Haberler

New York'la Vedalaşın

Tarih: 4 Eylül 2009 Kaynak: NTVMSNBC
Forbes dergisi, dünyanın yeni başkentlerinin batıdan doğuya doğru kaydığını, New York, Londra ve Tokyo gibi merkezlerin yerini, Şanghay, Pekin, Dubai gibi başkentlerin alacağını yazdı.

Forbes, Moskova'nın da yeni değişimde küresel başkent olabilmek için şansının yüksek olduğunu kaydetti.

Dünya başkentlerinin yer değiştirmesinde ekonomik krizin etkisi büyük. Nakit girdisinin azalması, iş kaynaklarının başka bölgelere kayması, alt yapı çalışmaları etki eden önemli parametreler arasında yer alıyor. Dünyanın yeni merkezleri arasında Hindistan'ın üç şehri, Mumbai, Bangalore ve Haydarabad'ın yer alması dikkat çekti.

Forbes makalesinde, "15 yıl önce Moskova mutsuz insanların alış veriş yapmak için kuyrukta bekledikleri bir şehir görüntüsünde idi. Şimdi Moskova otelleri dünyanın en pahalı otelleri olarak biliniyor. Dev enerji kaynaklarına sahip olan Rusya'nın güçlü başkenti, Avrupa üzerinde enerji etkinliğini kullanmaya devam ediyor. Moskova'nın değişiminde en büyük rol enerji endüstrisine ait" tespitinde bulundu.
Haberin devamı ↓reklam

Sovyetler Birliği'nin yıkılmasından bu yana Moskova'da radikal değişimler gerçekleştiği kaydedilen analizde, "240 metre yüksekliğindeki Moskova Devlet Üniversitesi şehrin en yüksek binası idi. Şimdi Avrupa'nın en yüksek binalarının inşa edildiği Moskova, gökdelenler şehri olma yolunda. 10 milyonun üzerindeki nüfusu ile de Avrupa'nın en kalabalık şehirleri arasında yer alıyor." ifadeleri kullanıldı.

Forbes'a göre Moskova'nın dünya başkenti listesinde yer alabilmesi, enerji fiyatlarının yüksek seyretmesi ile yakından ilgili.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.