Haberler

Finans sektörü için iklim değişikliği ürünleri hazırlanmalı

Tarih: 11 Ağustos 2009 Kaynak: Referans

Türkiye Sermaye Piyasaları Aracı Kuruluşlar Birliği (TSPAKB) Başkanı Nevzat Öztangut, Kyoto Protokolü çerçevesinde yurtdışında hazırlanan iklim değişikliği ürünlerinin Türkiye'de de çıkarılması gerektiğini söyledi. Zenginleştirilmiş ürün çeşitliliğinin İstanbul'un finans merkezi olma yönündeki hedefi için vazgeçilmez bir koşul olduğunu söyleyen Öztangut, yurtdışında geleneksel ürünlerin yanı sıra karbon emisyonu hakları gibi alternatif ürünlerin de işlem gördüğünü kaydetti. Öztangut, bu noktada bu ay yürürlüğe girecek olan Kyoto Protokolü çerçevesinde iklim değişikliği konusunda yurtdışındaki ürünlerin Türkiye'nin yükümlülüklerinin başlayacağı 2012 yılından sonra içeride de oluşturulması gerektiğini vurguladı.

Kyoto Protokolü, sera etkisi yaratan gazların salımlarını (emisyon) kısmak üzere sanayileşmiş ülkelere çeşitli hedefler belirleyen uluslararası bir anlaşma. Sera etkisi yaratan gazlar, kısmi de olsa küresel ısınmanın, yani küresel ısının yeryüzündeki hayatı tehdit edecek derecede artmasının nedenleri arasında gösteriliyor. Kyoto Protokolü'ne imza atan ülkeler 2012 yılına kadar atmosfere salınan sera gazı miktarını yüzde 5'e çekecek.

Global mimari Türkiye'ye yansır
TSPAKB'nin aylık yayını olan Sermaye Piyasasında Gündem'in ağustos sayısında yayınlanan yazısında Öztangut, özellikle gelişmiş ülkelerde finansal istikrarın yeniden sağlanması için sürdürülen çalışmaları yakından takip ettiklerini ve yeniden şekillenen global finansal mimarinin yansımalarının ülkemizde de görüleceğini belirtti. Temmuz ayında yürürlüğe giren aracı kuruluş varantı tebliğinde yer alan kredi derecelendirme tebliğine ilişkin detaylara da dikkat çeken Öztangut, tebliğe göre bu ürünlerin yalnızca uluslararası kredi derecelendirme notu "yatırım yapılabilir" kurumlar tarafından ihraç edilecek olmasının varant piyasasının gelişmesinin önünde bir engel olabileceğini söyledi.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.