Haberler

'Tematik oteller kültür suçu işliyor, bu orijinaline haksızlık'

Tarih: 31 Ağustos 2009 Kaynak: Sabah Yazan: Dilek Taş


Geçtiğimiz haftalarda aralarında Lara Kervansaray Oteli, Zorlu Center, Zorlu Konak ve Santral İstanbul'un bulunduğu 4 farklı proje ile dünyanın en prestijli mimarlık ödüllerinden 2009 Avrupa & Afrika (Europe & Africa Property Awards) ödülünü alan Emre Arolat Mimarlık'ın sahibi mimar Emre Arolat, Antalya'nın tematik otellerle sanallaştırıldığını söyledi. Çevreyle çok fazla bağlantısı olmayan, yapılarla Antalya'nın Las Veagaslaştırıldığını söyleyen Arolat, "Topkapı Sarayı, İstanbul, Kremlin, Venedik, Hollanda temasıyla oteller yapılıyor. Bunlar tüketecek bir şeyi olmayan ve bir sanallık üzerinden gelişen Las Vegas'a ait yönelimler" dedi.

Hafife Alınıyor
Bunların Antalya'yı hafife alan şeyler olduğunu söyleyen Arolat "Bu yapıların orijinallerine haksızlık yapılıyor" diye konuştu. Özellikle tematik mimarinin Antalya turizmine zarar verdiğini de savunan Arolat, " 9 yaşındaki Rus Igor Türkiye'ye geldiğinde aklında bir otelin İstanbul ya da Topkapı Sarayı imajı kalıyor. Bu bir mimarlık problemi değil bu bence kültür suçu. Bazı insanlar da bunu yiyor ve oraları İstanbul gibi
tenefüs etmeye başlıyor" dedi.

'Likör arazisi ile Ali Sami Yen Birleştirilsin'
Arolat, Ali Sami Yen Stadı'nın Seyrantepe Stadından ayrı olarak ihale edilmesinin daha doğru olduğunu da söyleyerek Likör Fabrikası ile Ali Sami Yen Stadı'nın birleştirilerek satılması modelini önerdi. Arolat, mimari açıdan her iki arazinin birleştirileek önlerinde yeşil alanın çok iyi kullanılması ile Mecidikeköy için ciddi bir yeşil alan yaratacağını söyledi. Arolat, her iki projenin önündeki yeşil alan çok iyi değerlendirilir ve halkın kullanımına açılırsa çok yoğun bir bölgenin nefes aldığı bir yer olacaktır. Oraya iki tane kendi içine dönük proje yapmak yerine ikisinin birleştirilmesi kent açısından çok faydalı olur. Ben mimari açıdan bunu öneriyorum" dedi.

'Yatırımcıların Yabancı Mimar Takıntısı Var'
Arolat, Türk yatırımcılarda yabancı mmar takıntısı olduğunu da söyleyerek ödül aldığı projelerden biri olan Zorlu Center projesiyle bunu aştıklarını belirtti. "Projenin 14 mimari ekibin yarıştığı uluslararası yarışma yaptığını ve iki Türk mimarın (Tabanlıoğlu-Emre Arolat) projesinin seçilerek kendilerini kanıtladıklarını kaydetti. Arolat, "Uluslarası alanda iyi işler yapan mimarların Türkiye'de birşeyler yapmasına karşı değiliz. Ancak bizde biz alışkanlık var. Yabancının lafı daha iyi anlaşılmasa da daha çok dinlenir" diye konuştu.

Makyol'a Etiler'de
Arolat'ın şu anda üzerinde çalıştığı projeler arasında 4. Levent'teki Mövenpick otelinin de sahibi olan Makyol İnşaat'ın Etiler'de yaptırdığı 5 yıldızlı otel projesi de yer alıyor. Etiler için hayli yüksek bir yapı yaptıklarının altını çicen Arolat, "Etiler ölçeğindeki yapılar içinde o yapıların üst üste geitirlmesiye oluşturulmuş bir yapı. 50-60 bin metrekare kapalı alana sahip" diye konuştu. Projenin daha önce rezidans ve AVM projesi olarak çizildiği ve yatrımıa başlandığı ardından ise imar durumunun değişmesiyle otele dönüştürüldüğü öğrenildi. Oteli Mövenpick'in işletebileceği konuşuluyor. Arolat, otelin kentin o bölgesindeki tansiyonu azaltacağını da sözlerine ekledi.

İstanbul Büyük Kulüp Bodrum'a Gidiyor
Arolat, Bodrum'da Çağdaş Holding'e ait iki adet butik konut projesini hayata geçiriyor. Bunun yanı sıra Çağdaş Holding'in sahibi Yüksel Çağlar ile birikte İstanbul Büyük Kulübü'n Bodrum şubesini açmak için harekete geçti. Bodrum Şalvarağa'da yapılacak proje için Arolat, "Şalvarağa tepesine gömülen, onunla birlikte yaşayan bir proje olacak" diye konuştu.

En Fazla Otele Dedeman Sahip
Ekin Grubu Araştırma Birimi tarafından yayınlanan bir araştırma Türkiye'de en fazla otele Dedeman Grubu'nun sahip olduğunu ortaya koydu. "Türkiye'de Zincir ve Grup Oteller 2009 isimli araştırmada 22 tesisle ilk sırada gelen Dedeman Otellerini 16 tesisle Joy Grubu izledi. Yatak kapasitesinde ise Joy Grubu, 20 bin 336 kapasite ile Dedeman'ı geçerek ilk sırada yer aldı. Yatak kapasitesinde ilk üç sırada sırasıyla Joy, Rixos ve Dedeman yer aldı.

Konuyla İlgili Linkler
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.