Haberler

Kapadokya'da tarihi konaklar turizme kazandırılıyor

Tarih: 11 Ağustos 2009 Kaynak: Yeni Şafak
Türkiye'nin peri bacaları ve balon turları ile ünlü önemli turizm merkezlerinden Kapadokya'da, tarihi konaklar koruma altına alınıp, turizme kazandırılıyor.

Nevşehir'in Ürgüp ilçesine bağlı Mustafapaşa beldesindeki 105 tescilli tarihi binadan 25'i turizme kazandırılmak amacıyla restore ediliyor. Beldede bir çoğu 18. yüzyılda yaptırılan tarihi konakların bir bölümü, hazırlanan rölöve ve restorasyon projelerinin onayından sonra restore ediliyor.

Beldedeki restorasyonu biten tarihi konaklar ise butik otel, müze, halı mağazası veya turistik restoranlar olarak değerlendiriliyor. Tarihi konaklara turizmciler de büyük ilgi gösteriyor. Yerli ve yabancı yatırımcılar, konakları turizm amaçlı yatırımlarda değerlendirme talebinde bulunuyor.

10 konağın restorasyonu tamamlandı

Mustafapaşa Belediye Başkanı Levent Ak, yaptığı açıklamada, bu konakların son yıllarda dizi çekimlerine de sahne olduğunu belirterek, her yıl yaklaşık 10 konağın restorasyonunun tamamlandığını söyledi.

Konakların restorasyonunun aslını uygun yapıldığını anlatan Ak, şunları söyledi: '1'i köprü, 2'si çeşme olmak üzere toplam 105 adet konak ve medrese binamız var. Bu tarihi yapılarla ilgili, Kültür ve Turizm Bakanlığınca hibe yolu ile projeler üretilerek, uygulamaya yönelik ödenekler çıkarılıyor ve her yıl 10 konağımız restore ediliyor. Restorasyonlar tamamlandıktan sonra da tarihi binalar, restoran, müze, halı mağazası, butik otel olarak turizme hizmet veriyor.

Tarihi konaklarımız ağırlıkla 1800-1920'li yıllara ait. Bu yıl 16 konağımızın restorasyon projesi Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kabul edilip, restorasyonuna başlandı. Geçen yıl restorasyonuna başlananlar ile birlikte şu anda toplam 25 tarihi konağımız restore ediliyor.'

Özel sektörden, yabancı gruplardan, turizmcilerden konakları değerlendirmek için çok sayıda teklif geldiğini kaydeden Ak, 'Yabancı yatırımcılardan da teklifler var. Yatırımcıları davet ediyoruz. Gelsinler, her türlü kolaylığı sağlayabilmek için elimizden gelen gayreti gösterelim' diye konuştu.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.