Haberler

'Biz Nerede Yaşayalım'

Tarih: 21 Ağustos 2009 Kaynak: Birgün
Eski başbakanlardan Mesut Yılmaz'ın köyünde yapılan hidroelektrik santralını (HES) protesto eden köylüler, ‘HES istemiyoruz, Başbakan çok istiyorsa kendi köyünün deresinde yapsın' diyerek HES inşaatını protesto ettiler.

Eski Başbakanlardan Mesut Yılmaz'ın köyü HES protestosuna sahne oldu. Rize'nin Çayeli ilçesi Çataldere köyünde ‘Uzundere ve Atabey' firmasına ait HES inşaatına mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı vermiş olmasına rağmen, şirket yetkililerinin inşaata devam etmesi köylülerin tepkisine yol açtı. Köylüler ellerine aldıkları taşları santral inşaatı ve yüksek gerilim hattı direklerine atarken akrabası oldukları eski Başbakan Mesut Yılmaz'dan dert yanarak ‘bize yardımda bulunmadı, köyümüzü batırdılar, biz nerede yaşayalım" diyerek dert yandı.

Çayeli ilçesi Çataldere köyünde toplanan grup, Senoz vadisindeki dereler üzerine yapılan ‘Uzundere ve Atabey' HES inşaatlarını protesto amacıyla pankart ve dövizler açarak, sessiz eylem yaptı. Grup köy meydanından Uzundere HES santral alanına kadar sessiz yürüyüşün ardından HES çalışmasını ve yüksek gerilim hatlarını taşladı. Protesto esnasında HES yetkilileri ve çalışanlarının binadan dışarı çıkmayarak olan biteni camdan seyretmeleri dikkat çekti.
Grup adına burada bir açıklama yapan Senoz vadisi koruma platformu dönem sözcü Suna Akyıldız Balcı, bölgede hidroelektrik santral yapılmasına karşı olduklarını durdurulması için her türlü çabayı göstereceklerini söyledi. Bölge halkının çevreye zarar vereceği gerekçesiyle hidroelektrik santrallara karşı daha önce Rize idare mahkemesine dava açtığını hatırlatan balcı, şunları kaydetti:
"Bugüne kadar yürütülen HES projelerinden en büyük tahribatı Senoz vadisi ve Senozlular görmüştür. Olayı yargıya taşıyan Senozlular mahkemeyi kazandı. Mahkeme bu projeleri iptal etti. Hukuk devletine göre bu şirketlerin vadiyi terk etmeleri gerekti ama etmediler" dedi.

Köyümüzü İşgal Ediyorlar
Köylüler artık bıçağın kemiğe dayandığını belirterek, buraya geleni taşlayacaklarını söylediler. Köylerinden çıkartılmak istendiklerini belirten köy sakinleri devlete seslendi; ‘köyümüzü işgal ediyorlar, bizde onları taşlıyoruz. Burada bunları istemiyoruz, bizi köyümüzden çıkartacaklar" diyerek tepki gösterdiler. Devlet halk varsa devlettir. Halkın dediğine kulak asmayan devlet, devlet olamaz. Bu insanlar senelerdir derelerin sesi ile uyuyarak yeşilliğe bakmışlardır. Bu insanlar buralarda olan tahribata bakarak ağlıyor, bu mu devlet? Halkını ağlatan devlet, devlet olamaz"

HES inşaatında çalıştığını belirten bir genç ise "resmi bir araç görünce inşaatı durduruyorlardı, çalışmıyor süsü veriyorlardı ama kanunen çalışmaları yasak olmasına rağmen çalışıyorlardı" dedi.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.