Haberler

Yüzde 3'ünü kaybeden Seferihisar, 'yavaş şehir' hedefini unutmadı

Tarih: 12 Ağustos 2009 Kaynak: Referans
İzmir'in Seferihisar İlçesi'nde dün öğlen saatlerinde başlayan ve ancak bu sabah kontrol altına alınan yangının faturası ağır oldu. Helikopterle bölgeyi havadan inceleyen Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, tam ölçüm yapılamadığını ancak 500 - 700 hektar arasında bir bölgenin zarar gördüğünü bildirdi. Kavheci, "Yangın tarım arazisinden çıkmış, bu da insan faktörlü olabileceğini gösteriyor. Gerekli soruşturmaları sürdürüyoruz" dedi.

Dün saat 15.00 sıralarında başlayan ve zaman zaman hızı saatte 60 kilometreye ulaşan rüzgarın da etkisiyle hızla yayılan alevler, turistik ilçe Seferihisar'a cehennemi yaşattı. Kuru otların barut gibi tutuşmasıyla alevler yıldırım hızıyla ormana ulaştı, havadan ve yerden yapılan mücadelede görevliler çaresiz kaldı. Alevlerin önü kesilemeyince ekipler ağırlığı bölgedeki Eski Doğanbey Köyü ve yazlık sitelerin kurtarılmasına verdi. Bölgeye yangın hava gücünün yarısı yönlendirildi. 9 uçak, 4'ü amfibik 7 helikopter, hava ve yer ekipleri, 100'e yakın arazöz ve 500'ün üzerinde işçi söndürme çalışmalarına katıldı. Çanakkale, Muğla, Balıkesir, Manisa, Uşak gibi çevre illerden iş makinesi ve arazöz getirtildi. Hava karardığı sıralarda yazlıklar kurtarıldı ama deniz tarafında yerleşimin olmadığı bölgedeki çam ormanlarındaki yangına müdahale imkansız hale geldi. Bu nedenle yangın sabaha kadar devam etti. Güneşin ilk ışıklarıyla havadan müdahale yeniden başladı ve alevler sabah konrol altına alınabildi. 17 saatte kontrol altına alınabilen yangın Seferihisar İlçesi Doğanbey Körfezi arasında kapkara bir alan bıraktı.

Kahveci Havadan İnceledi
Orman Genel Müdürü Osman Kahveci de sabah helikopterle bölgeyi havadan incedi. Daha sonra yangın bölgesine inen Kahveci tam ölçüm yapılamadığını ancak 500- 700 hektar arasında bir bölgenin zarar gördüğünü bildirdi. Yanan alanın tamamının orman olmadığını, tarım alanı, makilik, otluk ve ormanlık olduğunu da hatırlatan Kahveci, "Yangın tarım arazisinden çıkmış, bu da insan faktörlü olabileceğini gösteriyor. Bir insanımız tarım alanında çalışıyor, ihmal ve dikkatsizliği, belki bıraktığı bir sigara izmariti, belki bir ateş, bu bölgeyi büyük bir felaket ile karşı karşıya bıraktı.
Bu yangın bizim kayıtlarımıza göre insan kaynaklı olarak geçecek. Hasada alınmış bir kişiye ait tarlada yangın çıkmış, sonra yanındaki meraya sıçramış, şüpheli olarak ‘şu kişi yaptı' diye elimizde bilgi yok. Savcılık gerekli araştırmaları yapıyor. Ülkemizde dün gece, sadece bu bölgede değil, 11 ayrı yerde yangın çıktı. Bunlardan 6'sı İzmir ve çevresinde. En ufak bir kıvılcım birkaç dakika içinde yangın çıkarabiliyor, bu bölge çok hassas. Bu sene özellikle bahar, bu bölgelerde de çok yağışlı geçti. Otların boyu bir metreye ulaştı ve kurudu. Onun için çok daha dikkatli olmak zorundayız" dedi.

Orman Genel Müdürü Kahveci yanan alanlara yangına dayanıklı ağaç türlerinin dikildiğini, Seferihisar'da da bu projenin uygulanacağını açıkladı. Bu arada jandarmanın da bazı kişileri ifadesine başvurmak için gözaltına aldığı soruşturmanın sürdüğü bildirildi.

Yavaş Şehir'e Adaydı
Seferihisar orman yangınına rağmen ‘Yavaş Şehir' olma hedefinden vazgeçmedi. Seferihisar Belediye Başkanı CHP'li Tunç Soyer, "İlçenin yüzde 3'ü yandı. Üstelik bu alan en güzel yerlerden biriydi. Ama bu yangın bizi ‘yavaş şehir' olma hedefimizden koparmayacak" dedi. Türkiye'de ilk kez Avrupa ve Asya'da hızla yayılan, sade bir yaşamı öngören kentsel politika olan ‘Yavaş şehir' için başvuran Seferihisar Belediyesi bunun için gürültü kirliliğini ve trafiği önleyip, yeşil alanları ve yaya bölgelerini artırarak, çevre bilincini yükseltip, yerel üretim yapan çiftçilerle bu ürünleri satan dükkan ve lokantaları destekleyip, yerel estetik öğeleri koruyacak. Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, orman yangının kendilerini "Yavaş Şehir" hedeflerinden koparmayacağını belirterek, "İlçenin yüzde 3'lük orman alanı yok oldu, en güzel yerlerinden biri yandı. Çok üzgünüm. İlk kez bir orman yangınını yaşadım. Doğal zenginliğimizin bir kısmı yok oldu. Ancak bu yangın bizi ‘yavaş şehir' hedefinden koparmayacak. Yangından sonra yapılacak yenileme çalışmalarında aktif rol alacağız" dedi.

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.