Haberler

Çarpık yapılaşma 700 yıllık tarihi gölgede bıraktı

Tarih: 28 Ağustos 2009 Kaynak: Yeni Şafak
Çarpık yapılaşma, Orta Anadolu'da tarihinde "İkinci Medine (Medine-i Sani)" olarak bilinen Konya'nın Seydişehir ilçesini sıradan bir ilçe haline getirdi. Miladi 1280'li yıllarda Seyit Harun Veli tarafından kurulan Seydişehir'in 700 yıllık zengin geçmişi çarpık yapılaşmanın gölgesinde kaldı.Kurulduğu zaman etrafı surlarla çevrili bir şehir olduğu bilinen ilçede, günümüzde kale ya da surlara benzeyen herhangi bir eser yok. Şehrin sahip olduğu az sayıdaki tarihi eserlerin de korunması için bir gayret görülmüyor. 700 yıllık bir geçmişe sahip ilçede, geçmişten bir cami ve caminin yanı başında inşa edilen bir hamam kalmış. Onlar da son dönemlerde gerçekleşen hızlı ve çarpık şehirleşme sonucu yapılan binaların gölgesinde kalmış.

Şehrin elinde kalan son tarihi eser cami miladi 1320'de Selçuklu mimarisiyle yaptırılmış. Camiinin yapımında daha çok ahşap malzeme kullanılmış. Cami akustik ortamı ve mimarisi ile yerli ve yabancı ziyaretçiler tarafından hayranlıkla geziliyor. Bir çok kez onarım ve tamirattan geçen cami, en son 2007'de restore edildi. Orijinal halinin bozulmaması için yoğun bir gayret gösterildiği bilinen restore çalışmalarında uzmanlar görev aldı. İkinci katında bayanlar mahfeli bulunan caminin kapısı İran'dan hediye gelmiş. Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü, caminin kapısını, tarihi değeri olduğu için sergilenmek üzere Konya'ya müzeye kaldırmış. Caminin hemen yanıbaşında bulunan Seyit Harun Veli'nin türbesi, mezarı başında bulunan çok değerli bir taştan dolayı halka kapalı tutuluyor.

İşyerleri tarihi dokuya zarar veriyor

Cami imamı Süleyman Koyuncu, Seydişehir'in kurucusu olarak bilinen Seyit Harun Veli hazretlerini ve camiyi çok fazla tanıtamamaktan yakınıyor. İmam Koyuncu, "Evlerin ve binaların gölgesinde kalan 700 yıllık bir tarihten bahsediyoruz. Ama kimseye sesimizi duyuramıyoruz. Gelmeden kimse burada böyle bir cami olduğunu göremiyor. Evler neredeyse gelip caminin içine girecek. İşyerleri tarihi dokuya zarar veriyor. Çevrenin temizlenmesi gerekiyor." dedi. Seydişehir Müftüsü Sıtkı Beydilli de ilçenin elinde kalan tek tarihi eser olan caminin ve hamamın durumunun içler acısı olduğunu söyledi. Beydilli, "Cami ve hamam evlerin ve dükkanların arasında birer gölge gibi kalıyor. Kimsenin ekmeği ile oynama gayretinde değiliz. Amacımız tarihi dokuya uygun bir çevre düzenlemesinin gündeme taşınması. Burayı tarihi bir cazibe merkezi yapabiliriz. Şehrin 700 yıllık geçmişi olan tarihi dokusunu ön plana çıkarabilirsek bundan herkes karlı çıkar. Caminin çevresi herkesin kullanabileceği bir meydana çevrilebilir, ışıklandırma ile farklı bir ortam oluşturulabilir. Belediyenin bu konuda bir adım atmasını bekliyoruz." şeklinde konuştu.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.