Haberler

Binalara 'manto'ya yoğun rağbet

Tarih: 31 Temmuz 2009 Kaynak: Zaman
Soğuk ve şiddetli uzun kış mevsiminin yaşandığı Erzurum'da vatandaşlar, ısı yalıtımı için konut, site ve işyerlerinin dış cephe kaplamalarında mantolama tekniğini tercih etmeye başladı.

Erzurum il merkezindeki binaların yüzde 5'nin mantolama tekniğiyle dış cephe kaplaması gerçekleştirildi.

Son 5 yıldır Erzurum'da uygulanan ısı yalıtımıyla ilgili mantolama tekniği özellikle site yönetimleri tarafından tercih edilirken, kamuda ise yasal zorunluluk.

Erzurum İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ünal Kıraç, şehirde son zamanlarda yapılan sitelerin tamamına yakınında mantolama uygulamasına yer verildiğini söyledi. Kıraç, kış mevsiminin çetin geçtiği Erzurum'da binaların ısı yalıtımının büyük önem taşıdığını ifade etti.

Binalarına ısı yalıtımı yaptıracak olan konut sahibi veya site yöneticilerinin doğru proje, doğru işçilik ve doğru malzeme konusunda hassas olmalarını isteyen Kıraç, "Güçlü referansı olmayan firmalara mantolama yaptırılmamalı. Aksi taktirde sıradan bir proje, vasat bir işçilik ve kullanılan kalitesiz malzeme ile yapılan mantolama hem enerji tasarrufu sağlamaz hem de ekonomik kayıplmara neden olabilir." dedi.

Mantolama yaptıracak olanlara danışmanlık hizmeti sunduklarını kaydeden Kıraç, "İnşaat mühendisleri odası olarak biz ya da, makina mühendisleri odası ile Büyükşehir Belediyesi Enerji Danışmanlığı Merkezi'nden bilgi desteği alınabilir." diye konuştu.

Aziziye Belediyesi de ilçede oturanların yaşadıkları binaların mantolamaya geçmesi için tüketicilerle Şekerbank'ın 'Ekokredi' uygulamasında aracılık yaparak, söz konusu uygulamaya destek vermişti.

Şekerbank'ın ucuz ve uzun vadeli eko kredi uygulamasına ilçe halkının sıcak baktığını ifade eden Aziziye Belediye Başkanı Fatih Cengiz, bir ay önce ekokredi uygulamasının vatandaşlara duyurulmasının ardından ilçe merkezinde 20 sitenin mantolamaya geçtiğini anlattı.

İlçe merkezindeki binaların yüzde 85'inin ısıyalıtımının bulunmadığını dile getiren Belediye Başkanı Cengiz, önümüzdeki yılllarda bütün binaların bu sisteme geçeceğini umduğunu ifade etti.

Yenişehir semtindeki 30 konutluk apartmanlarına önceki yıl mantolama yaptırdıklarını anlatan site yöneticisi Kazım Murcı (57) da, "Geçen kış hem doğalgazdan kâr ettik hem de ısındık. Site yönetimi olarak daha önceden ısı yalıtımına geçmediğimiz için pişmanız." dedi.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.