Haberler

Ayaş Tüneli neden bitmiyor?

Tarih: 14 Ağustos 2009 Kaynak: Cumhuriyet
CHP Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş, Meclis Başkanlığı'na sunduğu soru önergesinde 1940'lı yıllarda çalışmalarına başlanan 1976'da ihale edilen Ankara İstanbul Sürat Demiryolu kapsamındaki Türkiye'nin en uzun tüneli olarak planlanan Ayaş Tüneli'nin kaderine terk edildiğini söyledi. Ateş, "Basında yer alan haberlerde söz konusu tünel için bu güne kadar 1.5 milyar dolar harcama yapıldığı, toplam uzunluğu 10.5 kilometre olan tünelin 8.5 kilometrelik kısmının tamamlandığı, geriye kalan 2 kilometrelik bölümünün ise otobüs firmalarının baskısı nedeniyle tamamlanmadığı bilgisine yer verilmektedir. Bu tünelin tamamlanması ve Çayırhan'da bitirilen tünelle birlikte hizmete alınması halinde İstanbul Ankara arasının hızlı trenle 2 saate ineceği, bunun ekonomimize ciddi katkı sağlayacağı belirtilmektedir" dedi.

Ateş, soru önergesinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a şu soruları yöneltti:"Ayaş tüneli için bu güne kadar yapılan toplam harcama (ABD Doları) tutarı nedir? Hangi yıllarda ne kadar harcama yapılmıştır? Ayaş Tüneli'nin fay hattı üzerinde olduğu iddia edilmektedir. Bu konuyla ilgili olarak yapılan bir çalışma var mıdır? Yapılan bir etüd var mıdır? Bu çalışmalar hangi kurum-kuruluş tarafından hangi tarihte yapılmıştır? İnşaat teknolojisinde yaşanan gelişmelerde dikkate alındığında bu çalışmaların bir geçerliliği kalmış mıdır? Taşıdığı önem ve aradan geçen 33 yıla rağmen Ayaş Tüneli neden tamamlanmamıştır? Uzun yıllardır Ayaş Tüneli'ne bir çivi dahi çakılmamasının nedenleri nelerdir? Ayaş Tüneli'nin akıbeti ne olacaktır? Projenin tamamlanması düşünülmekte midir? Süresi nedir? Ayaş Tüneli'nin tamamlanması için daha ne kadar kaynağa ihtiyaç vardır? Ayaş Tüneli'nin hizmete alınmasının, Ankara İstanbul ve bu hat üzerinde bulunan illerimize sağlayacağı ulaşım kolaylığı, özellikle Ayaş ve Beypazarı ilçelerimizin maden, tarım ve turizm potansiyelinin kullanılmasına sağlayacağı katkıda ortadadır. Bu tünelin hizmete alınmaması nedeniyle ortaya çıkan yıllık ekonomik kayıp miktarı nedir?"
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.