Haberler

Harranlılar, doğal klimalı evlerde serinliyor

Tarih: 11 Eylül 2009 Kaynak: Zaman
Sıcaklık değerlerinin en yüksek ölçüldüğü illerin başında gelen Şanlıurfa'nın Harran ilçesinde yaşayan insanlar, aşırı sıcaklardan korunmak için kubbeli evlere sığınıyor.

Sıcaklar nedeniyle oruç tutmanın zorlaştığını kaydeden vatandaşlar, susuzlukla ancak bu şekilde başa çıkabildiklerini ifade ediyor.

Harran'ın Suriçi bölgesinde ahır, samanlık ve depo olarak kullanılan kubbeli evler yazın kavurucu sıcağından korunmak isteyenlerin uğrak yeri. Toprak zemine su serperek ortamın daha da serinleşmesini sağlayan vatandaşlar, kışın hayvan barınağı olarak kullandıkları bu mekânları özellikle Ramazan ayında mesken olarak kullanıyor. Kubbeli evlerde doğal serinliğin keyfini yaşayanlardan biri de Mustafa Erol. Toprak evler sayesinde klima almaya gerek duymadığını belirten Erol, özellikle Ramazan ayında doğal klimalı evleri tercih ettiklerini kaydediyor.

Harran Evleri

Huniyi andıran şekli ile dikkat çeken Harran evlerinin ilk yapımı 4 bin yıl öncesine dayanıyor. Küçük taşların toprak ve saman karışımının harçla birleştirilmesi ile yapılan evlerin, kış aylarında yağmur suları toprağı erittiği için her yıl sıvanması gerekiyor. Harran'daki birçok ev düzenli olarak toprakla sıvanmadığı için yıkıldı. Ayakta kalanlar da ilçedeki vatandaşlar tarafından samanlık veya depo olarak kullanılıyor. Kışın ılık yazın serin olan bu evlerde tavukların daha fazla yumurtladığı, atların daha uysal olduğu, süt veren hayvanların daha verimli olduğuna inanılıyor.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.