Haberler

Bu bizim rüyamızdı

Tarih: 18 Eylül 2009 Kaynak: Vatan
Açılışta konuşan Başbakan Erdoğan, "Türkiye ayağa kalkıyor. Kültürde, sanatta sıçrama yapamazsanız medeniyet yarışında yoksunuz. O yüzden bu salonların büyük anlamı var" dedi.

Tam 354 gün önce temeli atılan ve 330 milyon TL'ye mal olan İstanbul Kongre Merkezi'nin açılışı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapıldı. Bir yıl önce, IMF Toplantıları'na yetiştirilmek üzere ihalesi yapılan projeyi, Taca İnşaat Ticaret Limited Şirketi ile Sembol İnşaat ortak girişimi kazandı. Projenin tesli İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından teslimi 14 Şubat 2008 tarihinde. Proje üzerinde çalışmalar tamamlandıktan sonra temel atma töreni ise 28 Eylül 2008 tarihinde yapıldı. Bu tarihten tam 354 gün sonra yani 17 Eylül 2009 tarihinde Harbiye Kongre Merkezi'nin açılışı gerçekleştirildi. Merkez şu anda 6 Ekim'de yapılacak IMF toplantılarına hazır hale getirildi.

'Türkiye tarihine dönüyor'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Vadinin açılışında yaptığı konuşmada, "Kültürde, sanatta sıçramayı yapamazsanız, medeniyet yarışında yoksunuz" dedi. Erdoğan yaptığı konuşmada şunları söyledi: "Türkiye, yeniden tarihe dönüyor, yeniden ayağa kalkıyor. Çünkü benim ülkemde ne yazık ki 10 yılları aşan sürede başlayıp da bitirilemeyen eserler var. Artık bunlar geride kaldı. Haliç Kongre ve Kültür Merkezi ile İstanbul Kongre Merkezi'nin yapımları bize nasip oldu. Medeniyet yarışı bunlarla yapılır. Kültürde, sanatta sıçramayı yapamazsanız, medeniyet yarışında yoksunuz. O bakımdan bu salonların anlamı çok büyük."

‘Yerin dibinde şehir kuruldu'

Türkiye'nin IMF ve Dünya Bankası toplantısına hazır olduğunu da belirten Erdoğan, şunları kaydetti: "Amerika dışında 3 yerde IMF ve Dünya Bankası toplantısı yapıldı bugüne kadar... Yıl 1955 bir kez daha Türkiye'de yapıldı. Sonra Singapur. 3. kez de 6-7 Ekim tarihlerinde İstanbul'da, bu salonda, bu kongre merkezinde yapılacak. Peki nasıl oldu bu? Nasıl aldınız bunu? IMF ile birçok görüşmelerimiz var. Bunlar da devam ediyor. Bütün bu görüşmelerin arasında bir taraftan bu yarışın içerisinde şurayı yaptık. Ve hepsinden öte yerin dibinde adeta bir şehir kuruldu. Tarihte bunun benzerleri vardır ama bakın şimdi de bu adım atıldı. Lütfi Kırdar ile bunu başlattık. Ve ilk defa uluslararası boyutta çok büyük bir toplantılı Habitat II toplantısını orada yaptık. Bu toplantı ile Kongre Vadisi İstanbul'un gündemine düştü. O gün bugündür bu bizim rüyamızdı. Lütfi Kırdar çok kısa sürede o zaman bitirildi, hazırlandı. Ama biz onu yeterli görmedik. Dedik ki Kongre Vadisi ise Cemal Reşit Rey, Lütfi Kırdar, Cemil Topuzlu, yeni yapacağımız bu merkez ve Muhsin Ertuğrul."

'Sanat camiası yanlış anlamasın'

Muhsin Ertuğrul'un yıkımıyla alakalı açıklamalarını yaptığı zaman bazı çevrelerin adeta kıyamet kopardıklarını ifade eden Erdoğan, şöyle devam etti: "Biz daha güzelini, daha iyisini burada yapacağız. 600 kişilik bir salon olacak, sahne çok daha farklı olacak dediğimiz zaman buna inanmadılar. Olumsuz kampanyalar yaptılar. Peki bu olumsuz kampanyaları yapanlar, Muhsin Ertuğrul bitti acaba hangi yüzle gelip diyecekler ki 'Nasıl olmuş'. Ne derlerse desinler biz yolumuza devam ediyoruz aynı kararlılıkla... Sanat camiasının temsilcilerine söylüyorum, bizi yanlış anlamaya devam etmeyin bırakın bu işleri. Yeter ki siz sanata ideolojileri değil, sanata fikrinizi, düşüncenizi katın da bu ülkeye bir şeyler kazandırın."

12 katın 7'si yerin altında

7'sİ yer altında 5 katı da yer üstünde olmak üzere 12 katlı inşa edilen kongre merkezinde 3 bin 500 kişilik büyük kongre salonu, 4 bin metre karelik 5 tane çok amaçlı salon, 1000 adet ofis, 11 toplantı salonu, 3 bin metre karelik fuaye alanı, 31 bin 800 metrekarelik çok amaçlı alan ve 860 araçlık otopark yer alıyor. Kongre Vadisi içinde bulunan Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde ise 600 kişilik tiyatro salonu ve Şehir Tiyatroları Müdürlüğü ofisleri yer alıyor. Kongre Vadisi'nin toplam alanı ise 119 bin 560 metre kare.

Trafik de yerin altına indi

19 bin metrekarelik alanda inşa edilen "İstanbul Kongre Merkezi", ulusal ve uluslararası platformda hizmet verecek. Kongre Merkezi'ni trafikten arındırmak ve bütünlüğü sağlamak için bir tünel de yapıldığı belirtilen açıklamada, tünelin üzerinde çok amaçlı sergi alanlarının oluşturulduğu kaydedildi. Yer altına alınan trafiğin geçtiği tünelin toplam uzunluğunun 485 metre olduğu, bu alanda sadece acil durumlar için kullanılacak servis yolu bağlantısının yapılacağı ifade edildi.

En büyük toplantı salonu Harbiye

Kongre Vadisi'nde 5 salon bulunuyor. Kongre Vadisi'nin 3 bin 500 kişilik en büyük salonunun ismi Harbiye Salonu. Bu salon bölünebilir paneller ile üç ayrı toplantı salonuna dönüşebiliyor. Bu bölümlerin isimleri ise Beylerbeyi, Üsküdar ve Çamlıca. Diğer iki salonun isimleri ise Beyazıt ve Emirgan olacak. Ayrıca Üsküdar Salonu bölünebilir panellerle üçe bölünebilecek. Beylerbeyi ve Çamlıca da, ikiye bölünebilecek. Başbakan Erdoğan Muhsin Ertuğrul sahnesinin de bittiğini belirtti. Böylece İstanbul, önemli bir kültür merkezine sahip oldu.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Eylül 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.