alarak uygulamaya başlayabilir" dedi.

Önceki şartnamede, Seyrantepe arazisi üzerinde yapılacak olan stadyum inşaatının tamamlanması için verilecek olan 540 günlük sürenin dolması beklenmeden 120 gün önce, hasılat paylaşımına konu olan Ali Sami Yen Stadyumu'nun bulunduğu alanın yüklenici firmaya teslim edilmesi öngörülüyordu.

Seyrantepe projesini bir an önce bitirmek istediklerini vurgulayan Bayraktar, "Aslında ihale iptalinden sonra bizim işe bir an önce TOKİ olarak başlamamız lazımdı. Ancak, bazı firmalar, süre kısa olduğu için ihaleye katılamadıkları yolunda açıklamalar yaptı. Bu firmalara fırsat vermek, tekliflerini görmek istedik. Bu açıklamalara göre en az 4-5 firmadan katılım olabilir. Sonuçta biz kamudan kaynak çıkmadan bu işi yapmak istiyoruz. Ancak, teklif çok düşük gelirse bunu kendimiz yapmak durumunda kalırız" dedi.

İhale ilanı çıktı
Bu arada, Seyrantepe ihalesine ilişkin duyuru, Resmi Gazete ve bazı gazetelerde yayımlandı. Duyuruya göre, ihale için başvuracak istekliler, ihale evraklarını, TOKİ'nin Bilkent'teki merkezinden 1500 lira bedel karşılığı alabilecek. İstekliler ihale konusu işle ilgili sorularını, 14 Ağustos günü saat 18.00'e kadar sadece yazılı olarak İdare'ye iletebilecek.

Teklif dosyaları, en geç 21 Ağustos günü saat 15.30'a kadar TOKİ'ye gönderilecek ve bu saatten itibaren ihale komisyonu tarafından açılacak. Herhangi bir şartlı teklif kabul edilmeyecek.

Bu işin geçici teminat tutarı, isteklinin teklif ettiği spor kompleksi inşaat bedeli ile hasılat paylaşım işinde yüklenicinin TOKİ'ye ödemeyi taahhüt ettiği bedelin toplamlarının yüzde 2'si olarak belirlendi.

İhaleyi kazanan firma kredi kullanmak isterse; Ali Sami Yen arsası üzerinde yapacağı projeden alacağı yüklenici hasılat payı tutarını temlik veya teminat gösterilmesine TOKİ muvafakat edecek.

Ali Sami Yen hemen teslim edilecek
Seyrantepe arazisi üzerinde yapılacak olan spor kompleksi inşaatının tamamlanması için 365 gün süre verilecek. 365 günlük sürenin dolması beklenmeden 2009-2010 futbol sezonu bitiminde, hasılat paylaşımına konu olan Ali Sami Yen Stadyumu'nun bulunduğu arazi, yüklenici firmaya teslim edilecek.

Seyrantepe'de yapılacak spor kompleksinin geçici kabulünün tamamlanmış olması ve kesin kabul için yeterli kesin teminat tutarının verilmiş olması ve İdarenin onay vermesi şartıyla, yüklenici, idare payı gelirini, gayrimenkul değerleme şirketi tarafından o tarihte yapılacak ekspertiz değeri üzerinden belirlenecek tutarı defaten ödediği takdirde, arsanın tapusunu alabilecek. Bu bedel, güncellenmiş idare payı gelirinin altında olamayacak.

Seyrantepe Spor Kompleksi inşaatı müşavirlik hizmetlerini yapacak firma, idare tarafından belirlenecek. Bu işin kesin teminat tutarı, isteklinin teklif ettiği spor kompleksi inşaat bedeli ile hasılat paylaşım işinde yüklenicinin TOKİ'ye ödemeyi taahhüt ettiği bedelin toplamlarının yüzde 4'ü olarak belirlendi. Ayrıca, müşavirlik bedeli için spor kompleksi inşaat bedelinin yüzde 1'i kadar da kesin teminat alınacak.

Bu iş kapsamında teklif edilecek Spor Kompleksi inşaat maliyetine ilişkin teklifler, inşaatın kalan kısmı için değil tamamı için yani inşaatın yüzde 100 seviyesi için verilecek.

İhaleye katılabilmek için isteklilerde aranacak teknik ve mali şartlar da duyuruda yer aldı.

Seyrantepe spor kompleksi projesi için 27 Temmuz'da yapılan ihale, gelen teklifin çok düşük olması nedeniyle iptal edildi. İhalede tek teklifi veren Siyah Kalem Mühendislik İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, arsa bedeli olarak 64 milyon 788 bin 936 lira idare payı toplam geliri ödemeyi, toplam satış gelirinin 543 milyon 600 bin lirayı aşması durumunda ise yüzde 2 oranında arsa bedeli karşılığı idare payı vermeyi önermişti.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.