Haberler

AKM 2010’a yetişmiyor!

Tarih: 27 Temmuz 2009 Kaynak: Milliyet Yazan: Gürkan Akgüneş
Atatürk Kültür Merkezi'nin (AKM) onarım ihalesi sonucunun kamuoyuna duyurulduğu gün İstanbul 9. Bölge İdare Mahkemesi, yaklaşık 65 milyon TL'ye ihale edilen projenin yürütmesini durdurdu.

Hemen inşaat çalışmaları başlatılacak olan AKM'nin bu kararla 2010 yılına yetiştirilmesi zora girdi. Onarım bedelinin yüksek olduğu gerekçesiyle "yıkılarak yeniden yapılması" gündeme getirilen ancak sanatçı ve sanatseverlerin tepkisi üzerine onarımına karar verilen İstanbul'un simge yapılarından AKM'nin 2010 yılı Avrupa Kültür Başkenti İstanbul çalışmaları kapsamında yenilenmesi uygun görüldü.

AKM'nin mimarı Hayati Tabanlıoğlu'nun oğlu mimar Murat Tabanlıoğlu tarafından hazırlanan yenileme projesinin, Koruma Kurulu'nca onaylanmasının ardından onarım işi için ihaleye çıkıldı.

Projenin ayrıntılarının kamuoyuna açıklanmasıyla birlikte, KESK'e bağlı Kültür Sanat ve Turizm Emekçileri Sendikası da (Kültür Sanat Sen) geçtiğimiz ocak ayında Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurdu. "Mevcut yapının tamamen yok sayıldığı ve yapının yıkılmadan tamamen değiştirildiği" gerekçesiyle yapılan başvuruda projenin korumacılık mevzuatlarına aykırı olduğu iddia edilerek iptali ve yürütmenin durdurulması istendi.

Tüm projeleri geçtiğimiz mayıs ayında tamamlanan AKM'nin onarım ve yenilenmesi işi yaklaşık 65 milyon TL'ye ihale edildi. İhalenin sonucunun kamuoyuyla paylaşıldığı gün İdare Mahkemesi'nin de yürütmeyi durdurma kararı aldığı öğrenildi.

Davayı açan Kültür Sanat-Sen Genel Başkanı Yavuz Demirkaya, karar uyarınca AKM'ye yapılan tüm müdahalelerin duracağını ve onarım çalışmalarına başlanılamayacağını söyledi.

‘Çok kötü bir durum'
2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Yürütme Kurulu Başkan Vekili Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili, "Eğer karar ‘mahkeme neticeleninceye kadar AKM'de hiçbir şey yapılamaz' diyorsa çok kötü bir durum bu" dedi.

Takip
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.