Haberler

Juilliard School Renovasyon ve Genişleme Projesi: Bir Meydan Yorumu

Tarih: 11 Ağustos 2009 Kaynak: The Juilliard School, Diller Scofidio + Renfro, Robert Moses and the Modern City: The Transformation of New York, Lincoln Center Derleyen: Deniz Idil Erdemli


Juilliard School New York'un gösteri sanatları merkezi "Lincoln Center for the Performing Arts"ın eğitim fonksiyonunu temsil eden gösteri sanatları okulu. Bugün Gösteri Sanatları Konservatuarı olarak hizmet veren Juilliard School 1905'de, New York'da Müzik Sanatları Enstitüsü olarak kuruldu.

1956'da, New York'da, Lincoln Center for the Performing Arts olarak kurulan gösteri sanatları merkezinin programına 1957'de dahil olarak merkezin Amsterdam, Columbus ve Broadway Caddeleri ile 62. ve 66. sokaklar arasındaki arsa alanına katıldı. Bu gelişmeyle beraber daha genis artistik perspektifle hareket etmek için, ismini de "Juilliard School" olarak değiştirdi.

Lincoln Center, Metropolitan Opera Evi, Avery Fisher Hall olarak adlandırılan New York Filarmoni Salonu, David H.Koch Tiyatrosu olarak adlandırılan New York Opera ve Bale Salonu, Vivian Beaumont Repertuvar Tiyatrosu, Gösteri Sanatları Müze ve Kütüphanesi, Juillard School, Lincoln Center Plaza'dan oluşan bir programla halka açıldı. Bu merkez açıldığı 1960'larda bir kültür merkezinin kentteki yeri ve değerinin sorgulanmasına neden olmasının dışında, yüksek kültür değerlerinin demokratikleştirilmesi ve bu kültür kitlesinin yüksek gelir grubundan orta gelir seviyesine genişletilmesi açısından önem taşıyor.

Juiliiard School 1969 yılında, içinde New York'un ilk Oda Orkestrası Salonu olan Alice Tully Hall ile beraber tamamlandı ve halka açıldı. Julliard School'un binasında, Broadway caddesiyle 65. sokak arasında konumlanıyor. Mimarı Pietro Belluschi,olan Juilliard School ve Alice Tully Hall binası brütalizmin Amerika'daki en iyi örneklerinden biri olarak görülüyor.

Renovasyon ve genişleme projesi ise New Yorklu Diller & Scofidio + Renfro tarafından tasarlandı.
İlk tasarımda bir köprüyle 65. Sokağı geçip, merkeze bağlanan ve merdivenlerle hemen sokak seviyesinden yukarıya alınan ulaşım aksı Diller&Scofidio tarafından yeniden ele alındı. Yeni planlanan meydan, lobi ve kafeterya Metropolitan Opera, Filarmoni salonu ve New York Opera ve Balesi'nin çevrelediği Lincoln Center Plaza ile bir diyalog içinde. Meydanın halkı merkeze çekmek için tasarlanan Columbus Caddesi'ne açılan planı Juilliard School'un yeni meydanına ilham kaynağı olmuş gibi, dolaşım sokak seviyesinden merdivenlerle aşağı bir batık meydana geçip tekrar basamaklarla bir köşe amfisiyle yukarı çıkıyor.



Lincoln Center Plaza'nın Philip Johnson tarafından tasarlanan çeşme ve çeşmeye doğru hafifçe eğimlenen tasarımı bu topografik meydandan formal olarak farklılaşsa da her iki meydanın Lincoln Center'ın ana fikri olan yüksek kültür sanatlarını demokratikleşme fikrini desteklediği hissediliyor. Lincoln Center'ı çevreleyen binaların anıtsal boyutlarına rağmen meydanla içerideki lobileri devamlı kılan cam cephe fikri Juilliard School'un yenilenen cephesini de etkilemiş görünüyor. Binanın en belirgin yeniliği eski yapının keskin, betonarme köşesinin oyularak bir amfi ve meydana yer verilmesi. Dış amfi ve meydanla iç kafeteryanın görsel ilişkisi malzeme kullanımı, geçirgen cephe ve şehre açılan cam loca sayesinde devamlı kılınmış. Bu anlayış amfinin merkezinin kafeterya ve hemen onun yanındaki giriş olma nedenini sağlamlaştırıyor. Bu yeni şekillenen köşe iç ve dış ayrımı belirsizleştirerek binanın yeni bir perspektifle okunmasını sağlıyor. İlk açıldığı 1905 yılında 460 öğrenciyle öğretime başlayıp bugün 800 öğrenciyle lisans-öncesi, yüksek lisans ve lisans öğretimi veren, kabul oranı %6,5'e denk gelen Juilliard School bugün Amerika'nın en iyi gösteri sanatları okullarından biri kabul ediliyor. Binanın ilk tasarımında sokak seviyesinin hemen üstüne ve binanın içine çekilen ve ana merkeze bir köprüyle sokağa hiç değmeden geçen çekingen ulaşım aksı bugün, batık bir meydan ve binanın kendisine dönük bir amfiye dönüşerek kurumun Lincoln Center'da kendine kentsel konum ve kültürel önem sırasında özerk bir yer edinmek istediğinin işaretini veriyor.



Bu yenileme ve genişleme projesi Lincoln Center'ın tüm programlarını kapsayan bir yenileme projesinin Ajice Tully Hall konser salonu yenileme ve Juilliard School meydanı olarak ilk ayağı, sırada Julliard School'un tüm binası ve merkezde bulunan kamusal alanlar var. Amaç 1960'larda mimarların çabalarına rağmen birbirine bağlanamayan Columbus ve Broadway caddeleri ile batıdaki Amsterdam Caddesi'ni birbirine bağlamak. Lincoln Center Plaza etrafındaki ana binaların ağırlığıyla izole hale gelen 65. sokağa Juilliard'a yeni ve çekici bir mizaç kazandırarak canlı bir aks haline getirmek.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.