Haberler

İzmit'te, 100 eski bina onarılıp turizme açılacak

Tarih: 27 Temmuz 2009 Kaynak: Zaman Yazan: Mehmet Güler
İzmit'te bulunan, zamanla yıkılma ile karşı karşıya kalan tarihî yapılar onarılacak. 'Tarih Koridoru' adı verilen bir proje çerçevesinde onarılan yapılar, turizme açılacak ve her kesim tarafından aktif olarak kullanılacak. Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Kocaeli, bu medeniyetlere ait tarihî yapıları barındırıyor. İzmit'te bu yapılara her yerde rastlamak mümkün. Özellikle Kapanca Sokak ve çevresi tamamen tarihî evlerden oluşuyor. Bu bölgedeki tarihî yapıların bir kısmı ya yıkılmış ya da kullanılamaz hale gelmiş. Birçoğu da ayakta zor duruyor. Bu tarihî yapıları yeniden kazandırmak için İzmit Belediyesi önemli bir projeye imza atıyor. Tarih Koridoru adı verilen proje çerçevesinde bölgedeki tarihî yapılar canlandırılacak. İlk etapta Seka Park'tan Bağçeşme'ye kadar olan bölgede 100 tarihî yapı onarılacak. Bu yapılar, onarıldıktan sonra turizme açılacak. Belediye, bu projeye sivil toplum kuruluşlarını da dahil etmek istiyor. İsteyen sivil toplum örgütleri, herhangi bir yapıyı onararak değişik etkinlikler için kullanabilecek.

İzmit Belediye Başkanı Dr. Nevzat Doğan, çok önem verdiği Tarih Koridoru projesini sivil toplum örgütleriyle paylaşarak, sahiplenmenin sağlanmasına yönelik girişimlerini sürdürüyor. Mimarlar Odası'ndan sonra, Aykut Bozkurt başkanlığındaki İnşaat Mühendisleri Odası'nı da ziyaret eden Doğan, sinevizyon gösterisi eşliğinde, proje ile ilgili bilgi verdi ve destek aldı. Başkan Doğan, İzmit'i sanayi kentinden kültür ve sanat kentine kaydırmayı hedeflediklerini belirtti. Doğan, şöyle konuştu: "Bu, şehrin ortaklaşa sahiplendiği bir hedef. İki bin 500 yıllık tarihî geçmişe sahip bir kentte, tarihî zenginliğin arka planda kaldığını düşünerek Tarih Koridoru projesini hedeflerimiz arasına koyduk. Tarihi canlandırmak sadece bir kişinin çabaları ile mümkün olmaz. Bu kadar kolay olsaydı bugüne kadar olurdu. Herkes bu işi sahiplenirse, üç yıl sonra tarihî zenginliğimizi hissederiz. Seka Park'tan başlayıp, Bağçeşme'deki Şehitler korusuna kadar uzanan Tarih Koridoru kapsamında ilk etapta 100'e yakın yapıyı tadilatla elden geçirerek turizme açmayı tasarlıyoruz."

Çalışmalar çerçevesinde 82 yapının rölyef çalışmaları tamamlandı. Kapanca'dan başlanacak ve sokak sokak devam ederek Tarih Koridoru tamamlanmış olacak.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.