Haberler

İzmir neden kokuyor?

Tarih: 7 Ağustos 2009 Kaynak: Vatan Yazan: Mutlu Tönbekici
Bildiğiniz gibi bundan iki ay önce herkes gözü (ve burnu) kapalı bir vaziyette harıl harıl İzmir güzellemeleri yaparken ben "kral çıplak" dedim. "İzmirli hanımlar ve beyler; şehrinizle ve kendinizle pek övünüyorsunuz ama şehriniz lağım kokuyor, bilmem farkında mısınız.." dedim. Küçük çaplı bir kıyamet koptu. İşitmediğim hakaret kalmadı. Sonra akıllar başlara geldi. Evet kokuyor dendi. Onun üzerine suç İzmir Büyük Kanal Projesine atıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi "Büyük Kanal Projesi yetersiz kalıyor, biz ne yapalım" şeklinde bir açıklama yaptı.

İzsu ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin eski ve yeni teknik sorumluları bunun üzerine bir açıklama yaptılar. Söz onların...

- İzmir Büyük Kanal Projesi, 2000 yılında şehrin imar planlarına göre gelecekte barındırabileceği nüfus esas alınarak yeniden planlanmıştır.

- 9 yıl sonra şehrin ne proje nüfusunda ne de yerleşim alanlarının yoğunluğunda kayda değer artışlar olmadığına göre tamamlandığı 2003'den bu yana problemsiz çalışan Büyük Kanal Projesi'nin 2009'da aniden "yetersiz" kaldığı iddiası tamamen uydurmadır.

- İzmir'deki mesele; kokunun kaynağı, 650 milyon dolara mal olan büyük kanal sisteminin planlarına uygun olarak işletilememesi ve yeterli denetim yapılmadığı için derelere kaçak olarak sanayi atıksuyu ve lağım suyu bırakılmasıdır. Meselenin esası budur. Teknik değil tamamen idari bir meseledir.

- İzmir'in altında yeteri kadar uzunlukta ve kapasitede kanal ve su temel altyapısı vardır. "Kanalizasyon Sistemi ve Dere Yatakları Bakım ve İşletme Planı" tesislerin ve şebekenin uzun ömürlü olması ve verimli çalışmasını sağlamak üzere hazırlanmıştır. 2003 yılında ana kuşaklama kanalları ve yan toplayıcıların, yağmur suyu kanallarının ve ızgaralarının, dere yataklarının, sel önleyici su bentlerinin, pompaların, bacaların savakların sürekli ve düzenli bakımı ve işletilmesi için bir program oluşturulmuş, bir el kitabı hazırlanmış, sorumlularına bu el kitapları ve sadece bu iş için kullanılacak bilgisayarlar zimmetle teslim edilmiştir. Rutin hale getirilen deniz ve arıtma suyu tahlilleri, mevsimlik yağış ve rüzgar bilgileri bu işletme planının bir parçasıdır.

Sırf bu hizmetlerde kullanılmak üzere 2007 yılına kadar ana kuşaklama ve yan toplayıcı kanalları, yağmursuyu kanal ve ızgaralarını temizlemek üzere ayrıca dar sokaklarda da çalışabilmek için çeşitli tipte 8 adet kanal temizleme aracı ile çeşitli özel ekipman alınmıştır. Bu araçları kullanacak olan kadrolar eğitildi. Bu plan 2003-2007 yıllarında başarıyla ve harfiyen uygulanmıştır. Bu sistem çok uzun yıllar (hele kullanılan boruların 100 yıllık ömürleri olduğu düşünülürse) başarı ile çalışacaktır.

- Proje kapsamında, betonarme borular yerine sürtünme katsayısı sıfıra yakın daha küçük çaplı polietilen borular seçilmiştir. Bu boruların en önemli özelliklerinden biri de sızdırmaz olmalarıdır. Yani boruların içine yağmur suyu ve deniz suyu giremez.

- Büyük Kanal Projesi'nin büyük bölümü 2002 yılında tamamı ise 2003 yılında işletmeye alınmıştır. 2008 yılında şehirde hangi olağanüstü ve öngörülmeyen bir değişiklik oldu da körfezde gözle ve tahlillerle görülen iyileşmeye ve hayata dönüşe sebep olan Büyük Kanal Projesi ihtiyaca cevap veremez oldu?

Şehrin Manda-Melez-Arap vb. ana dereleri neden birdenbire kokmaya başladı?

İzmir'de ani bir nüfus patlaması mı olmuştur? Binalarının yüksekliği aniden ikiye mi katlanmıştır?

2006'da projesi tamamlanan Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi'nin kapasite artırımı projesi ile 2003'de ihale edilen ve kokunun bir diğer kaynağı olan arıtma çamurlarının kullanılır hale getirilmesi projeleri neden tamamlanamadı?

Bütün bu acıklı ve gülünç halin sebebi 2005 yılına kadar susuzluk meselesi olmayan, bir tek gün yağmur yağmasa bile 2009 yılı Mart ayına kadar herhangi bir su kesintisi-kısıntısı olmadan muntazaman suyu akacak olan İzmir'i 2008 yılında arsenik ve su kesintilerine, çeşme - bidon kuyruklarına, şişe suyu tartışmalarına mahkum eden plansızlık, beceriksizlik, işgüzarlık ve iş bilmezliktir. Halkımıza duyurulur...

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.