Haberler

Bakkal-çakkal gibi sanayi tesisleri İstanbul’da kalabilir

Tarih: 12 Ağustos 2009 Kaynak: Milliyet
İstanbul Sanayi Odası, sanayi tesislerinin şehir dışına taşınması konusunu İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın da katıldığı bir toplantıda masaya yatırdı.

Sanayinin tamamen İstanbul'dan çıkartılması ifadesine karşı olduğunu belirten Topbaş, bazı tesislerin yerleşim yerleri içinde olabileceğini söyledi. Topbaş, şöyle konuştu:
"Bakkal-çakkal gibi olanlar şehirde kalabilir. Ancak İstanbul'un önemli bir bölümü havza ve ormanlık alan. Tarım alanlarının çoğu yok olmuş durumda. Bu alanları da korumak zorundayız. Daha önceden yanlış kararlar alınmışsa, ‘varsın olsun, bu da böyle devam etsin' diyemeyiz. Bunları tespit edip düzeltmek zorundayız. Mesela sanayi Haliç'te kalsın diyebilir miyiz? Çevreye sıkıntı veren birtakım sanayi alanları da eğer ki ruhsata bağlanamayacak durumdaysa onlara nasıl bir çözüm getirileceği konusunda tartışabiliriz."

‘Bayramdan sonra gelin'
Topbaş, İstanbul Çevre Düzeni Planı'na göre yerleşim alanlarında ve su havzalarında kalan sanayi tesislerinin şehir dışına çıkartılması kararına karşı ‘kaygılarını' ileten sanayicilere, "Bayramdan sonra oturup 5 saat görüşelim" dedi.

Plana itiraz süresinin 17 Ağustos'ta biteceğini ifade eden sanayicilerse Topbaş'a, bayramdan sonra yapılacak toplantının, itirazları değerlendirmekten başka bir anlam taşımayacağını söylediler.
İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından düzenlenen 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı konulu toplantıda söz alan sanayiciler, plan kesinleşince ilçe belediyelerinin sanayicilerden ruhsat için bazı taleplerde bulunacağını ifade ettiler.

‘Üvey evlat muamelesi'
İSO Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, yeni planda sanayiden hiç söz edilmediğini belirterek, sanayi alanı olarak belirlenen alanların dışında kalan tesislerin geleceğine ilişkin ciddi soru işaretlerinin ortaya çıktığını kaydetti. Küçük, "İstanbul'un yüzölçümünde sanayinin payı sadece yüzde 1.37'dir ki yeni planda bu yüzde 1.3'ü dahi göremiyoruz" dedi. Küçük şunları söyledi:
"Sanayi İstanbul'dan bir şeyler almıştır ama ekledikleri de unutulmamalıdır. Yeniden yapılanma sürecinde üvey evlat muamelesi görmemeli. Günah keçisi gibi gösterilmemeli. Sanayi gidince herşey yoluna girecek gibi düşünülmemeli. Sanayimize haksızlık edilmemelidir."

Taşınmanın bir maliyeti olacağını belirten Küçük, bu aşamada kapsamlı bir teşvik paketi gerektiğini söyledi. Küçük, "Taşınmak için adres gösterilen bölgeler yeterli mi? Buralarda sanayi için gerekli altyapı hazırlanacak mı? Varsa mevcut altyapı desteklenecek mi? Liman-karayolu bağlantıları düşünülecek mi? Arıtma ve atık bertaraf tesisleri yapılacak mı? Nitelikli iş gücü bulunabilecek mi?" diye sordu.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.