Haberler

Türkiye, dünya müteahhitlik listesinde 2. sıraya yükseldi

Tarih: 31 Ağustos 2009 Kaynak: Referans

Kriz nedeniyle uluslararası müteahhitlik firmalarının kendi iç pazarlarına yönelmesi, Türk şirketlerine yaradı. Uluslararası İnşaat Sektörü Dergisi (Engineering News Record-ENR) tarafından yapılan "Dünyanın En Büyük 225 Uluslararası Müteahhidi" listesinde geçen yıl 23 olan Türk müteahhitlik firması sayısı, bu yıl 31'e yükseldi. Bu sayıyla dünyada Çin'den sonra ikinci sıraya yükselen Türkiye, ABD'yi de geride bırakmış oldu. Türkiye, 2008 listesinde ise 3. sırada yer almıştı.

Bu gelişmeyi değerlendiren Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, "Türkiye'nin bu yükselişinde, uluslararası pazarlardaki yabancı rakiplerimizin önemli bölümünün kendi iç pazarlarına çekilmeleri en büyük rol oynadı. Biz öngördüğümüz gibi krizi fırsata çevirdik" dedi.

ENR'nin her yıl yaptığı kıyaslamalı araştırmada, bir önceki yıl yurtdışındaki işlerden elde edilen gelir esas alınıyor. Listede yer alan Türk müteahhitlik firmalarının isimleri ise şöyle: "Enka, Gama, Ant Yapı, Tekfen, Rönesans, TAV, Nurol, Yüksel, STFA, Baytur, Kayı, Yapı Merkezi, Güriş, Yenigün, Polimeks, Kontek, Onur, GAP, Hazinedaroğlu, Summa, Makyol, Beta Tek, Rasen, Cengiz, Çukurova, Doğuş, Alarko, Eser, Atlas Yapı, Mesa ve TML."

Kriz stratejisinin sonucu
Listedeki dalgalanmanın sebebinin, global krize müdahale konusunda gelişmiş ülkelerin uyguladığı stratejilerin bir sonucu olduğunu vurgulayan Erdal Eren, "Bunun sebebi, bu ülkelerin yönetimlerinin hepsinin reçetelerinin başına kamu eliyle altyapı yatırımlarını canlandırmayı koymuş olmaları ve uluslararası rekabete ara vermeleri" diye konuştu. ABD, Kanada, Çin gibi ülkelerin çok ciddi bir şekilde kendi ülkelerinde inşaat projelerine yoğunlaştığına dikkat çeken Eren, dolayısıyla bu ülkelerin firmalarının daha rekabetçi olan uluslararası pazardan çekildiklerini kaydetti. ABD ile ilgili gelişmenin de bunun en güzel göstergesi olduğunu vurgulayan Eren, ABD'nin son yıllarda bu listede birinci ya da ikinci olduğunu, bu yılsa 4. sıraya düştüğünü ifade etti. Eren, geçen yıl 35 firmayla listede yer alan ABD'nin bu yıl 25 firmada kaldığına dikkat çekti.

Krizle ilgili reçeteler konuşulurken bu gelişmeleri öngördüklerini de kaydeden Eren, "Kriz nedeniyle böyle gelişmeler oluyor, yurtdışı inşaat sektörü pazarında payımızı artırabiliriz, krizi fırsata dönüştürebiliriz dedik. Şimdi söylediğimizin doğru olabileceği görünüyor" dedi. Bu nedenle, müteahhitlerin teminat mektubu konusunda karşılaştıkları güçlüklerin bertaraf edilmesi ve istihdam üzerindeki aşırı yüklerin azaltılmasının çok önemli olduğunu belirten Eren, müteahhitlerin rekabet güçlerini sınırlayan sorunlara acil çözüm talebinde bulundu. Eren, hedeflerinin yurtdışı pazarlarda yıllık 50 milyar dolar iş hacmine ulaşmak olduğunu da vurguladı. Türk müteahhitlerin 2008'de yurtdışından aldıkları iş hacmi 23.6 milyar dolar.

Avrupalı rakipler artacak
Eren, gelecek yıl itibariyle İspanyol, İtalyan ve Portekiz gibi AB ülkelerinin de uluslararası inşaat pazarında daha agresif olmalarının beklendiğinin altını çizerek, "Çünkü hem kriz nedeniyle sektör çok durağanlaştı hem bu ülkelerde altyapı inşasına gelişmiş ülkelerdeki kadar ihtiyaç yok. O ülkelerde de şimdi yurtdışı pazarlara agresif bir açılım başladı" dedi. Bugüne kadar Libya, Cezayir gibi pazarlarda Avrupalı firmaları görmediklerini, ancak şu anda yoğun bir biçimde Avrupalı firmalarla rekabet başladığına dikkat çeken Eren, "Bu pazarlarda Avrupalı firmaları görmezken şimdi yoğun bir şekilde İtalyan, İspanyol firmaları oralara girmeye başladı. Rekabetimiz onlarla olacak gibi görünüyor" diye konuştu.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.