Haberler

Diyarbakır turizmi ve kültürü için kolları sıvadık

Tarih: 11 Eylül 2009 Kaynak: Dünya Gazetesi Yazan: Kenan Aksu
Diyarbakır sevdalıları olarak bir araya gelerek, ilimizin kültür, turizm, sanat ve tanıtımına daha fazla katkı sunmak için harekete geçtik ve kısaca 'DİKTUM-DER' dediğimiz, Diyarbakır Kültür Turizm ve Musiki Derneği'ni kurduk. Yeni bir dernek olmamıza rağmen, her geçen gün artan bir katılım var. DİKTUM-DER'in kapısının; yolu Diyarbakır sevgisinden geçen herkese açık olduğunu, sanırım söylememe gerek yok. Peki nedir bu DİKTUM-DER? Ne amaçla kurulmuştur? Hedefleri ve projeleri nelerdir? Bunları dilimizin döndüğünce anlatmaya çalışalım.

Diyarbakır köklü mazisi, sinesinde barındırdığı dünyaca ünlü tarihi ve turistik zenginlikleriyle, tarihin taşlara yazıldığı bir kent. Bu güzide kentin tanıtımının yeterince yapılamadığını, iç ve dış turizmden yararlanılamadığını görmek, her Diyarbakırlı gibi bizleri de derinden üzüyor. İşte bu eksikliği gidermek, Diyarbakır'a bir dünya penceresi açmak amacıyla yola çıkmış bulunuyoruz. Derneğimizin faaliyet konuları arasında ilimizin tarihsel, kültürel kimliğinin yanı sıra, manevi değerlerini ortaya çıkarmak; Diyarbakır'ı, dünya kültür mirasları listesine sokup bununla ilgili kriterleri oluşturmak, bunun için bütün sivil inisiyatifi harekete geçirmek; UNESCO ve diğer ilgili kurumların tanıtım, finans ve avantajlarından faydalanarak ilimizin turizm merkezi haline gelmesi için çalışmalar yapmak, en başta gelen hedeflerimiz arasındadır.

Dünya yüzünde böylesine zengin tarihi ve turistik zenginliklere sahip olan bir başka kent daha yoktur...Peki bu tarihsel zenginlik niye bütün dünyaya tanıtılmasın? Medeniyetlerin beşiği, tarihin canlı tanığı bu kadim kent, turizm pastasından hak ettiği payı neden almasın? Biz bu soruların cevaplarını bulabilmek ve bu cevapları hayata geçirmek için kolları sıvadık. Bütün Diyarbakır sevdalısı hemşerilerimizin bu büyük davaya katkı sunacaklarına inanıyoruz. İnandığımız için de bu yola girmiş bulunuyoruz.

Diyarbakır ve bölgemizin dünya kültür mirasları listesine girmesi ve turizm cazibe merkezi olması için bazı bilgiler vermek istiyorum: Diyarbakır surları, evleri, camileri, kiliseleri, medreseleri ile adeta bir açık hava müzesidir. Sinesinde bulunan 9 peygamber kabri, 3 peygamber makamı, 450 sahabe mezarı, Mekke ve Medine'den sonra dünyada en fazla sahabe kabri bulunan 3. şehirdir. Gezegen ve yıldızların isim ve hareketlerini, burçların isimlerini, dünyada ilk astronomi ilmini yazan alimler; dünyaya ilk robotu yapan El-Ceziri gibi bilim adamları yetiştiren; ilk elmas işçiliğinin yapıldığı; sanatkârların, yazar, şair, fikir ve kültür adamlarının yetiştiği; dünyada toprağa ilk tohumun atıldığı ve ilk buğdayın yetişip, dünyaya yayıldığı; ilk insanların göçebe hayattan yerleşik düzene geçtiği on bin yıllık köklü tarihiyle tam 27 ayrı medeniyete başkentlik yapmış olan kaç şehir vardır ki?

Bu örnekleri çoğaltmak mümkün. 'İlk'lerin yaşandığı güzel Diyarbakırımız'ın taşıdığı bu özellikler saymakla bitmez. O zaman gelin, hep beraber tarihimizin bize emanet ettiği bu kadim, aziz ve kutsal şehrimizin emanetçileri olarak bize emanet edilen Şehr-i Diyarbekir'i hak ettiği yere taşıyalım. Atalarımızın emanetine sahip çıkalım ve bu emaneti geleceğimizin teminatı olan çocuklarımıza teslim edelim. Yolu, Diyarbakır sevgisinden geçen herkesle, kucaklaşmak ve buluşmak dileğiyle...

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.