Haberler

Londra-İstanbul

Tarih: 25 Eylül 2009 Kaynak: Architecture Foundation Çeviren: Dilek Öztürk Derleyen: Ömer Kanıpak
Arkitera Mimarlık Merkezi ve Garanti Galeri'nin yerel destekçisi olduğu Londra-İstanbul mimarlık değişim programı Kasım ayı itibarı ile başlıyor. Londra kökenli The Architecture Foundation, geçtiğimiz yıllarda New York ve Roma ile birlikte düzenlenen iki başarılı uluslararası değişim projesinin ardından, aynı programı İstanbul'da gerçekleştirmek istediğinde Arkitera Mimarlık Merkezi ve Garanti Galeri'yi yerel ortak olarak belirledi. Genç mimarların teori ve pratikte yeni uluslararası ilişkiler kurmasını amaçlayan değişim programı Kasım ayının ilk haftası Londralı mimarların İstanbul'da meslektaşları ile buluşması ile başlıyor.

Londra'da ve İstanbul'da ayrı ayrı seçilen bağımsız nominatörlerce belirlenen aday ofislerin arasından nihai seçim Architecture Foundation tarafından yapıldı. Bu değişim programında İstanbul'da ağırlanacak olan Londra temsilcileri David Kohn Mimarlık, Studio Weave ve 00:/ olarak belirlendi.
Arkitera Mimarlık Merkezi ve Garanti Galeri'nin ortaklaşa belirlediği nominatörler tarafından gösterilen adaylar arasından ise Architecture Foundation, Aslı Kıyak İngin, Boğaçhan Dündaralp (ddrlp) ve Nilüfer Kozikoğlu'nu(Tuşpa NK) bu değişim programında İstanbul'u temsil edecek mimarlar olarak seçildi. Londra mimarlık ofisleri, Tom Dyckhoff, Anna Liu, Justin McGuirk, Farshid Moussavi, Robert Mull ve Jeremy Till tarafından, İstanbul mimarlık ofisleri de, Can Altay, Burak Altınışık, İhsan Bilgin, Ahmet Özgüner, Hakan Şengün, Levent Şentürk ve Pelin Tan tarafından önerildi.

Kasım ayının ilk haftasında İstanbul'da seçilen ofisler tarafından karşılanacak Londra kökenli mimarlık ofisleri, 2 Kasım 2009 tarihinde saat 17:00'de İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, 109 numaralı konferans salonunda projeleri ve kendi yapıları ile ilgili halka açık bir sunum gerçekleştirecekler. Bu sunumu, Ömer Kanıpak(Arkitera) ve Pelin Derviş (GG) tarafından yürütülecek bir panel izleyecek. Panelde, Londra'daki ve İstanbul'daki mimarlık ofislerinin uygulamaları ve çalışma prensipleri birlikte tartışılacak.

Mimarlar, ayrıca Arch+ dergisi, London School of Economics Urban Age Programı, Arkitera Mimarlık Merkezi ve Garanti Galeri ile birlikte koordine edilen 3 Kasım 2009'da Garajİstanbul'da düzenlenecek gün boyu süren panellere katılacak.

Aslı Kıyak İngin, Boğaçhan Dündaralp (ddrlp) ve Nilüfer Kozikoğlu (Tuşpa NK), tarafından 2010 yılının Mart ayı içinde Architecture Foundation tarafından ağırlanacak ve Londra'da meslektaşları tarafından karşılanacak. Benzer bir program ile İstanbullu mimarlar çalışmalarını Londra'daki mimarlık camiasına anlatacak, çeşitli atölye çalışmalarına ve panellere katılacaklar.

Londra Mimarlık Ofisleri

David Kohn Architects
David Kohn Architects , 2007'de kurulmuş Londra kökenli bir oluşumdur. En son projeleri, Royal Academy of Arts'da yapılan ödüllü geçici bir restoran, Londra'nın batısında bulunan bir sanat galerisi ve Arcola Tiyatrosu ile devam eden bir işbirliğidir.

Firma, çalışma, şekil ve kullanım arasında açık bir ilişki kurmak, geçici işgücü sağlamak ve mimari üretim üzerine memnuniyet sağlamak üzerine oturuyor. Kendi şirketini kurmaya öncelik veren David, New York, Paris ve Londra'da lider şirketlerde 10 yıl çalıştı. RIBA ödülleri kazanan Gagosian Galeri ve Çocukluk Müzesi'nde proje mimarı olarak görev aldı.

Studio Weave
2006 yılında kurulan Stüdyo Weave, sanat ve mimarlık alanında pek çok projede yer aldı. Camden'de bir ebeveyn okul kampanyasına mimari destek sağlamaktan, Londra'da bir kamusal alanda, bumerang şeklindeki tahta sokak mobilyalarının tasarlanması, Kielder Water Bankasında fantezi ürünü bir kabine kadar pek çok değişik projeyi yürüttüler. Tasarımları daha çok mekanların hikayelerini keşfetmeyi, ve bunlarla gelişen ilişkiler üzerinden, "bir şeyler anlatan çevre" anlayışı üzerinde gelişmiştir.


00:/
2005 yılında kurulan 00:/, yeniden görüntüleme, yeniden düşünme ve mekanı yeniden organize etme fikrine dayanan, araştırmaya yönelik bir tasarım şirketidir. Mimari ve kentsel tasarım projelerinin yanısıra, mekanın sosyo-ekonomik araştırmalara dayanan fiziksel ve uzamsal müdahaleleri de destekliyorlar.

Şehirsel alan ölçeğindeki uygulamalar, Oxfordshire'da düşük karbonlu ev tasarımları, Londra ve Milano'da tasarlanan çalışma alanları (The Hub) ve Southbank özellikle sosoyal girişimciler için tasarlandı.

İstanbul Mimarlık Ofisleri

Asli Kıyak İngin
Asli Kıyak İngin, özellikle şehir dokusuna müdahalenin nasıl olduğu ile ilgilenen, şehirsel mekanın estetik, sosyal ve ekonomik gerçekliklerini sorgulayan, mimarlıkta teknik konuların ötesine geçen bir teori benimseyen bir mimar, tasarımcı ve aktivisttir.

Son üç senede, İngin, Sulukule'de bulunan eski Roman Mahallesi üzerine Sulukule Platformu projesini tanıttı. Bu projede, bölgenin yıkılması yerine sürdürülebilir bir mahalle modeli kampanyasını savundu.

Boğaçhan Dündaralp (ddrlp)
2005'te kurulan ddrlp, tasarım ve modüler okul ve konut sistemlerini de dahil eden bir bina sistemi uygulamasına ve deprem bölgelerinde teknik araştırmalara odaklanmıştır. Birçok mimari ödül kazanan Boğaçhan Dündaralp, Arkitera Genç Mimar Ödülü, iki Ulusal Mimarlık Ödülü (2006) ve YEM (Yapı Endüstri Merkezi) Ödülü (2008), 10. İstanbul Bienali Küratörü Hou Hanru tarafından kurulan KAHEM Stüdyosu'na modernizm ve mimarlıkta eleştri üzerinde çalışmak için davet edildi. Dündaralp, sanatçı Cildo Meireles ile işbilriği içinde 8. İstanbul Bienali'ne katıldı. (20039

Nilüfer Kozikoğlu (Tuşpa NK)
Nilüfer Kozikoğlu tarafından 2004'te kurulan Tuşpa NK, materyal, sosyal ve kavramsal organizasyon üzerinde yoğunlaşmış bir çevresel tasarım firması. Bu yaklaşım, kamusal, resmi ve özel komisyonlar ve kişisel insiyatiflerin de dahil olduğu gibi pekçok farklı alanda uyarlanmıştır.

Bütün projelerde, tasarım modelleri için bir sistem ya da doku araştırması var. Bir grup çalışma, örnek olarak, psikiyatrik merkezlerde geliştirilmiştir. Alman Kızıl Haçı için tadsarlanmış bir hastane ünitesi, (Bolu, 2000) psikiyatrik bir kliniğe dönüştürüldüğünde yeniden firma tarafıdan düzenlendi. Bu çalışma, 2008'de yaopılan Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Master Planı için bir referans oluşturdu.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.