Haberler

Tarihi ev Malatya Mutfağı oldu

Tarih: 13 Ağustos 2009 Kaynak: Yeni Şafak Yazan: Hanifi Evren
Sinema Caddesi'ndeki tarihi Malatya evleri olarak bilinen Beşkonaklar'dan biri, 'Malatya Mutfağı' olarak işletilmek üzere açık artırmayla ihale edildi. İhaleyi kazanan Umut Sözen, konağı Malatya Mutfağı adıyla işletmeye başladı. Konağın, dedesinin uzun süre kiracı olarak oturduğu konak olduğunu, ihaleyi aldıktan sonra fark ettiğini anlatan Sözen, 'Konaklardan bir tanesinin Malatya Mutfağı olarak işletilmek üzere ihale edileceğini duyduk ve ihaleye girmeye karar verdik. Güzel bir tesadüf oldu.' dedi. Dedesi yorgancı Süleyman Sözen'in aynı konağın cümle kapısının solundaki odada 1945 ile 1960 yılları arasında kiracı olarak oturduğunu belirten Sözen, 'Beşkonaklar bütün Malatya için özel, ama bizim için ayrıca özel. Geleneksel kerpiç yapılardan elimizde sadece Beşkonaklar kaldı. Beton yapılara rağbetin artmasından bu yana geleneksel evlerimiz kayboldu.' şeklinde konuştu.

Açılışı
Bakan Günay yapacak
Malatya Mutfağı'nın henüz resmi açılışının yapılmadığına dikkati çeken Sözen, açılışı Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın yapacağını belirtti. Konağın her salonunda farklı dekorasyon yaptıklarını anlatan Sözen, 'Konakta sadece dedemin kiracı olarak oturduğu odayı şark köşesi olarak düzenledik. Bahçede ve üst kattaki iki odada masa ve sandalyelerin olduğu daha modern bölümler oluşturduk. Şark köşesinde tepsilerde, bakır kaplarda yemek yenirken; diğer odalarda porselen tabaklarda yemek yeniyor' dedi. Bulgurdan 100'ün üstünde köfte yapılan Malatya mutfağını müşterilerin damak tadına sunduklarına dikkati çeken Sözen, 'Günde 4-5 çeşit köfte yapıyoruz. En çok da içli köfte ve analıkızlı yapıyoruz. Bulgur ağırlıklı ev yemeklerini iki ev kadını yapıyor. Kâğıt kebabı, kuzu tandır, kavurma, incik kebabı gibi et yemeklerini de aşçılar yapıyor' diye konuştu.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.