Haberler

Roma lahtini hamur teknesi yaptılar

Tarih: 14 Ağustos 2009 Kaynak: Akşam
Kazı Başkanı, Atatürk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Cevat Başaran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 2 aydır kazı çalışmalarının sürdürüldüğü Parion Antik Kentinde yeni bir lahiti gün yüzüne çıkardıklarını söyledi.

Başaran, lahdi, köyde kahve işleten ve ''Kahveci Kadir'' olarak tanınan köylünün bilgi vermesi üzerine, onun kiracı olarak oturduğu evde bulduklarını belirterek, ''ev sahibinin babası eski bir ağaymış. Yanında çalışanların ekmeğini kendi evindeki fırında yapıyormuş. Bu lahit de o zamanlar hamur teknesi olarak kullanılıyormuş. Evin mutfak bölümünde bulunan bu lahitten kimseye bahsedilmemiş. Vatandaş, bize güvendi ve haber verdi. Biz de evin mutfak bölümündeki lahdi gün yüzüne çıkardık'' diye konuştu.

Prof.Dr. Başaran, lahdi, kazı ekibi ile birlikte yoğun uğraşlar sonucu, evin kapısını kırıp vinç yardımıyla çıkardıklarını ve Parion Nekropolü'nde (mezarlık) hazırlanan podyumun üzerine koyduklarını kaydetti.

Yaklaşık 4,5 ton ağırlığında, 2,5 metreye 1,25 metre ölçülerindeki lahdin yüksekliğinin 1 metre civarında olduğuna değinen Prof.Dr. Cevat Başaran, şu bilgileri verdi:

''Roma Dönemine ait, 2. yüzyıl tarihli mermerden yapılmış prokonnessos tipi yarı yapım lahdin ön yüzü üzerinde tabula-ansata (ölenin ismi, kendisi ve ailesinin özelliklerini anlatan kitabe) ve girlandlar (askı çelenk motifi) var. Kısa yan yüzlerde girlandlar yer alırken, arka yüzün sonradan değiştirilerek bir çeşme cephesi olarak düzenlendiğini görüyoruz. İki yanında selvi ağacı motifleri arasında dilimli kemer şeklinde aynalığı olduğu anlaşılıyor, bunun da üzerinde üç satırlık kitabe yeri hazırlandığını tespit ettik.''

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.