Haberler

İznik Gölü'nde tehlike çanları

Tarih: 4 Eylül 2009 Kaynak: Olay
Geçen yılki yoğun yağışlardan sonra yaz aylarının başında su seviyesinde ciddi yükselme olan İznik Gölü'nde, yaz sonu ortaya çıkan manzara İznik Gölü için tehlike çanlarının günden güne daha da çalmaya başladığını gösteriyor. İznik Gölü Orhangazi yakasında ortaya çıkan adacıklar, gölde gözlenen çekilme oranı kürsel ısınmanın aksine İznik Gölü'nden aşırı düzeyde su kullanımı olduğunu gösteriyor. İznik Gölü'ndeki ekolojik dengenin bozulmasında en büyük etkenin ise kontrolsüz su kullanımı olduğu bildirildi.

İznik Gölü'ndeki su seviyesinin aşırı düşmesinde en büyük etken ise gölden özellikle sulama suyu için çekilen ve bir çoğu kontrolsüz olan sular. İznik ve Orhangazi yakalarında başta zeytincilik ve tarımın gelişmiş olması, sulama projelerinin çok fazlalığı, köylerin göle yakınlığı ve tarımsal sulamada ağırlıklı olarak göl suyunun kullanılması su seviyesinin azalmasındaki en büyük etken olarak göze çarpıyor. Göl suyundaki çekilmenin bir diğer etkenlerinden birisi de sondajlar. Yeraltı su kaynakları ile de beslenen İznik Gölü bölgede sayıları her geçen gün artan ve binlercesi bulunan sulama sondajları. Sondaj sularının bir çoğunun da izinsiz açılması nedeniyle göldeki ekolojik dengede büyük değişiklik yaşanıyor.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.