Haberler

Yeşil cennet karaya büründü

Tarih: 11 Ağustos 2009 Kaynak: Vatan
İzmir'in Seferihisar İlçesi'nde önceki gün çıkan orman yangını tam 17 saat sonra kontrol altına alınabildi. Orman işçisi, yangının yeniden harlama olasılığına karşı bölgede hazır bekletilirken, takviye olarak kaydırılan ekipler de görev yerlerine döndü. Orman bölge yetkililerinin havadan ve karadan yaptıkları araştırmalarda da zarar gören alanla ilgili ilk bilgiler açıklandı.

Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, yaptığı son açıklamada yangında, 700 hektar orman, 300 hektar da zeytin ve tarım alanının zarar gördüğünü söyledi. Kahveci geç müdahale iddialarına karşılık olarak, ihbardan 17 dakika sonra ilk müdahale ekiplerinin ulaştığını öne sürdü.

Tatilciler şokta

Tatillerini yeşillikler içerisinde geçirmeyi hayal ederken alevlerin tehdidiyle evlerini terk etmek zorunda kalan yazlıkçılar da sabah saatlerinde evlerine döndü. Evlerinin yandığı korkusunu yaşayan tatilciler, karşılaştıkları manzara karşısında şaşkınlık yaşadı. Yeşil orman alanının yerini kara bir tablonun aldığı gören site sakinleri buna isyan etti.

Bazı yazlıkçılar, otluk alanda başlayan yangına zamanında müdahale edilmediği için ormana sıçradığını ve durdurulamadığını söyledi. Ormanın yeni inşaat alanları açmak için yakıldığını ileri süren ve bölgenin rantta kurban verilmemesini isteyen bazı yöre sakinleri, ağaçlandırmanın da hemen tamamlanmasını istedi.

Çobanın sorgusu sürüyor

Yangınla ilgili soruşturma başlatan jandarma, yangının çıktığı bölgedeki bir ağılda çalışan çobanı gözaltına aldı. Kimliği açıklanmayan çobanın, anız nedeniyle yangını çıkardığı ihtimali üzerinde durulurken, çobanın suçlamaları kabul etmediği öğrenildi.

7 ayda bin 40 hektar orman kül oldu

Orman Genel Müdürlüğü, 2009'un ilk 7 aylık bölümünde 699 orman yangınında bin 40 hektar arazi kül oldu. Bu yangınlarda İzmir, 216 hektarlık orman alanını kaybetti. Bu rakama ağustos ayındaki yangınlar dahil değil.

Yangın villaların dibine kadar geldi

Orman ve tarım alanlarındaki yangının Seferihisar'daki Saklıkent Tatil Sitesi'ni yok etmesi son anda engellendi. Söndürme çalışmaları sırasında orman işçileri ve itfaiye ekipleri alevlerin villalara ulaşmaması için büyük çaba gösterdi. Tatilciler bölgeden uzaklaştırıldı. Sabah ortaya çıkan manzara korkunçtu. Bir gün önce yeşilliklerin ortasındaki tatil beldesi devasa bir kül yığınının ortasında kalmıştı.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.