Haberler

İstanbul'un anayasasında sanayiye artık geçit yok

Tarih: 27 Temmuz 2009 Kaynak: Sabah
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, kentin artık bir sanayiyi kaldıracak gücü olmadığını belirterek, yeni sanayi alanları açılmayacağını bildirdi. Topbaş, plan yapıldığında sanayiye 'boşaltın' denilmese de o bölgelerde yeni ruhsat alınamayacağını söyledi. SABAH gazetesinin kamuoyunun dikkatine sunduğu sanayi tesislerinin taşınmasıyla ilgili tartışmalara Kadir Topbaş da katıldı.

Gelecek Planlandı
1/100.000'lik planın bir bilimsel çalışmanın sonucunda oluşturulduğunu belirten Topbaş, artık kişilerin, birtakım kuruluşların kendilerince herhangi bir bölgeyi kendi gelişim alanı olarak görmemeleri gerektiğini söyledi. Altyapı ve ulaşım imkanlarına göre hazırlanan plan doğrultusunda kentin geleceğini tasarladıklarını kaydeden Topbaş, bu planda öngörülen hizmet sektörünü, yerleşim alanlarını, kentin kültür, sanat, aktivite mekanlarını, kongre merkezi, ticaret ve yerleşim yerlerini, tarım arazilerini bütün olarak düzenlediklerini söyledi. Kağıthane-Cendere Vadisi, Kartal, Maltepe-Dragos gibi mekanların sanayi bölgesi işlevini yitirdiğini vurgulayan Topbaş, buraların çok daha farklı ve getirisi olan alanlara dönüşmesi gerektiğini belirterek, şöyle dedi:

Kalk Git Demeyeceğiz
"Planlar yapıldığında bugün için oralarda bulunan sanayiye 'hadi kalkın, boşaltın' demiyorsunuz ama bundan sonra o bölgelerde yeni sanayi oluşmayacağı gibi, o sanayi bölgelerinin yeni ruhsat alma ve yeni değişime girmeleri süreci devam etmeyecektir. Sanki artık sanayi İstanbul'dan boşaltılıyor, sanayi taşınmaya zorlanıyor gibi bir şey yok. Ancak bundan sonra yeni sanayi kurulmasına izin verilmeyecek. Yeni sanayi alanları açılmaması anlamına gelmektedir bu plan.''

Ucuz Arsa Talebi Arayış Başlattı
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı Metropoliten Planlama ve Kentsel Tasarım Merkezi (İMP) Koordinatörü Prof. Dr. İbrahim Baz'ın yaptığı bir sunumda, üstteki haritaya yer verilerek sanayinin nereye kaydırılacağına işaret ediliyor. Sunumda, kent içindeki sanayinin arazi değerlerinin ciddi oranlarda artmasının gelişme imkanı bulamayan tesislerin daha ucuz arsa maliyetleri olan kentin dış çeper alanlarına kaydırılmaları talebini getirdiği belirtiliyor.

Yüzde 37'si İstanbul'da
Bu planın bir noktada kentin anayasası olduğunun altını çizen Topbaş, şöyle konuştu: "Bu planda İstanbul'un bundan sonra bir sanayiyi kabul edecek, yeni sanayi bölgeleri oluşturacak düzeyde olmadığını, yeni alanlar bulmak gerektiği bilimsel çalışmalar sonucu ortaya çıktı. Türkiye'nin sanayisinin yüzde 37'si İstanbul'da."

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.