Haberler

Göcek’te büyük kriz

Tarih: 31 Temmuz 2009 Kaynak: Milliyet Yazan: Mustafa Sarıipek
Göcek Körfezi'ndeki koylarda gezi teknelerine getirilen ve yarın yürürlüğe girecek olan yasaklar büyük tartışma yarattı. Tur teknesi sahipleri karara tepki gösterirken çevreciler alkışlıyor.

Muğla'da mavi tur teknelerinin gözdesi Göcek Körfezi ile Göcek ve Dalaman koylarına getirilen bir dizi yasak yarın yürürlüğe girecek. Günübirlik tur tehnesi sahiplerinin tepki gösterdiği kararlar, bazı kesimlerce olumlu bulundu.

Çevre ve Orman Bakanlığı Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı'nın (ÖÇKK), biyolojik çeşitliliğin ve çevre değerlerinin korunması ve kirliliğin önlenmesi amacıyla hazırladığı 26 maddelik "Göcek Körfezi ile Göcek - Dalaman Koylarının Koruma ve Kullanma Usul ve Esasları" yarın uygulanmaya başlanacak.

Tekne sahipleri ve Göcek'teki günübirlik tur kooperatifleri, neredeyse işlerini bırakma noktasına getirildiklerini savundu. Göcek 1 nolu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Burhan Orhan, şunları söyledi:

Yasak yerine sınırlama
"Boş yere tur düzenliyoruz, dördüne girişimiz yasaklandı. Yassıcalar, Tersane Adası içi, Kurşunlu içi, Hamam ve Sarsala koyları bize yasak. Nereye gideceğiz? Yassıcalar yasağına katılıyorum. Gerçekten liman içi gibi oluyor. Kooperatifimizin 18 teknesi var. Kalabalığı önlemek için yarısını göndermeye başladık.

Yassıcalar'da bir börekçi var. O kadar tekne ve özel yatlar buradan börek yiyor. Bunların bulaşık suyu nereye gidiyor? Tüm tur tekneleri Tersane adasında yemek molası veriyor. Yarım saat mangal kokusu yayılıyor. Aramızda buna çözüm üretmeye çalışıyoruz. Gereken her önleme hazırız. Buradan ekmek yiyorsak korumasını da biz yapmalıyız. Yasaklar yerine sınırlama olsun."

Protestolar alkış gibi
Özel Çevre Koruma Kurumu (ÖÇKK) Başkan Vekili Ahmet Özyanık: Yapılan protestoları alkış olarak görüyorum. Yasaklara tepki gösterilmemesi gerekli. ‘Yassıcalar'ı yasaklamıyoruz. Gündüz tekne trafiğine kapalı ama insanlara açık. Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu ile müze müdürlüğünün görüşlerine göre dalış yasakları getirildi, yüzmek yasak değil. Kıyılarda ve denizlerde atık su konusunda ciddi boşluk ve altyapı sorunu var. Hızla tamamlayacağız. Turizmden ekmek yiyenlerin bizi destekleyeceğinden eminim.

Doğrular daha fazla
Göcek Belediye Başkanı Recep Şatır: Yönetmelikle belirlenen esaslarda doğru noktalar çoğunlukta. ‘Yassıcalar' da günübirlik teknelerin sürekli demir atıp çekmesi zemini bozuyor. Demirlemenin dışta yapılıp, içerisinin sadece yüzme amaçlı kullanılması son derece doğru. Fazla sesli müzik yasağı, yüzde yüz doğru. İnsanlar dinlenmek için geliyor. Tef, davul ve zurna olmamalı. Sıvı atıklar anlamında altyapıyı dört dörtlük kurabilirsek, bunu taviz vermeden uygulama taraftarıyım. Deniz kirleniyorsa, kullananlar kirletiyor. Kimsenin gözünün yaşına bakmayız. En büyük sıkıntı günübirlik turlara getirilen kısıtlama. Bu turlar çok önemli. Koy sayısı zaten sınırlı. Birkaçı kapatılınca yoğunluk diğerlerine kayacak.

‘Patronların gittiği koylar'
TEMA Vakfı Fethiye Temsilcisi Okyay Tirli: Belki bu kararları destekleyebilirim ama Fethiye ve Ölüdeniz koylarını neden proje içine almıyorlar? Tekneler yüzünden Gemile Koyu elden gitti. Burası koy değil mi? Ölüdeniz elden gitmek üzere. Neden sadece patronların gittiği koylar gündeme geliyor.

Muğla Valisi Ahmet Altıparmak: Muğla'nın masmavi koylarının korunması lazım. Esnek bir karar, hata varsa geri dönülebilinir. Bana göre çok güzel bir karar. İtalya'da bazı koylara insanlar randevu ile giriyorlar.

‘Göcek kurtuldu'
Deniztemiz Turmepa Genel Müdürü Levent Ballar: Günübirlik tekneler yine Göcek koylarını gezebilecek, sadece çok kirlenen Yassıca'ya giremeyecek. 20 kişilik izin belgesi olan günübirlik tekneler 200 kişi taşıyarak en büyük kirlilik kaynağını oluşturuyor. Bu kararlarla Göcek kurtuldu.

Getirilen kısıtlamalar
Yarından itibaren uygulanmaya başlanacak olan kararda gemiler için belirlenen esaslara göre, atık sular için depolama tankı olmayan gemiler Göcek Körfezi ve Göcek-Dalaman koylarına giremeyecek. Gürültü Kirliliği Yönetmeliği'ne aykırı olarak müzik yayını yapılamayacak. Koylara giren gemiler, konaklama yerlerinde ve kapalı koy içlerinde, güvertede açıkta yemek pişiremeyecek. Hamam Koyu, Kış Limanı Koyu, Taşyaka Koyu, Domuz Adası çevresinde belirlenen bölgelerde, sit alanları arasında olmaları sebebiyle dalış yapılamayacak.

Anayasaya aykırı
Avukat Ergin Cinmen, özel yatlar ve günübirlik gezi tekneleri arasında farklı uygulamaya gidilmesinin Anayasa'ya aykırı olacağını, tekne sahiplerinin idare mahkemesine başvurabileceğini söyledi. Cinmen, bölgedeki sorunun ayrımcılık gözetilmeden, denetim ve kontrollerle çözülmesinin daha doğru olacağını savundu.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.