Haberler

Dünya mirasına layık müze şart

Tarih: 29 Temmuz 2009 Kaynak: Milliyet
Troya Antik Kenti'nde sürdürülen kazıların Alman başkanı Prof. Dr. Ernst Pernica, "Müze kurululursa, buradan dünyanın dört bir yanına götürülen nadide eserlerin dönüşü için de yol açılır" dedi.

Troya Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı, Alman arkeolog Prof. Dr. Ernst Pernicka, Troya Müzesi'nin kurulmasının, herkesin ortak düşüncesi olduğunu söyledi. Pernicka, müzenin kurulmasıyla birlikte, Troya hazinelerinin ve diğer ülkelerde bulunan eserlerin burada kazandırılmasının tamamıyla politikacıların kararına kalacağını bildirdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın aldığı kararların kendilerini mutlu ettiğini söyleyen Pernicka, "Bu yaz uluslararası mimarlık yarışmasının açılması için önemli adımlar atıldı" dedi, şöyle devam etti:

İş politikacılara kalıyor
"Tabii bunun ötesinde, müze olduktan sonra Troya hazinelerinin ve başka yerlerdeki Troya eserlerinin buraya gelmesi konusunda bizim bir umudumuz olabilir, fakat biz konuyla ilgili karar verici merci değiliz. İş tümüyle politikacıların kararına kalıyor. Ancak tabii ki herkesin amacı ve tek isteği, müzenin kurulmasıyla birlikte bu eserlerin Troya Müzesi'nde sergilenmesidir."

Buranın önemi büyük
Pernicka, Troya'nın bir dünya kültür mirası olduğunu da vurguladı, sözlerini şöyle tamamladı: "Öncelikle Avrupa yazılı edebiyatının ilk olaylarının geçtiği yer burası. İlyada'da anlatılan olayların ortak noktası burası. Arkeolojinin başlangıç ve bilim olma noktası burası. Arkeolojinin gelişimi Troya'da başlamış. Troya Atı Destanı 2 bin 500 yıldır biliniyor, Burası, antik dönemde de kutsal bir yerdi."

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.