Haberler

Metro tüneline son darbeyi Kadir Topbaş vurdu

Tarih: 28 Temmuz 2009 Kaynak: Zaman
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, iş makinesini kullanarak "Darüşşafaka-Hacıosman" arasındaki metro tüneline son darbeyi vurdu.

Topbaş'ın da katkısı ile her iki taraftan yapılan kazı çalışmaları sonunda metro tüneli birleştirilmiş oldu. Metro 2010 yılında tamamlandığında Sarıyer'den havalimanına 63 dakikada ulaşılabilecek.

Kadir Topbaş, basın mensuplarıyla birlikte yerin yaklaşık 35 metre altındaki metro tüneline indi. İçerdeki sıcak ve boğucu havada 300 metre yürüyen Topbaş ve gazeteciler, iki tünelin birleşme yerine geldi. Topbaş burada basın mensuplarına tünel çalışması ile ilgili bazı bilgiler verdi. İlk aşamada Taksim-4.Levent arasında açılan ve daha sonra Şişhane ve Atatürk Oto Sanayi Sitesi'ne uzatılan metro hattının son durağının Hacıosman olduğunu anlatan Topbaş, buradan hattın Sarıyer Çayırbaşı'na kadar uzatılacağını dile getirdi. Bu istasyonda 422 araçlık transfer merkezi olacağını ve insanların burada araçlarını bırakarak metro ile yolculuklarına devam edebileceğini söyleyen Başkan Topbaş, "Bu istasyonda test sürüşleri, Temmuz 2010'da başlayacak. Hatta 2010 yılı sonunda da yolcu taşınmaya başlanacak. O tarihte bu istasyondan metroya bindiğiniz zaman 12 dakikada 4. Levent'e, 24 dakikada Taksim'e, 27 dakikada Şişhane'ye, 32 dakikada Yenikapı'ya, 49 dakikada Kadıköy'e, 63 dakikada da havalimanına gidilebilecek.'' dedi.

Taksim-Şişhane ile 4. Levent-Atatürk Oto Sanayi Sitesi'ne uzatılan metro seferlerinin şu anda aktarmalı olarak sürdüğünü anlatan Topbaş şöyle konuştu: "Oradaki mekanik ve elektronik sistemler daha değişik teknolojiye göre. Gerektiği zaman vagon aralıklarını güvenlik açısından 70-80 saniyeye kadar indirebilme imkanına sahip düzenlemeleri kurguladık. Ancak mevcut çalışan hat, 4,5 dakikalık zaman dilimine duyarlı olduğu için entegre olmakta zorluk çıktı. Şişhane-Atatürk Oto Sanayi Sitesi arasında kesintisiz metro ulaşımı yıl sonunda başlamış olacak. Sabah saat 06.00-21.00 arasında yapılacak. Günlük kullanım şu anda 230 bin. O zaman yolculuk 3-4 katına çıkmış olacak. Ulaşımda önemli yatırımlar yapıyoruz. İstanbul'da trafik 2004'den önceki dönemden çok daha rahat. Ama yeterli değil. Yeterli olması için bu çalışmaları sürdürüyoruz. Bu yıl sonuna doğru ekim kasım gibi Seyrantepe'de deneme seferleri başlayacak. Stadyumdan önce metro gelmiş olacak''

Kadir Topbaş yaptığı açıklamanın ardından tünel kazma çalışmalarında kullanılan iş makinesinin yanına geçti. Operatörle konuşan Topbaş cebinden para çıkardı. Topbaş para verdiği operatörün yerine geçerek iş makinesini çalıştırdı. Topbaş, makineyle bir süre çalıştıktan sonra tünelin son kısımlarını delmeyi başardı. Diğer taraftada delme işlemini yapan işçilerin çalışması sonucu Hacıosman-Darüşşafaka arasındaki metro tüneli birleşmiş oldu. Topbaş daha sonra işçiler ve basın mensuplarıyla hatıra fotoğrafı çektirdi.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.