Haberler

Döngel Şelalesi, üzerine enerji santrali kurulunca susuz kaldı

Tarih: 27 Temmuz 2009 Kaynak: Zaman
Kahramanmaraş'ın doğal güzelliklerinden olan Döngel Şelalesi, üzerine enerji santrali kurulmasıyla susuz kaldı.

Şehir merkezine 55 kilometre uzaklıktaki Döngel köyü sınırları içerisinde bulunan 120 metre yükseklikteki şelalenin, üzerine enerji santrali kurulmasıyla susuz kaldığı belirtilerek, şelalenin su sorunu giderilerek turizme kazandırılması istendi.

Kahramanmaraş Turizm Konseyi Başkanı Mehmet Temizdemir, kaynaktan fışkıran yer altı suyunun 120 metre yükseklikten zemine düşerken oluşturduğu doğal güzelliği yeniden izlemek ve izletmek istediklerini söyledi.

Temizdemir, bir zamanlar yerli ve yabancı konukların beğeniyle izlediği Döngel Şelalesi'nin yok olmasının önüne geçilmesi gerektiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

''Şelalenin susuz kalmasına neden olan elektrik santrali verimli bir tesis değil. 12 yıl önce yapılmış küçük bir santral ve 3 ünitesinden yalnızca birinde üretim yapılıyor. Bana sorarsanız santralden vazgeçer, Döngel Mağarası'ndan vazgeçmem. Çevre düzenleme ve tanıtım çalışmaları sonrasında şelalenin turistlerin akınına uğrayacağına inanıyorum. 1945'li yıllarda yapılan bilimsel çalışmalarda yörenin dünyanın en eski yerleşim birimlerinden biri olduğu belirtilmişti. Yani burada hem tarih hem doğa var. Bunları konuklarımızla paylaşmak istiyoruz.''

Kahramanmaraş Turizm Derneği Başkanı Erdal Kambur da Döngel Şelalesi'nin bitişiğinde sarkıtlarıyla izleyenleri büyüleyen Döngel Mağarası'nın bulunduğunu ifade ederek, ''Şelale ve mağara birbirini tamamlıyor. Burası mutlaka turizme kazandırılmalı. Biz bu konuda üzerimize düşeni yapmaya hazırız'' diye konuştu.

Kambur, yörenin bir turizm merkezi olabilmesinin, öncelikle Döngel Şelalesi'ne yeniden hayat kazandırılmasına bağlı olduğunu bildirdi.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.