Haberler

AKM'yi kafeterya yapmak isteyenlere red

Tarih: 12 Ağustos 2009 Kaynak: Vatan
TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şube Başkanı Eyüp Muhcu, Atatürk Kültür Merkezi'nin (AKM) yenileme projesine, yürütmenin durdurulması kararının yerinde olduğunu belirterek, "AKM, korunması gerekirken, amacı dışında dönüştürülmek isteniyor" dedi. İstanbul 9. İdare Mahkemesinin, AKM'deki proje tadilatının yürütmesinin durdurulmasına ilişkin 3 Temmuz 2009 tarihinde verdiği kararı değerlendirdi.

AKM'nin, yapıldığı dönemde Avrupa'nın 2'nci, dünyanın da 4'üncü büyük opera binası olduğunu, binanın 1. sınıf tescilli korunması gereken kültür varlığı niteliği taşıdığını da kaydeden Muhcu, "İstanbulluların beklentilerini karşılayan bir karardır" dedi. AKM'nin, adeta bir kahvehane, kafeterya gibi tadilatla dönüştürülmek ve ticarileştirilmek istendiğini savunan Eyüp Muhcu, bu dönüştürme işleminden İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'nın sorumlu olduğunusöyledi. Uluslararası Plastik Sanatçılar Derneği Başkanı ressam Bedri Baykam da AKM'nin 20. yüzyılda Türkiye'nin mimarisi ve sanatını temsil eden en önemli buluşma merkezi olduğunu belirterek, "AKM'ye reva görülenler, sanatı izole etmeye ve yok etmeye yönelik girişimlerdir" dedi. Tiyatro Oyuncuları Meslek Birliği (TOMEB) İstanbul temsilcisi Orhan Kurtuldu da hukukun da verdiği kararla AKM'nin özgün yapısının değiştirilemeyeceğine hükmettiğini kaydetti. Nazım Hikmet Kültür Merkezi temsilcisi sanatçı Orhan Aydın da AKM'nin 2010 yılına hazırlanması gibi bir çabanın söz konusu olmadığını ileri sürerek, "AKM, bir yılı aşkın zamandır boş olduğu halde hiçbir çalışma yapılmadı" diye konuştu.
Takip
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.