Haberler

Buldan'ı Koruma Çalışmaları Yaz Okulu Öğrencileriyle İvme Kazandı

Tarih: 11 Ağustos 2009
Denizli Valiliği, Buldan Kaymakamlığı, Buldan Belediyesi ve ÇEKÜL Vakfı'nın işbirliği ile yürütülen "Buldan'ı Koruma ve Yaşatma Programı" kapsamında, 18-29 Temmuz 2009 tarihlerinde Buldan'da bir yaz okulu gerçekleştirildi. Bahçeşehir Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğrencileri ile Buldan 4 Eylül İlköğretim Okulu öğrencilerini aynı program çerçevesinde bir araya getiren bu özgün eğitim sırasında üretilen çalışmalar, bir sergiyle Buldanlılara sunuldu. Yerel kaynakların desteği ve ortaklığıyla düzenlenen yaz okulu, Buldan'ın tarihi dokusunun korunması ve kentlilik bilincinin gelişmesi yönünde atılan önemli adımlar arasında yerini aldı.

İlk gün yapılan tanışma etkinliğinde Buldan Kültür Elçileri ile Bahçeşehir Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrencileri birlikte eğlenceli dakikalar geçirdiler. ‘Kentin Mimari Özellikleri' oturumunda; mimarlık, koruma ve restorasyon, Buldan'ın mimari özellikleri, yapılarda kullanılan malzemeler, motif ve süslemeler konularını tartışan ilköğretim öğrencileri, daha sonra mimarlık öğrencileriyle bir araya gelerek, yapıların özellikleri hakkında bilgi aldılar.

Tartışma konularını yerinde incelemek üzere kentte yapılan gezide, Buldan Kentsel Sit Alanı'nda Beyler Sokağı, Dokuma Pazarı ve Zehrenti Sokağı incelendi. Mimar adaylarının gözetiminde Beyler Konağı ve Eklemeli Konak'ın eskizlerini yapan çocukların duydukları keyif yüzlerinden okunuyordu. ‘Düşümdeki Buldan' temalı resim atölyesinde hayallerindeki kenti anlatan öğrenciler, önce ‘Buldan Kent Haritası'nı oluşturdular, sonra maket ev atölyesindeki çalışmayla Buldan evlerinin özelliklerini üçüncü boyuta taşıdılar.

Küçük öğrencilerin yaptığı maket evler
Eğitim boyunca Bahçeşehir Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğretim görevlilerinden Yrd. Doç. Dr. Mehmet Bengü Uluengin ve Yüksek Mimar Sinan Polvan ve asistan olarak görev alan Zehra Soran önderliğinde 16 kişilik bir öğrenci grubu, Dokuma Pazarı Caddesi'ndeki Beyler Konağı ve bir dükkanın, Beyler sokağındaki Eklemeli Konak ve Zehrenti sokaktaki bir evin rölöve-restitüsyon çalışmalarını başarıyla tamamladı. Kültür Elçileri de mimar adaylarının yaptıkları rölöve çalışmalarını yakından izlediler ve okullarında bir rölöve çalışması yaparak öğrendiklerini uygulamaya karar verdiler.

ÇEKÜL Yüksek Danışma Kurulu Üyesi Yüksek Mimar Restoratör Metin Keskin, öğrencilerle eskiz ve sulu boya teknikleri hakkında atölye çalışması yaptı.

Buldan Belediyesi İmar İşleri Müdürü A.Adil Cabaroğlu, Proje Etüt ve Restorasyon Birimi Müdürü Ekrem Uludağ ve proje ekibinden Deniz Başoğlu ve Esin Şenel'in destekleriyle yürütülen restorasyon çalışmaların yanı sıra mimarlık öğrencilerinin BELSAM Binası'nın bulunduğu meydan için hazırladıkları kentsel tasarım projeleri de Buldan'da farklı fikirlerin tartışıldığı bir ortam yarattı.

"ÇEKÜL Vakfı Buldan Yaz Okulu" 29 Temmuz tarihinde, Bahçeşehir Üniversitesi mimarlık öğrencileri ile 4 Eylül İlköğretim Okulu öğrencilerinin eğitim boyunca yaptıkları çalışmaların birlikte izlenebileceği bir sergiyle son buldu. Kapanış sergisi ve Kültür Elçileri sertifika töreni, Denizli Valisi Yavuz Erkmen, Buldan Kaymakamı Ahmet Erdoğdu, Buldan Belediye Başkan Vekili Musa Yurdasever, Tavas Belediye Başkanı Mehmet Karabay ve Buldanlıların katılımıyla 4 Eylül İlköğretim Okulu'nda yapıldı. Bahçeşehir Üniversitesi öğretim görevlileri, Buldan Belediyesi Proje Ekibi, Pamukkale Öğrenci Yurdu Müdürü Özcan Durusoy, Milli Eğitim Müdürlüğü ve 4 Eylül İlköğretim Okulu yetkilileri, ÇEKÜL Vakfı yetkilileri, Yüksek Mimar Metin Keskin ve Mimar Kayhan Çakanel başta olmak üzere ÇEKÜL gönüllüleri de törende hazır bulundu.

Takvim
<<Nisan 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.