Haberler

Odunpazarı şimdi kültür ve turizm merkezi...

Tarih: 2 Ekim 2009 Kaynak: Zaman Yazan: Onur Çoban
Eskişehir'in ilk yerleşim alanı olan Odunpazarı, Osmanlı mimarîsinin güzel örneklerini taşıyan eski evleriyle bir kültür merkezi haline geliyor.

2005 yılında Odunpazarı Belediyesi ve Kültür Bakanlığı'nın katkılarıyla başlayan 'Odunpazarı Evlerini Yaşatma Projesi'yle tarihî Odunpazarı evleri tek tek restore ediliyor. Odunpazarı geçen 4 yılın ardından bir hayli değişmiş, yeni bir yapıya bürünmüş. Bugüne kadar yaklaşık 200 ev restore edilmiş. Restorasyonun evler dışında sokak araları ve meydanlarını da içine almasıyla belde yeni bir çehre kazanmış. Yıllardır ihmal edilmiş, kendi haline bırakılmış bölge şimdi, çarşıları, hanları, alışveriş merkezleri, restoranları, kültür merkezleri, butik otelleri, ışıltılı sokakları ile Türkiye'in en ilgi çekici tarihi ve mimari dokusuna dönüşmüş.

Mimarî alanda yaşanan bu değişim burada yaşayan halkın sosyal ve ekonomik hayatını da olumlu yönde etkilemiş. Belediye, düzenlediği kurslarla halkın üretime katkıda bulunmasını sağlamış. Vatandaşlara meslekî alanda bilgi ve beceri kazandırarak onları üretken bireyler haline getirmeyi hedefleyen bu kurslardan sertifika alan vatandaşlara ürettiklerini satma imkanı da sunuluyor. Ücretsiz olarak verilen satış alanlarında el işi göz nuru ürünlerini müşterilerine sunan Odunpazarı halkı da uygulamalardan oldukça memnun.

Sabah erken saatlerde evlerinin önünü süpürerek güne başlayan Odunpazarlı kadınlar, öğlen saatlerinde hareketlenmeye başlayan beldede ya evlerinin önüne kurdukları küçük tezgâhlarda ya da işletme haline getirdikleri evlerinin bahçelerinde misafir nezaketi ile müşterilerini ağırlıyor.

Restorasyonu tamamlanan Atlıhan şimdi bir ticaret merkezi. Aynı zamanda taş ustalarına ev sahipliği yapan bu mekanda, sanat atölyeleri, yöresel el sanatları ürünlerinin üretildiği, teşhir ve satışının yapıldığı bölümler bulunuyor. Atlıhan'da, Eskişehir'le anılır hale gelmiş. Lüle taşı sanat eserlerinin her çeşidini bulmak mümkün. Yaklaşık yüz kişiye iş imkânı sağlayan Atlı Köşk, yıkıntılar arasında adeta yeniden inşa edilmiş.

Odunpazarı Evlerini Yaşatma Projesi'nin sadece mimarî dokunun iyileşmesini amaçlamadığını söyleyen Belediye Başkanı Burhan Sakallı, sosyal, kültürel ve ekonomik dokunun da iyileşmesinin projenin ana hedeflerinden biri olduğunu belirtiyor. Restore edilen tarihî evler, Odunpazarı'nı bir cazibe merkezi haline getirmiş durumda. Yerli ve yabancı turistlerin bölgeyi tanımaya başlamasıyla Odunpazarı turistik bir bölge olma yolunda ilerliyor. Pek çok turizm acentesi bölgeye turlar düzenlemeye başlamış bile.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.